Melodifestivalen 2024: Skillnad mellan sidversioner

Från Mellopedia
Rad 1 321: Rad 1 321:
!Jury-
!Jury-
poäng  
poäng  
!Tittar-röster
! data-sort-type="number" |Tittar-röster
! class="unsortable" |[[3-9]]
! class="unsortable" |[[3-9]]
! class="unsortable" |[[10-15]]
! class="unsortable" |[[10-15]]

Versionen från 27 mars 2024 kl. 22.05

← 2023 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg 2025 →
Marcus & Martinus vann Melodifestivalen 2024 med bidraget "Unforgettable". Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2024 var den 64:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev "Unforgettable" med Marcus & Martinus, som därmed representerar Sverige i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö. Bidraget kommer där att tävla med startnummer 1 i finalen.

Genomförande

Startfältet i Melodifestivalen 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Antagningen av tävlingsbidrag hölls öppen från den 25 augusti till den 15 september 2023. 2 624 bidrag skickades in.

Den 20 september meddelades turnéplanen:

Det nordligaste turnéstoppet har aldrig tidigare legat så långt söderut.

– Vi är jätteglada för årets värdstäder men beklagar samtidigt att turnén blir geografiskt begränsad. Tyvärr kan inte Melodifestivalturnén resa norrut i Sverige 2024 på grund av andra evenemang som redan är uppbokade i arenorna, men vi hoppas kunna besöka norra delen av Sverige 2025, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

Startfältet presenterades på en presskonferens i TV-huset i Stockholm den 1 december.

Detta var första gången sedan 2009 som ingen av artisterna tidigare vunnit Melodifestivalen och första gången sedan 1997 som ingen av artisterna tidigare tävlat i Eurovision Song Contest. Danny Saucedo representerade dock Sverige i Eurovision Dance Contest 2008.

Medverkande

Carina Berg leder Melodifestivalen 2024. Foto: Morgan Norman/SVT

Carina Berg presenterades som programledaren för Melodifestivalen 2024 den 12 januari.

– Jag känner mig så hedrad och glad att jag ska få programleda hela självaste tjottaballongen. Det är den största tv-produktionen jag varit inblandad i, sade hon i ett pressmeddelande.

Berg hade tidigare lett otaliga program i radio och tv: Berg flyttar in, Idol, The Voice, Morgonpasset i P3, Förkväll, Lilla Vi, Stjärnor på is med flera. Hon hade varit på resande fot i bland annat Europa och USA tillsammans med sin kollega Christine Meltzer och skapat bygg-tv ihop med maken Erik i Bergs drömkåk. Hon hade under åtskilliga år lett Barncancergalan – det svenska humorpriset och startade 2019 den framgångsrika podden Gynning & Berg – Hittar sig själva tillsammans med Carolina Gynning.

– Till årets Melodifestival ville vi ha en programledare med stort P. Vi ville ha en proffsig, rutinerad och av tittarna älskad yrkesmänniska. Någon som kan leda programmet med varm, glamorös och humoristisk ton, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i pressmeddelandet.

Sidekick till Berg under sändningarna var Björn Gustafsson, något som inte presenterades förrän i direktsändningen av den första deltävlingen, i en mellanakt som inte hade förekommit på genrepen. Den gemensamma nämnaren mellan de båda var sedan tidigare "Sången till Carina Berg", som Gustafsson framförde som en mellanakt 2008.

Kringprogrammen leddes av Tina Mehrafzoon.

Husdansaren Kenny Lantz anlitade för femte gången, vilket var tangerat rekord.

Journalisterna Tina Mehrafzoon och Ronny Larsson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Experterna

En nyhet var att journalisterna Tina Mehrafzoon och Ronny Larsson medverkade i alla sändningar med kommentarer, statistik och analyser. Duon klipptes in i bild från sin position i arenan vid olika tillfällen under programmen men agerade oftast som speakerröster.

– I årets säsong vill vi sätta ännu mer fokus på tävlingen och ge tittarna en inblick i vad som har hänt under veckan. Hur gick repetitionerna, vad tror fansen och hur går snacket i pressen? säger projektledaren Anders Wistbacka.

Ett besläktat inslag förekom i Andra chansen 2011, där Adam Alsing medverkade som kommentator i bild. En kommentator fanns också 2006 i form av Pekka Heino, som emellertid inte syntes i bild.

Melodifestivalens scen 2024. Grafik: Greenwall/SVT

Scen och teknik

Scenen och arenarummet för säsongen var utformat utifrån LED och helhetstänkande. Avsikten var att skapa en upplevelse av gigantiska LED-väggar med ljus och video i alla riktningar, glammig festkänsla och modern, glittrig elegans jämte en närhet mellan artister och publik.

– Scenen kan bjuda på stor variation, och arenakänslan blir elegant och festlig. Alla kommer att känna igen sig i den härliga och livliga festkänslan, som alltid ingår i Melodifestivalens identitet, sade scenograf Viktor Brattström, som tillsammans med ljusdesignteamet under ledning av Fredrik Stormby tog fram årets scen- och ljusdesign.

En smal scenremsa fanns ute bland publiken. Grafik: Greenwall/SVT

Den centrala LED-väggen kunde liksom föregående år öppnas och blottlägga en bakomliggande bakgrund med en ljusrigg. Två vinklade LED-väggar med integrerade armaturer flankerade scenen, som hade ett 72 kvadratmeter stort LED-golv. Tack vare en hög upplösning i LED-golvet fanns rekordmånga pixlar att tillgå.

För att öka närheten mellan publik och artister placerades en smal spelyta, informellt kallad spången, bland publiken på parkett. På parkett fanns också en mängd lampor installerade, som avsågs bidra till att sudda ut gränsen mellan scen och publik.

Designteamet valde puderrosa som en av nyanserna som gick igen i hela arenadesignen, på allt från ballonger till ljussättningen över publiken.

Förutsättningarna var bland annat att design och konstruktion skulle fungera över längre tid samt att allt skulle passa även i mindre arenor.

