Melodifestivalen 1958

Från Mellopedia
Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg 1959 →
Alice Babs vid Eurovision Song Contest 1958 i Hilversum, iklädd Leksands sockendräkt. Scenen i Eurovision Song Contest var som synes mindre än den blivit i modern tid.

Melodifestivalen 1958, eller Schlagertävling 1958, som den vid tidpunkten kallades, var den 1:a upplagan av tävlingen. Vinnaren blev Lilla stjärna, som framfördes av Alice Babs som det första svenska bidraget i Eurovision Song Contest, detta år anordnat i Hilversum i Nederländerna. Bidraget slutade där på 4:e plats av 10 tävlande bidrag.

Genomförande

Eurovision Song Contest hade premiär 1956, och när tävlingen nu gick mot sin tredje årgång valde Sverige för första gången att medverka. Det medverkande svenska bolaget var Sveriges Radio, eftersom bolaget Sveriges Television inte bildades förrän 1978. Televisionen hade införts i Sverige 1956 och sköttes av Sveriges Radio-TV, som var tv-avdelningen på Sveriges Radio.

Final

Detta år hölls för första och hittills enda gången ingen tv-sänd melodifestival. I stället utlystes en tävling där bidrag skickades in och en vinnare sedan valdes internt. Samma metod används än i dag av åtskilliga deltagande länder i Eurovision Song Contest.

Resultat

Plac. Artist Bidrag Text och musik
1 Alice Babs Lilla stjärna Åke Gerhard (m), Gunnar Wersén (t)

Det vinnande bidraget hette "Samma stjärnor lysa för oss två", med text och musik av Åke Gerhard. Melodin fick sedan skrivas om något sedan någon i juryn menat att den var lik en gammal amerikansk schlager.

Som nästa steg var det upp till Sveriges Radio att finna en artist som skulle framföra bidraget i den internationella finalen. Valet föll på storstjärnan Alice Babs, som lät sig övertalas med villkoret att texten skrevs om.

En ny text skrevs ihop av Sveriges Radio-medarbetaren Gunnar Wersén, nu med titeln "Lilla stjärna". Den ursprungliga upphovsmannen blev emellertid upprörd över hur hans verk hade modifierats och förbjöd skivinspelningar av kompositionen.

Därför är Alice Babs framförande – iklädd Leksands sockendräkt – från den internationella finalen den enda bevarade versionen av bidraget.

Kompositionen "Samma stjärnor lysa för oss två" spelades in på skiva med Nils Åsblom.

Jury

TV:s underhållsavdelning valde vinnaren i samråd med föreningen Sveriges kompositörer av populärmusik (SKAP).

Urvalsjury

Vinnarbidraget utsågs av Sveriges kompositörer av populärmusik (SKAP), en ideell förening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och bearbetare grundad 1926. En jury hos SKAP sållade ut 10 bidrag bland de 152 inskickade. Juryn bestod av:

En lista med de 10 bidrag som SKAP hade valt ut publicerades i Aftonbladet den 26 februari 1958, kallad "SKAP:s prislista":

Nr Bidrag Låtskrivare
1 Blott en sekund står lyckan still Åke Gerhard, Rune Werner
2 Samma stjärnor lysa för oss två Åke Gerhard
3 Maria Nyckelpiga Einar Hylin, Fritz-Gustaf
4 Lyckans soluppgång Dag Lamberth, Bengt Haslum
5 Våran lyckokärra Ingenjör Yngve Svensson, Johanneshov
6 Du kan fånga din lycka Jocke Johansson, Fritz-Gustaf
7 Jag sänder dig solsken Stig "Stikkan" Andersson
8 Älskling god natt Kai Gullmar, Stig Olin
9 Det är nånting jag inte kan förstå Kai Gullmar
10 Glöm! Gösta Severin

Eurovision Song Contest

Bidraget och Alice Babs klassiska framförande iklädd Leksands sockendräkt räckte till en fjärdeplats. Kommentator i svensk TV var Jan Gabrielsson, och Sveriges röstavlämnare var Tage Danielsson.

Huvudkälla

Thorsson, Leif & Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl.). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2