Melodifestivalen 1960

Från Mellopedia
← 1959 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg 1961 →
Östen Warnerbring.

Melodifestivalen 1960, eller Eurovisionsschlagern – Svensk final/Schlagerfinalen, som den vid tidpunkten kallades, var den 3:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev "Alla andra får varann", framförd av Östen Warnerbring respektive Inger Berggren, som därmed representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1960 i London. Bidraget slutade på 10:e plats efter att där ha framförts av Siw Malmkvist.

Genomförande

Upplägget med åtta deltävlingar och en final behölls från året innan, men med ett par förändringar. De radiosända deltävlingarna avgjordes nu av en jury i stället för av poströster från allmänheten. Åtta bidrag av totalt sexton tävlande gick sedan vidare till en tv-sänd semifinal. Där fick en annan jury från dessa åtta sålla fram de fyra finalistbidragen. Både semifinalen och finalen samsändes med radions P1.

En annan stor förändring var att Sveriges Radio-TV ville att melodierna skulle stå i centrum och inte artisten. Därför framfördes de fyra finalbidragen av två artister vardera och med två olika orkestrar.

Sammanlagt skickades omkring 1 100 bidrag in till tävlingen, en ökning med 900 från året innan. Bidragen i deltävlingarna valdes av en urvalsjury.

Medverkande

Programledare för de radiosända deltävlingarna var Thore Ehrling medan Jeanette von Heidenstam tog över rollen till den televiserade finalen. Kapellmästare i finalen var Göte Wilhelmsson och Thore Ehrling och i semifinalen Thore Ehrling.

Deltävlingarna

Två bidrag tävlade i var och en av de åtta deltävlingarna, som hölls i radioprogrammet Säg det med musik under hösten 1959. Vinnarbidraget i de olika duellerna utsågs av en jury.

Jury

Semifinalen

Semifinalen sändes från Cirkus i Stockholm måndagen den 28 december 1959 och var en nyhet för året. De åtta bidrag som tagit sig vidare från deltävlingsduellerna sållades här ner till fyra finalbidrag.

Programmet finns inte bevarat, så det är inte känt hur röstningen gick till. Juryn lät emellertid förstå att deras favorit bland de fyra finalisterna var "Underbar, så underbar", ett bidrag som sedermera blev finalens förhandsfavorit.

Startlista

Artist Bidrag Text och musik
Mona Grain Alexander Åke Gerhard (tm)
Östen Warnerbring Alla andra får varann Åke Gerhard (t), Ulf Källqvist (m)
Lill-Babs En kyss Fritz-Gustaf Sundelöf (t), Albert Stenbock (m)
Bertil Englund Flicka med positiv Eric Sandström (t), Bobbie Ericson (m)
Britt Damberg Nancy, Nancy Åke Gerhard (t), Sune Borg (m)
Lars Lönndahl Res med mig (till Marseille) Eric Sandström (t), Bobbie Ericson (m)
Inger Berggren Underbar, så underbar Per Lindqvist (tm)
Tommy Jacobsson Vårens första flicka Åke Gerhard (t), Gunnar Hoffsten (m)

Resultat

Bidrag Plac. Anm.
Underbar, så underbar 1 Till final
Alexander 1 Till final
Alla andra får varann 1 Till final
Nancy, Nancy 1 Till final
En kyss 5 Utslagen
Flicka med positiv 5 Utslagen
Res med mig (till Marseille) 5 Utslagen
Vårens första flicka 5 Utslagen

Jury

Final

Inger Berggren fick sedermera i stället representera Sverige i Eurovisionen 1962.

Finalen sändes från Cirkus i Stockholm den 2 februari 1960. Varje bidrag framfördes av två olika artister och av två olika orkestrar, en stor och en liten. Den lilla bestod av Göte Wilhelmsons kvartett och den stora av Sveriges Radios underhållningsorkester, under ledning av Thore Ehrling.

Juryn som avgjorde finalen bestod av tolv personer fördelade på fyra olika städer: Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. De tre medlemmarna i jurygrupperna delade var och en ut 1–10 poäng varje bidrag.

Även detta år sändes finalen via Nordvision, vilket gjorde att Danmark och Norge kunde samsända tävlingen.

Åke Gerhards tre finalbidrag av fyra möjliga står per 2023 fortfarande i Melodifestivalens rekordbok som den högsta andelen bidrag i final från en och samma låtskrivare i tävlingens historia.

Inger Berggren vann tävlingen igen 1962, och Öster Warnerbring stod som vinnare för andra gången 1967. Båda fick därmed uppleva att representera Sverige i Eurovision Song Contest. De tillhör den lilla skara artister som skrivit in sig i Melodifestivalens rekordbok genom att vinna tävlingen mer än en gång.

Röstningen detta år är en klassiker, då programledare von Heidenstam stod framför en svart tavla med pekpinne och redovisade resultaten.

Startlista

Nr Artist
omgång 1
Artist
omgång 2
Bidrag Text och musik
1 Inger Berggren Östen Warnerbring Underbar, så underbar Per Lindqvist (tm)
2 Britt Damberg Mona Grain Nancy, Nancy Åke Gerhard (t), Sune Borg (m)
3 Östen Warnerbring Inger Berggren Alla andra får varann Åke Gerhard (t), Ulf Källqvist (m)
4 Mona Grain Britt Damberg Alexander Åke Gerhard (tm)

Resultat

Nr Bidrag Sthlm Gbg Malmö Luleå Summa Plac.
1 Underbar, så underbar 18 10 25 23 76 2
2 Nancy, Nancy 10 12 21 13 56 4
3 Alla andra får varann 16 20 19 30 85 1
4 Alexander 14 11 24 18 67 3

Jury

Endast medlemmarna i Luleås jurygrupp är kända.

Programinnehåll

Vid sidan av finalens tävlingsbidrag fann man den här gången plats för pausunderhållning.

Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest avgjordes i London den 29 mars 1960. Vann gjorde Frankrike.

Detta var året då Norge debuterade. Vårt grannland passade också på att placera sig betydligt högre i resultatlistan än Sverige, som slutade på en delad 10:e plats av de 13 bidragen. Men varken Inger Berggren eller Östen Warnerbring, som framfört vinnarbidraget i Melodifestivalen, fick framföra "Alla andra får varann" i den internationella tävlingen. I stället tilldelades Siw Malmkvist uppdraget.

Förklaringen kan ha varit att man ville ge henne plåster på såren efter att hon på samma sätt inte hade fått framföra sitt vinnarbidrag "Augustin" i Europa året innan.

Urvalsjury

Länk

1960 års tävling är den äldsta i sin helhet bevarade Melodifestival som finns i SVT:s arkiv. Av föregående års tävling och de festivaler som sändes 1961–1973 finns enbart vissa klipp kvar.

Huvudkälla

Thorsson, Leif & Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl.). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2