– En utmaning i år har varit att bli mera kompakta utan att tappa i det storslagna och dynamiska. Jag är tacksam att få ha varit en del av detta event och dess utveckling genom åren, sade Viktor Brattström.

Förändrat tävlingsupplägg

Melodifestivalen 2024 logotyp.png

Den 29 juni 2023 presenterades ett förändrat tävlingsupplägg som innebar att startfältet 2024 bestod av 30 bidrag fördelade över 5 deltävlingar.

I varje deltävling medverkade 6 bidrag, av vilka de 2 högst placerade gick direkt till final och de 2 lägst placerade hade tävlat färdigt. Formatet som infördes 2022 där bidraget med flest röster gick direkt till final efter den första röstningsomgången kvarstod. Poängskalan när tittargrupperna delade ut sina poäng i den andra omgången var nu 3, 5, 8, 10 och 12 poäng.

Omspelen återkom, där de två finalisterna framför sina vinnarbidrag igen, något som saknats de två föregående åren.

De två bidrag som gått direkt till final från deltävlingarna fick spelas fritt efter den femte deltävlingen. Det innebar att de släpptes en vecka innan finalen i stället för två, eftersom de tidigare släppts efter den fjärde deltävlingen.

Finalen 2024 såg ut som tidigare, med 12 tävlande bidrag där tittarna stod för hälften av rösterna via app och telefon och hälften av rösterna lämnades av en internationell jury. Tittarna delade ut häften av poängen (464 poäng) och den internationella juryn delade ut den andra hälften (464 poäng). Poängskalan var 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Om två bidrag hade fått samma slutresultat avgjorde högst antal poäng från tittargrupperna och i andra hand bidragets antal tittarröster.

Åren 20152023 bestod Melodifestivalen av 28 bidrag, av vilka 8 tävlade i Andra chansen, 20222023 omdöpt till semifinal. Uppsamlingskvalet existerade som eget program 20022023.

Tävlingsupplägg i Finalkvalet

Bidragen på placeringarna 3 och 4 i de 5 deltävlingarna fick tävla i Finalkvalet, en förlängning av den 5:e deltävlingen som sändes direkt från arenan. Tittarna fick då rösta på nytt. Alla tävlande artister närvarade, och en snabbrepris av deras tidigare framföranden visades.

– Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

De 2 högst placerade bidragen i Finalkvalet gick till final. Resultatet baserades på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i Finalkvalet. Tittargrupperna användes inte.

Tävlingen inleddes med att 1 000 poäng fördelades mellan bidragen innan röstningen öppnade. Poängen beräknades från hur många röster bidragen fick i sin deltävling, viktat efter hur många som röstade i respektive deltävling. Här dividerades således bidragens antal röster med det totala antalet röstande i deltävlingen. Antalet röstande användes i stället för det totala antalet röster för att undvika att bidrag från deltävlingar med överlägsna vinnare påtagligt missgynnades.

Ett bidrag som exempelvis fått 1 000 000 röster i en deltävling där 500 000 hade röstat skulle i beräkningen ha fått ett värde på 2. Om ett annat bidrag också fått 1 000 000 röster medan bara 400 000 röstade deltävlingen skulle det bidraget ha fått ett värde på 2,5 och därmed en högre inledande poäng. Bidragens värden jämfördes sinsemellan, och utifrån de resulterade procentandelarna konverterades deltävlingsresultaten till poäng.

När röstningen hade avslutats fördelades ytterligare 1 000 poäng mellan bidragen, utifrån hur tittarna hade röstat under Finalkvalet. Liksom i finalen fick bidraget som för tillfället stod på lägst poäng sina nya poäng redovisade först.

Vid lika poäng mellan två bidrag avgjorde det exakta antalet röster som bidragen fått av tittarna under sändningen av Finalkvalet.

Röstningsförfarande

Melodifestivalens tittargrupper har använts sedan 2019. Den tittargrupp som för stunden ökar mest i röstningsintensitet visas av röstningshjärtat i TV-bilden.

I samtliga sex program kunde tittarna hjärtrösta genom appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Den senare appen är anpassad för surfplattor, men samma användarkonto kan användas i båda apparna.

I deltävlingarna och finalen gick det också att rösta via telefon med:

  • 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor gick till Radiohjälpens insamling Världens barn.
  • 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

I Finalkvalet användes följande telefonnummer, där de två sista siffrorna var bidragsspecifika:

  • 099-908 11 – 099-908 20. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor gick till Radiohjälpens insamling Världens barn.
  • 099-208 11 – 099-208 20. 3,60 kronor per röst.

Det gick enbart att rösta från Sverige.

Deltävlingarna och finalen omfattade två röstningsomgångar. Tittarna kunde för varje bidrag rösta 10 gånger via app, 10 gånger via Radiohjälpens telefonnummer och 10 gånger via det billigare telefonnumret, fördelat på 5 röster per tävlingsomgång. Finalkvalet avgjordes i en röstningsomgång, där tittarna på motsvarande sätt hade 5 röster per röstningsmetod och bidrag.

Sedan 2019 räknas tittarnas röster om till poäng i åtta tittargrupper.

Med undantag för ovannämnda förändringar kvarstod det tävlingsupplägg som infördes 2022.

Tina Mehrafzoon, programledare för Förfest! och Efterfest! 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Kringprogram

Programmen Förfest! och Efterfest! leddes av Tina Mehrafzoon. Förfest! sändes från Melodifestivalscenen varje lördagskväll klockan 19.30–20.00 på SVT Play, Tiktok och Youtube. Efterfest!, där programledaren minglade med medverkande artister och gäster, sändes på SVT Play klockan 21.30–21.45 deltävling 1–4 och 22.00–22.15 efter deltävling 5 och finalen.

Utöver detta producerades inslaget Artistduellen, som publicerades på SVT Play och Youtube inför lördagen men också ingick i Förfest!.

