Melodifestivalen 1959

Från Mellopedia
← 1958 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg 1960 →

Melodifestivalen 1959, eller Säg det med musik: Stora Schlagertävlingen, som den vid tidpunkten kallades, var den 2:a upplagan av tävlingen. Vinnaren blev "Augustin", framförd av Siw Malmkvist, som därmed representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1959 i Cannes. Bidraget slutade på delad 9:e plats efter att där ha framförts av Brita Borg.

Genomförande

Under pågående tävling beslutade sig Sveriges Radio-TV för att det vinnande bidraget skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest. Detta vållade invändningar från upphovsmännen som menade att de inte hade fått chansen att skriva för rätt forum.

Efter problemen orsakade av det sena valet av Alice Babs som artist 1958 beslutade arrangörsbolaget den här gången redan innan tävlingen var avgjord att Brita Borg skulle framföra det vinnande bidraget i Eurovisionsfinalen. Det ledde till att Melodifestivalvinnaren Siw Malmkvist fick stanna hemma.

Malmkvist gottgjordes emellertid 1960 då artisten tilldelades samma gräddfil som Brita Borg året innan.

Medverkande

Diskvalificerade bidrag

Bidragen hade vunnit var sin deltävling men diskvalificerades efter att upphovsmannen Gösta Severin låtit förlägga dem, vilket lett till att de spelats i radio utanför tävlingen under deltävlingarnas gång. Detta bröt mot de regler som Sveriges Radio hade satt upp, som precis som i modern tid föreskrev att bidragen inte fick släppas förrän tävlingen var avgjord. Diskvalificeringarna fick kritik av både Gösta Severin och andra upphovsmän som menade att arrangörsbolaget hade varit otydligt med både tävlingsregler och datum.

Deltävlingarna

Sveriges Radio-TV hade inte beslutat om Sverige skulle fortsätta medverka i Eurovision Song Contest efter premiäråret 1958, men man valde ändå att anordna den första utsända upplagan av Melodifestivalen. Det skedde med hela åtta deltävlingar, med två bidrag i varje. Duellformatet har alltså anor från Melodifestivalens gryning.

De åtta deltävlingarna sändes i radioprogrammet Säg det med musik med premiär den 7 oktober 1958. Lyssnarna avgjorde resultatet genom poströstning.

Startlistorna i deltävlingarna är inte bevarade, så vilka de åtta utslagna bidragen var är inte bekant.

Final: Stockholm

Finalen sändes från Cirkus i Stockholm den 26 januari 1959.

Startlista

Bidragen i startordning.

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Östen Warnerbring Kungsgatans blues Sven-Gustaf Johnsson (t), Axel Flyckt (m)
2 Ulla Christenson Lyckans soluppgång Bengt Haslum (t), Dag Lamberth (m)
3 Staffan Broms Dags igen att vara kära Åke Gerhard (t), Ulf Källqvist (m)
4 Britt-Inger Dreilick Hösten är vår Fritz-Gustaf Sundelöf (t), Gösta Westerberg (m)
5 Åke Söhr En miljon för dina tankar Åke Gerhard (tm), Per-Olof Flodin (m)
6 Britt Damberg Nya fågelsången Fritz-Gustaf Sundelöf (t), Sam Samson (m)
7 Östen Warnerbring Någon saknar dig Britt Lindeborg (tm)
8 Siw Malmkvist Augustin Åke Gerhard (t), Bo Harry Sandin (m)

Resultat

Nr Bidrag Summa Plac.
1 Kungsgatans blues 67 4
2 Lyckans soluppgång 52 6
3 Dags igen att vara kära 79 2
4 Hösten är vår 52 6
5 En miljon för dina tankar 48 8
6 Nya fågelsången 76 3
7 Någon saknar dig 56 5
8 Augustin 105 1

Jury

För första gången i Melodifestivalens historia användes jurygrupper som fanns utplacerade i olika städer. Den här gången fanns Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå representerade, med tre medlemmar i varje jurygrupp. Hur respektive jurygrupp fördelade poängen finns inte bevarat.

Urvalsjury

Huvudkälla

Thorsson, Leif & Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl.). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2