Finalen sändes för fjärde året i rad i en version med med engelsk kommentering på SVT Play. Kommentator var som tidigare Bella Qvist, den här gången för första gången med den amerikanske Londonbaserade musikjournalisten William Lee Adams vid sin sida.

William Lee Adams och Bella Qvist kommenterade finalen på engelska. Foto: SVT och privat (montage)

Publicering av bidragen

Liksom tidigare år publicerades smakprov från bidragen och repetitionerna. 1 minut långa ljudsmakprov av låtarna som tävlade den aktuella veckan publicerades på torsdagarna inför deltävlingarna klockan 7 på morgonen. På fredagarna följdes detta klockan 7 på morgonen av 30 sekunder från bidragens repetitioner. Direkt efter lördagskvällens sändning publicerades alla låtar utom finalbidragen på SVT Play och Youtube. Finalbidragen publicerades efter den femte deltävlingen.

Appen Melodifestivalen och övriga kanaler

Melloquiz och Mellopuls är två nyheter i Melodifestivalens app.

Appen Melodifestivalen fick inför säsongen 2024 nyheten Melloquiz, där användarna kan utmana vänner och främlingar i tusentals frågor i olika kategorier. En annan ny funktion var Mellopuls, där användarna samlar poäng genom sin aktivitet i appen. När en användare når en ny nivå låses nya funktioner upp, såsom dekorationer till profilsidan. Profilsidan har samtidigt fått ett nytt utseende.

Melodifestivalen finns också sedan tidigare för surfplattor i appen Mello United. Utöver apparna och SVT Play var Melodifestivalen under säsongen 2024 främst aktiv på Instagram, Tiktok, Youtube och Discord. På Youtube postades bidragen, mellanakterna, öppningsnumren och vissa av kringprogrammen.

Samiska melodifestivalen

Den 16 december presenterades nyheten att Samiska melodifestivalen (Sámi Grand Prix) 2024 närmar sig Melodifestivalen genom att röstningen kommer att ske i Melodifestivalens app. Samiska melodifestivalen har anordnats sedan 1990 sänds på påskafton, den 30 mars.

Tävlingen är uppdelad i två kategorier, jojk och sång, med sex bidrag i varje kategori. Vinnaren i respektive kategori väljs av tittarna. Programledare är Natalie Carrion och Ole Máhtte Gaup.

SVT sände tävlingen första gången 2022 på samiska och 2023 med svensk kommentering. 2024 samproducerar SVT direktsändningen tillsammans med norska NRK, och tävlingen kommer också att sändas av finska YLE. Svenska, norska och samiska kommer att blandas i programmens manus. Tävlingen arrangeras av Samisk musikfestival i Kautokeino.

Deltävlingarna

Deltävlingarnas startordning presenterades i ett pressmeddelande den 9 januari.

Deltävling 1: Malmö

Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö den 3 februari 2024.

Smash Into Pieces och Lisa Ajax tog finalplatserna från den första deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Smash Into Pieces blev det första band – grupper ej medräknat – sedan Barbados år 2003 som har gått till final två gånger. Finalplatsen för bandet betydde också att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med nio bidrag i rad, vilket var ett nytt Melodifestivalrekord, som han skulle komma att dryga ut efterföljande vecka.

Med sina fyra finalplatser blev den 25-åriga Lisa Ajax delad femma på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen (2002–), och hon blev den som har nått den fjärde finalplatsen vid näst yngst ålder efter Sanna Nielsen 2008.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Adam Woods Supernatural Adam Woods, Jonna Hall, Calle Hellberg, William Segerdahl
2 Samir & Viktor Hela världen väntar Niklas Carson Mattsson, Fredrik Kempe, David Kreuger
3 Melina Borglowe Min melodi Melina Borglowe (t), Thomas G:son (m), Andreas Mattsson (m)
4 Elisa Lindström Forever Yours Henric Axelsson, Erik Bernholm, Thomas G:son, Elisa Lindström, Henrik Sethsson
5 Lisa Ajax Awful Liar Sebastian Atas, Victor Crone, David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström
6 Smash Into Pieces Heroes Are Calling Per Bergquist, Joy Deb, Linnea Deb, Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, Andreas "Giri" Lindbergh, Jimmy "Joker" Thörnfeldt

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 Supernatural 897 010 1 376 246 12 10 10 10 8 8 5 3 66 4 Finalkval
2 Hela världen väntar 805 045 1 206 170 10 8 8 5 5 5 8 8 57 5 Utslagen
3 Min melodi 441 839 611 516 3 3 3 3 3 3 3 5 26 6 Utslagen
4 Forever Yours 757 042 1 099 463 5 5 5 8 10 12 12 12 69 3 Finalkval
5 Awful Liar 1 146 470 1 756 917 8 12 12 12 12 10 10 10 86 2 Till final
6 Heroes Are Calling 1 287 107 Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final

Programinnehåll

Björn Gustafssons medverkan som programledaren Carina Bergs sidekick presenterades först i direktsändningen av den första deltävlingen.

Deltävling 2: Göteborg

Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg den 10 februari 2024.

Maria Sur och LIAMOO tog de två direktplatserna till final från den andra deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen sändes för 20:e gången från Scandinavium, som är den lokal som har anordnat flest Melodifestivaler i historien.

LIAMOO, 26 år, gick direkt till final som artist för fjärde gången i rad – dessutom hade han gjort det en gång som låtskrivare – vilket innebar tangerat rekord med Mariette, Eric Saade, Danny Saucedo, Robin Bengtsson och Jon Henrik Fjällgren. Danny skulle emellertid slå rekordet redan två veckor senare. LIAMOO blev också den tredje yngsta i den moderna Melodifestivalen att nå fyra finalplatser efter Sanna Nielsen (2008, 23 år) och Lisa Ajax (2024, 25 år).

Ukrainska Maria Sur blev den enda helt utländska akt som gått till final mer än en gång. Danska Sanne Salomonsen (2005, sjunde plats i finalen), amerikanske Swingfly (2011, femte plats i finalen, svensk medborgare från 2018), Maria Sur (2023, nionde plats i finalen) och norska Marcus & Martinus (2023, andra plats i finalen) var de fyra helt utländska akter som tidigare hade gått direkt till final från en deltävling.

Finalplatsen för LIAMOO och Maria Sur betydde att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med elva bidrag i rad och bättrade på sitt eget Melodifestivalrekord.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Maria Sur When I'm Gone Julie "Kill J" Aagaard, Maria Sur, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov
2 Engmans Kapell Norrland Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson
3 Dear Sara The Silence After You Sara Nutti, Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John
4 C-Joe Ahumma Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Diana Kambugu, Charles Koroma, Tony Malm, Twice Ice
5 LIAMOO Dragon Julie "Kill J" Aagaard, LIAMOO, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov
6 Fröken Snusk Unga & fria Fröken Snusk, Sara Ryan

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 When I'm Gone 1 463 057 2 390 747 12 12 10 12 12 12 12 12 94 2 Till final
2 Norrland 679 574 960 857 3 3 3 3 3 5 8 10 38 6 Utslagen
3 The Silence After You 1 110 711 1 718 062 5 5 5 8 10 10 10 8 61 3 Finalkval
4 Ahumma 1 080 133 1 636 714 8 8 8 5 8 8 5 3 53 5 Utslagen
5 Dragon 1 677 964 Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final
6 Unga & fria 1 159 654 1 854 861 10 10 12 10 5 3 3 5 58 4 Finalkval

Programinnehåll

Artisten Viktor Norén tolkade "Fyra Bugg och en Coca Cola" med anledning av Lotta Engbergs inval i Melodifestivalens Hall of Fame.

Deltävling 3: Växjö

Deltävlingen sändes från VIDA Arena i Växjö den 17 februari 2024.

Cazzi Opeia och Jacqline gick till final från den tredje deltävlingen 2024. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Att Jacqline och Cazzi Opeia tog finalplatserna betydde att båda finalbidragen hade mer än en kvinnlig låtskrivare, något som aldrig hänt sedan deltävlingarna infördes 2002. Jacqlines bidrag var skrivet av bland andra henne själv och Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, medan Cazzi Opeias egen bidrag var skrivet av bland andra henne själv och Ellen Berg.

Båda deltävlingens finalbidrag framfördes av kvinnliga artister. Senast detta skedde var i deltävling två 2020 (Anna Bergendahl och Dotter), och innan dess skedde det senast i deltävling fyra 2009 (Malena Ernman och Agnes).

Artisten Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker tävlade mot sig själv som låtskrivare till Jacqlines bidrag "Effortless". Att en artist har skrivit ett av de andra bidragen i en deltävling hade bara inträffat en gång tidigare i den moderna Melodifestivalen: när Nanne Grönvall sjöng "Carpool Karaoke" 2020 och samtidigt hade varit med och skrivit "Om du tror att jag saknar dig" åt Jakob Karlberg. Båda Cazzi Opeias bidrag gick direkt till final, vilket alltså inte tidigare inträffat för en tävlande i den situationen.

Med Jacqline och Cazzi Opeia fick Thomas G:son sitt 32:a och 33:e finalbidrag genom tiderna, vilket gjorde honom till ensam rekordhållare på listan över flest finalbidrag i Melodifestivalens historia.

Att Jacqline gick direkt till final betydde också att låtskrivaren Dino Medanhodzic förlängde sin rekordsvit, där han nu hade gått direkt till final från sin deltävling med nio bidrag i rad, ett rekord han skulle förlänga ytterligare efterföljande vecka.

De fyra artister som gick vidare hade tillsammans bara tävlat med ett bidrag tidigare. Att en så färsk skara artister går vidare från en deltävling hade inte inträffat sedan den tredje deltävlingen 2017, där Robin Bengtsson var ensam om att ha tävlat tidigare.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Jacqline Effortless Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa
2 Clara Klingenström Aldrig mer David Lindgren Zacharias, Bobby Ljunggren, Clara Klingenström
3 Kim Cesarion Take My Breath Away Mattias Andréasson, Kim Cesarion, Christoffer Johansson, Albin Johnsén, William Segerdahl
4 Klaudy För dig Åke Olofsson, William Schenberg
5 Gunilla Persson I Won’t Shake (La La Gunilla) Fredrik Andersson
6 Cazzi Opeia Give My Heart a Break Ellen Berg, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Jimmy Jansson

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 Effortless 1 343 304 Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final
2 Aldrig mer 824 631 1 205 774 5 3 3 5 8 10 10 8 52 5 Utslagen
3 Take My Breath Away 884 738 1 314 100 10 8 5 8 5 3 3 3 45 6 Utslagen
4 För dig 908 310 1 370 989 8 5 8 10 10 8 5 5 59 3 Finalkval
5 I Won’t Shake (La La Gunilla) 1 050 416 1 616 001 3 12 12 3 3 5 8 10 56 4 Finalkval
6 Give My Heart a Break 1 300 644 2 186 950 12 10 10 12 12 12 12 12 92 2 Till final

Programinnehåll

Deltävling 4: Eskilstuna

Danny Saucedo och Dotter tog de två finalplatserna i den fjärde deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från Volvo CE Arena i Eskilstuna den 24 februari 2024.

Danny Saucedo blev i och med deltävlingssegern den som har vunnit flest deltävlingar i Melodifestivalens historia, ett rekord han tidigare delade med Mariette. Han har slutat på första plats i samtliga av i sina fem deltävlingar. Vid finalplatsen tog han därmed också rekordet för flest direktkvalificeringar till final i rad och tangerade Sanna Nielsens rekord för flest direktkvalificeringar till final. Dessutom gick han upp på andra plats på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen. Han hade därtill gått direkt till final en gång som låtskrivare, till Molly Sandéns "Youniverse" (2016), ett bidrag som dock inte vann sin deltävling.

Med Dotters finalplats fortsatte låtskrivaren Dino Medanhodzic rekordsvit, där han nu hade gått direkt till final från sin deltävling med tio bidrag i rad. Dessa tio bidrag utgjorde dessutom samtliga som han hade tävlat med sedan debuten 2019.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Albin Tingwall Done Getting Over You Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
2 Lia Larsson 30 km/h Thomas G:son, Jimmy Jansson, Lia Larsson, Axel Schylström, My Söderholm
3 Dotter It's Not Easy to Write a Love Song Johanna "Dotter" Jansson, Dino Medanhodzic
4 SCARLET Circus X Staffan Amberlind, Emil Behmer, Simon Boustedt, Jessica Rachel Chertock, Ian-Paolo Lira, Henric Pierroff, Scarlet, Thirsty
5 Lasse Stefanz En sång om sommaren Robert Norberg, Anders Wigelius, Anderz Wrethov
6 Danny Saucedo Happy That You Found Me Kristoffer Fogelmark, John Martin, Danny Saucedo, Michel Zitron

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 Done Getting Over You 1 000 678 1 510 054 5 8 10 5 8 10 12 5 63 3 Finalkval
2 30 km/h 1 049 671 1 597 325 12 10 3 8 5 3 5 3 49 5 Utslagen
3 It's Not Easy to Write a Love Song 1 258 479 1 936 150 8 12 12 10 12 12 10 8 84 2 Till final
4 Circus X 1 014 301 1 573 536 10 5 5 12 10 5 3 10 60 4 Finalkval
5 En sång om sommaren 789 340 1 123 342 3 3 8 3 3 8 8 12 48 6 Utslagen
6 Happy That You Found Me 1 403 133 Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final

Programinnehåll

Deltävling 5: Karlstad

Marcus & Martinus, Medina, Annika Wickihalder och Jay Smith gick till final från deltävling 5 och Finalkvalet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.

Detta var första gången sedan 1971 som Melodifestivalen innehöll en femte deltävling.

För första gången i Melodifestivalens historia tog två duor finalplatserna i en deltävling. Senast inget av de två bidrag som gick till final från en deltävling framfördes av en solist var för över tio år sedan, i den tredje deltävlingen 2013, då Ravaillacz och State of Drama tog finalplatserna.

Medinas ”Que sera” blev det första och enda bidraget med svensk text i finalen 2024. Bidraget var också det första med svensk text som gått ut sist i den sista deltävlingen sedan Carola sjöng "Evighet" 2006. Texten innehöll även inslag av spanska och franska.

På låtskrivarsidan blev Jimmy "Joker" Thörnfeldt ännu en gång årets mest framgångsrika i finalfältet, där han med Marcus & Martinus och Medina inräknat nu fick fem finalbidrag. Ingen annan låtskrivare hade genom tiderna haft fler än fyra. Samtidigt var detta den näst bästa noteringen av en låtskrivare i rekordboken, bara ett bidrag från hans eget rekord från 2023.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Marcus & Martinus Unforgettable Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
2 Chelsea Muco Controlla FERNAND MP, Karl Flyckt, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, Pa Modou, Anderz Wrethov
3 Jay Smith Back to My Roots

Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Jay Smith, Maria Jane Smith, Victor Thell

4 Elecktra Banne maj Jonny Werner, Robin Werner, Anderz Wrethov, Elin Wrethov
5 Annika Wickihalder Light Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean, Annika Wickihalder
6 Medina Que sera Ali Jammali, Sami Rekik, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 Unforgettable 1 759 673 Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final
2 Controlla 1 009 857 1 469 256 8 8 3 5 5 5 5 3 42 5 Utslagen
3 Back to My Roots 1 171 788 1 796 427 10 5 8 10 12 10 8 10 73 4 Finalkval
4 Banne maj 803 892 1 203 398 3 3 5 3 3 3 3 5 28 6 Utslagen
5 Light 1 144 413 1 810 080 5 10 10 8 10 12 12 12 79 3 Finalkval
6 Que sera 1 392 450 2 246 244 12 12 12 12 8 8 10 8 82 2 Till final

Programinnehåll

Finalkvalet

Finalkvalet sändes från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.

Tävlingsmomentet, som var nytt för året, följde som en förlängning av sändningen från den femte deltävlingen.

Eftersom Albin Tingwall fick lämna tävlingen stannade låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldts rekordsvit på elva bidrag i rad till final 2022–2024.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
1 Elisa Lindström Forever Yours Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son 1
2 Adam Woods Supernatural Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl 1
3 Dear Sara The Silence After You Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti 2
4 Fröken Snusk Unga & fria Fröken Snusk, Sara Ryan 2
5 Klaudy För dig Åke Olofsson, William Schenberg 3
6 Gunilla Persson I Won’t Shake (La La Gunilla) Fredrik Andersson 3
7 Albin Tingwall Done Getting Over You Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt 4
8 SCARLET Circus X Staffan Amberlind, Emil Behmer, Simon Boustedt, Jessica Rachel Chertock, Ian-Paolo Lira, Henric Pierroff, Scarlet, Thirsty 4
9 Annika Wickihalder Light Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean, Annika Wickihalder 5
10 Jay Smith Back to My Roots Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Jay Smith, Maria Jane Smith, Victor Thell 5

Resultat

Nr Bidrag Poäng Plac. Anm.
Omg. 1 Omg. 2 Totalt Antal röster
1 Forever Yours 84 58 142 381 269 10 Utslagen
2 Supernatural 106 83 189 545 665 6 Utslagen
3 The Silence After You 103 66 169 435 793 8 Utslagen
4 Unga & fria 111 124 235 809 748 3 Utslagen
5 För dig 86 78 164 508 044 9 Utslagen
6 I Won’t Shake (La La Gunilla) 101 113 214 741 004 5 Utslagen
7 Done Getting Over You 96 89 185 581 259 7 Utslagen
8 Circus X 100 122 222 796 229 4 Utslagen
9 Light 107 138 245 906 864 1 Till final
10 Back to My Roots 106 129 235 845 182 2 Till final

Poängen i omgång 1 baserades på antalet röster i deltävlingarna. Poängen i omgång 2 baserades på antalet röster i Finalkvalet. Vid lika poäng mellan två bidrag avgjorde det exakta antalet röster som bidragen fått av tittarna under sändningen av Finalkvalet, varför "Back to My Roots" tog finalplatsen före "Unga & fria".

Final: Stockholm

Marcus & Martinus firar efter att ha vunnit Melodifestivalen 2024 med "Unforgettable". Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Finalen sändes från Friends Arena i Solna utanför Stockholm den 9 mars 2024.

Med finalen hade Melodifestivalen sänts 65 år i TV, sedan den första TV-sända finalen 1959.

Marcus & Martinus blev den första helutländska akt som vunnit Melodifestivalen någonsin.

Låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt vann för tredje gången på fyra år. Den enda som historiskt hade lyckats med det på så kort tid var Fredrik Kempe 2008–2011 (tre vinster), Lasse Holm 1982–1986 (fyra vinster) och Åke Gerhard 1958–1962 (fyra vinster). Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade också för andra året i rad varit med och skrivit bidragen som placerade sig på alla de tre första platserna i finalen. Den enda låtskrivare som haft del i hela prispallen tidigare var Bobby Ljunggren 2008.

Jimmy "Joker" Thörnfeldt var med och skrev fem av de tolv bidragen som kvalat in till finalen, ett bidrag färre än hans eget rekord från föregående år. Ingen annan låtskrivare hade genom tiderna haft fler än fyra bidrag i final.

Med "Unforgettable" tog låtskrivaren Linnea Deb sin fjärde seger och blev den kvinna som vunnit flest gånger, efter att ha passerat Ingela "Pling" Forsman.

Det hade aldrig tidigare inträffat att alla årets husdansare medverkade i vinnarbidraget. Husdansarna infördes 2009, och innan dess fanns en huskör. Senast hela huskören medverkade i vinnarbidraget var 21 år tidigare, när Fame vann med "Give Me Your Love" 2003. Det här var också första gången sedan just 2003 som en duo vann Melodifestivalen.

Sex av finalbidragen framfördes av kvinnliga artister, vilket var den tangerat högsta andelen på 15 år. Samtidigt hade nio av bidragen minst en kvinnlig låtskrivare, ett tangerat rekord.

Endast ett bidrag (Medina) hade svensk text, vilket var den tangerat lägsta andelen någonsin.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
1 Maria Sur When I'm Gone Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Maria Sur 2
2 Jay Smith Back to My Roots Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Jay Smith, Maria Jane Smith, Victor Thell FK
3 Lisa Ajax Awful Liar David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström 1
4 Smash Into Pieces Heroes Are Calling Andreas "Giri" Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist 1
5 Cazzi Opeia Give My Heart a Break Ellen Berg, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Jimmy Jansson 3
6 Annika Wickihalder Light Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean, Annika Wickihalder FK
7 Marcus & Martinus Unforgettable Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen, Jimmy "Joker" Thörnfeldt 5
8 Dotter It's Not Easy to Write a Love Song Johanna "Dotter" Jansson, Dino Medanhodzic 4
9 Medina Que sera Ali Jammali, Sami Rekik, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov 5
10 LIAMOO Dragon Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, LIAMOO 2
11 Jacqline Effortless Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa 3
12 Danny Saucedo Happy That You Found Me Kristoffer Fogelmark, John Martin, Danny Saucedo, Michel Zitron 4

Startordningen, som i vanlig ordning var producentlagd, offentliggjordes i ett pressmeddelande den 3 mars, på natten efter Finalkvalet.

Resultat

Nr Bidrag Juryomröstning Tittaromröstning (åldersgrupper för appröster) Totalt Plac.
Flag of Belgium (civil).svg.pngBEL Flag of Ireland.svg.pngIRL Flag of Malta.svg.pngMAL Flag of Serbia.svg.pngSER Flag of Australia.svg.pngAUS Flag of Iceland.svg.webpISL Flag of Germany.svg.pngTYS Flag of Cyprus.svg.pngCYP Jury-

poäng

Tittar-röster 3-9 10-15 16-29 30-44 45-59 60-74 75+ Telefon Tittar-

poäng

1 When I'm Gone 4 1 4 8 10 7 3 37 2 239 255 6 8 7 4 1 8 1 35 72 7
2 Back to My Roots 5 8 4 1 1 1 20 1 997 809 3 6 5 3 4 5 26 46 10
3 Awful Liar 2 6 3 4 3 8 26 1 754 949 4 5 2 11 37 11
4 Heroes Are Calling 6 7 5 2 1 5 5 31 2 688 509 10 6 5 12 10 6 2 8 59 90 3
5 Give My Heart a Break 12 3 6 7 7 7 4 46 2 042 843 5 2 7 6 10 5 6 41 87 4
6 Light 4 10 10 6 8 38 1 852 595 1 4 1 2 7 6 4 25 63 8
7 Unforgettable 8 5 12 12 12 12 12 12 85 3 186 801 12 12 12 8 12 12 12 12 92 177 1
8 It's Not Easy to Write a Love Song 3 2 2 8 3 6 2 26 1 633 089 2 4 1 1 8 34 12
9 Que sera 10 12 8 5 4 2 2 43 2 894 693 8 10 10 10 7 2 7 7 61 104 2
10 Dragon 1 6 7 3 2 5 4 10 38 2 486 029 7 7 8 6 5 5 4 3 45 83 5
11 Effortless 7 1 6 10 10 6 40 1 930 548 3 3 3 4 3 3 2 21 61 9
12 Happy That You Found Me 10 3 1 5 8 7 34 1 890 517 1 1 2 8 8 10 10 40 74 6

Antalet röstande via Melodifestivalens app i finalen var det högsta någonsin. Med även röstande via telefon inräknat kvarstod rekordet 1 159 881 enheter, som röstade i finalen 2021.

Poängpresentatörer

Jurypoängen i finalen presenterades i en dramaturgisk ordning som fastställts med hänsyn till hur poängen hade fördelats. Följande presentatörer läste upp poängen:

Den fiktiva supergruppen Björnzone framförde det fiktiva trettonde bidraget "Still the One" som en finalmellanakt. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Programinnehåll

Loreens medverkan i inledningen av finalen var hennes femte i programmet utom tävlan, vilket innebar tangerat rekord.

Statistik

Dokument: Röstningsstatistik Melodifestivalen 2024 (pdf)

  • Antal tittare totalt (6 program), SVT1: 16 789 000 (i snitt 2 798 000 per program, −1,3 % sedan 2023)
  • Antal tittare totalt, SVT Play: 2 550 166 (rekord, i snitt 425 028 per program, +34,9 % sedan 2023)
  • Antal tittare totalt, SVT1 + SVT Play: 19 339 166 (i snitt 3 223 195 per program, +2,3 % sedan 2023)
  • Tittartidsandel SVT1, medelvärde: 75,4 % (−0,1 % sedan 2023)
  • Antal röstande totalt: 4 316 047 enheter (app och telefon, i snitt 616 578 per tävling, vilket innebar +3,2 % sedan 2023)*
  • Antal röster totalt: 79 197 417 röster (+5,6 % sedan 2023)*
  • Gåvor till Radiohjälpen totalt: 4 295 652 kronor (+15,3 % sedan 2023)

* En tävling tillkom sedan föregående år i form av Finalkvalet, där tittarna hade 5 röster per röstningsmetod och bidrag. Detta medverkade till en ökad mängd röster, röstande enheter och gåvor till Radiohjälpen.

Linjärt, undantaget SVT Play, uppskattas 6,2 miljoner människor i Sverige ha sett någon av Melodifestivalens deltävlingar 2024.

Artister

  • Totalt 47 artister, varav 16 kvinnor och 31 män.
  • 15 av bidragen framfördes av kvinnliga artister och 15 av manliga.
  • 22 artister debuterade i Melodifestivalen.
  • 16 av de 30 bidragen framfördes av debutanter.

Bidrag

  • Antal bidrag med svensk text: 10 av 30.

Låtskrivare

  • Totalt 96 upphovspersoner, varav 70 män och 26 kvinnor.
  • 40 personer debuterade som låtskrivare och 56 hade tävlat med minst ett bidrag tidigare.
  • 21 av 30 låtar hade delvis kvinnligt upphov, och 1 låt hade officiellt helt kvinnligt upphov.

Gruppmedlemmar

Grupp Medlemmar
Engmans Kapell Pär Engman (sång och gitarr), Görgen Antonsson (fiol), Jocke Blomgren (gitarr), Pelle Larsson (piano och voxorgel), Peppe Lindholm (trummor), Dedde Malmqvist (bas)
Lasse Stefanz Olle Jönsson (sång), Anders "Dallas" Dahlgren (bas), Christer Ericsson (gitarr), Jonas Rignell (gitarr), Henrik Svensson (dragspel), Gunnar Nilsson (trummor)
Marcus & Martinus Marcus Gunnarsen (sång), Martinus Gunnarsen (sång)
Medina Ali Jammali (sång), Sami Rekik (sång)
SCARLET Scarlet (sång), Thirsty (sång)
Smash Into Pieces Chris Adam (sång), The Apocalypse DJ (trummor), Per Bergquist (gitarr), Benjamin Jennebo (gitarr)

Programinnehåll

Grupp Medlemmar
A-Teens Marie Serneholt, Sara Lumholdt, Dhani Lennevald, Amit Paul
KlubbN Niklas Gabrielsson-Lind, Mattias Torell, Johan Sandborgh, Per Björling, Erik Igelström
Sällskapet CMB ("Kempe-medley") Johan Ahlström, Magnus Berg, Hans Nyman, Mattias Norén, Håkan Nord, Erik Hermansson

Melodifestivalens Hall of Fame

Liksom 2023 spreds presentationerna av vilka som har valts in i Melodifestivalens Hall of Fame ut bland programmen, efter att tidigare år huvudsakligen ha skett i semifinalen/Andra chansen. Invalen listas här i den ordning de presenterades.

Invald Insats Motivering
Kristian Luuk Programledare 2007 och 2008 Med sin underfundiga humor och sitt säregna tilltal flyttade Kristian Luuk fram positionerna för Melodifestivalens programledarskap. 2007 och 2008 vägledde han oss genom tävlingsveckorna med humor och galna upptåg utan att för en sekund tappa allvaret i tävlingen. Kristian Luuk tågar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame med den äran.
Lotta Engberg "Fyra Bugg och en Coca Cola" När en 23-årig glad och gravid Lotta Engberg dansade in i Lisebergshallen och vann Melodifestivalen 1987 med "Fyra Bugg och en Coca Cola" skrev hon historia. Få vinnare har varit lika omskrivna och omdebatterade. Låten slog Arjas "Högt över havet" med ynka en poäng, diskades från Svensktoppen, tvingades inför Eurovision att byta namn till "Boogaloo", och refrängrimmet ändrades till "Boogaloo, dansa rock 'n' rolla”. Låten har dessutom sjungits in av Carl Bildt. Att Lotta och hennes calypsoschlager ska in i Hall of Fame är solklart.
Edward af Sillén Samlad gärning När Petra Mede 2009 blev en av tidernas mest omtyckta programledare var det med Edward af Silléns regi och manus i ryggen. Efter detta har Edward genom åren i manus och regi kombinerat kärleken till Mello med en underbar humor med udd och skärpa. Han har regisserat oförglömliga programledarprestationer och skapat magiska mellanakter, som DannysKarl för sin kostym”, PerrellisHär står jag” och Sarah Dawn FinersLynda Woodruff”. Att Edward hör hemma i Melodifestivalens Hall of Fame är, för att citera hans klassiker med Christine Meltzer som Malena Ernman, inget konstigt alls.
Chattanooga (Ackie Kempff, Clara Kempff, Mia Kempff) "Hallå hela pressen" Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff stegade som Chattanooga kaxigt in i svensk pophistoria 1982. Iklädda coola kavajer och skön attityd sjöng de sin "Hallå hela pressen" till en fjärdeplats och blåste in en fräsch popvind i Melodifestivalen. Låten blev en landsplåga med sin träffande text om en förlorad flirt, och att trion hör hemma i Melodifestivalens Hall of Fame är givet.
Fredrik Kempe Samlad gärning Fredrik Kempe väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för att sedan 2004 ha levererat 35 låtar, varav fyra vinnare: "Hero", "La Voix", "Popular" och "Undo". Genrebredden i hans låtskatt är svåröverträffad: Från dansant pop via mäktiga ballader och röjig rockabilly till opera, disco och dansband. En låtkatalog med Mello-klassiker som "Cara Mia", "Manboy", "Moving On" och "Bada nakna" talar sitt tydliga språk: Fredrik Kempe är en av Melodifestivalens främsta hitmakare.
Tattoo
(Peter Boström, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Jimmy Jansson, Loreen, Jimmy "Joker" Thörnfeldt)
Sveriges sjunde seger i Eurovision Song Contest En monumental uppvisning i scenkonst där artisteri och briljans i både röstkontroll och komposition flätas samman till en euforisk tittarupplevelse. Mello- och Eurovisionmagi.

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest sänds från Malmö Arena i Malmö, med semifinaler den 7 och 9 maj och final den 11 maj 2024.

Semifinallottningen sändes tisdagen den 30 januari kl 19.00 på SVT Play och i SVT2 med Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi som programledare. Här blev det klart de svenska tittarna kan rösta i den första semifinalen. Som värdland är Sverige direktkvalificerat till finalen.

Sveriges deltagande

Den 9 mars vann Marcus & Martinus Melodifestivalens final och kommer därmed att representera Sverige.

Den 11 mars blev det klart att bidraget kommer att tävla med startnummer 1 i finalen av Eurovision Song Contest. Detta lottades av Andrew Cartmell, exekutiv producent för tävlingen i Liverpool föregående år, under ett delegationschefsmöte i Malmö.

Värdstaden

Den 7 juli 2023 meddelades att Malmö och Malmö Arena kommer att arrangera Eurovision Song Contest 2024, detta efter att Loreen och "Tattoo" vann tävlingen föregående år.

– Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats, sade SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

– Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, i samma pressmeddelande.

Nyhetshändelser

Den 14 november meddelades att tävlingens slogan blir "United By Music" – samma som användes av Liverpool 2023. Detta blir därmed permanent slogan för Eurovision Song Contest. Med undantag för 2009 har tävlingen haft en ny slogan varje år sedan 2002. Officiella hashtaggar blir #eurovision2024 och #unitedbymalmo.

Den 14 december presenterades "The Eurovision Lights", den visuella identiteten för evenemanget, som inspirerats av norrsken. Grafiken användes också på scenens skärmar i avslutningen av Melodifestivalens final 2024.

Israels medverkan dominerade nyhetsbilden kring tävlingen under vintern, i kölvattnet av kriget mellan Hamas och Israel, inlett den 7 oktober 2023. I februari och mars avvisade EBU med hänvisning till politiskt textinnehåll flera låttextförslag till landets bidrag som skickades in från Kan, det israeliska public service TV-bolaget.

Kan meddelade inledningsvis att man inte hade för avsikt att ändra i textinnehållet och att alternativet var att dra sig ur tävlingen. Miki Zohar, landets kultur- och idrottsminister, riktade inledningsvis skarp kritik mot EBU:s bedömning men uttalade senare sitt stöd för att textinnehållet skulle ändras. Den 7 mars meddelades officiellt att Israel kommer att delta. Bidraget blir "Hurricane", framfört av artisten Eden Golan.

Den 11 mars meddelades nyheten att röstningen i finalen av Eurovision Song Contest kommer att öppnas redan inför det första bidraget, liksom i Melodifestivalen, i stället för efter att alla tävlande har framträtt. Samtidigt meddelades att länderna som är direktkvalificerade till final ("The Big Five"), Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Sverige, kommer att framföra sina bidrag på scenen under semifinalerna, invävt i tävlingsbidragens startordning. Tidigare har endast repetitionsklipp från deras framträdanden visats under semifinalerna.

Petra Mede och Malin Åkerman, programledare för Eurovision Song Contest 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Programledare och manus

Programledarna Petra Mede och Malin Åkerman presenterades den 5 februari. Eurovision är deras första samarbete.

– Malin är en underbar personlighet och en av våra mest talangfulla skådespelare i Hollywood. Petra är en ikon i Eurovision-sammanhang som också blivit framröstad som den bästa Eurovision-programledaren någonsin, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent, i ett pressmeddelande.

Petra Mede leder Eurovision för tredje gången. Storbritanniens Katie Boyle, med fyra programledarskap, är den enda som har lett tävlingen fler gånger.

Den 7 december meddelades att programmen regisseras av Edward af Sillén, som också skriver manus tillsammans med Daniel Réhn.

Scen och teknik

Bild: SVT

Den 19 december presenterades de första skisserna på scen- och ljusdesignen. Scenen är placerad mitt i publikhavet och formad som ett kryss, vilket avviker från gängse utseende i tävlingen.

Rörliga LED-kuber, LED-golv, ljus-, video- och scenteknik används för att skapa variationer i arenan. Centrerat ovanför scenen finns en stor installation av video och ljus.

Scenen är utformad av tyske Florian Wieder, medan svenske Fredrik Stormby ansvarar för ljus och skärminnehåll.

Urvalsjury

Urvalsjuryn valde ut hälften av tävlingsbidragen, medan den andra hälften valdes av Melodifestivalens tävlingsredaktion. Juryordförande var Karin Gunnarsson, 48 år, tävlingsproducent för Melodifestivalen.

Länk

____________________