Veckans Mellopedia 2024: Deltävling 2

Från Mellopedia

Mellokuriosa: Veckans Mellopedia – så ofta har debutanter gått till final

Veckans Mellopedia är en sammanställning av Mellokuriosa som publiceras varje vecka under festivalen 2024.

Följ med på en djupdykning i veckans deltävling med hjälp av Mellopedia, Melodifestivalens eget referensverk.

Veckans Mellopedia – alla delar

Melodifestivalen sänds den här veckan för 20:e gången från Scandinavium, som är den lokal som har anordnat flest Melodifestivaler i historien.

Men deltävling två är norrländsk. Hälften av bidragen framförs av artister från landsdelen, vilken bara har drygt 10 procent av Sveriges befolkning.

Veckans norrländska artister är Engmans Kapell (Hälsingland), Dear Sara (Karesuando) och C-Joe (Gävle). Engmans Kapell tar temat längst och sjunger bidraget "Norrland", som är skrivet av den comebackande Gävletrion.

Samtidigt kan en artist som Fröken Snusk tänkas locka en och annan norrländsk röst. Hennes bidrag "Unga & fria" är årets enda med enbart kvinnliga låtskrivare, då hon har skrivit det själv tillsammans med Sara Ryan (artistnamn SaRaha, finalist 2016 med "Kizunguzungu"). Fröken Snusk är Melodifestivalens blott tredje anonyma artist, efter Kamferdrops (2018) och APOC i Smash Into Pieces.

De kan slå rekord på lördag

LIAMOO. Foto: Janne Danielsson/SVT

Förra veckan gick låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt till final med sitt nionde bidrag i rad, vilket är ett nytt Melodifestivalrekord. Nu ska han försöka dryga ut rekordet med Maria Sur och LIAMOO.

Ukrainska Maria Sur, 19 år, är Melodifestivalens yngsta artist 2024 (men långt ifrån tidernas yngsta). Med fjolårets bidrag "Never Give Up" blev hon det tredje bidraget med enbart utländska tävlingsartister att gå direkt till final från en deltävling, efter Sanne Salomonsen (2005) och Swingfly (2011). Skulle hon gå till final på lördag blir hon den första som stått för bedriften två gånger.

Om LIAMOO, 26 år, skulle gå direkt till final på lördag vore det för fjärde gången i rad (plus en gång som låtskrivare), vilket vore tangerat rekord med Mariette, Eric Saade, Danny Saucedo, Robin Bengtsson och Jon Henrik Fjällgren. Med en fjärde finalplats vore han också den tredje yngsta i den moderna Melodifestivalen att nå fyra finalplatser efter Sanna Nielsen (2008, 23 år) och Lisa Ajax (2024, 25 år).

Med dessa båda bidrag gör också låtskrivaren Anderz Wrethov entré för året. Efter festivalen kommer han att ha tävlat med 38 bidrag, vilket för honom upp till fjärdeplatsen på listan över låtskrivarna som har fått med flest bidrag.

Debutanternas Melodifestival

Debutanten Fröken Snusk är en av Melodifestivalens första anonyma artister. Foto: Janne Danielsson/SVT

I veckans deltävling framförs fyra av de sex bidragen av debutanter. Att bara två av bidragen framfördes av återkommande artister såg vi i deltävling tre 2023, men innan dess hade det inte förekommit sedan deltävling två 2018. I årets deltävlingar kommer det dock framöver att förekomma två gånger till.

Att debutanter går direkt till final från en deltävling är ovanligt. Sedan 2021 har 90 bidrag tävlat, av vilka 40, det vill säga 44 procent, helt har framförts av debuterande artister. Under perioden har 26 bidrag gått direkt till final, och 5 av dessa har varit debutanter, det vill säga 19 procent.

Det betyder att det har krävts 8 debutanter för att en debutant ska gå till final, medan det har räckt med 2,4 återkommande artister för en finalplats. Bland de 5 debutanter som gått direkt till final finns också flera namn som vid tidpunkten var mer eller mindre kända från andra håll: Tusse, Anders Bagge, Maria Sur, Marcus & Martinus och Smash Into Pieces.

Merparten av debutanterna som gick till final tävlade dock så sent som i fjol. Utöver dessa har desto fler debutanter tagit sig till final via det moment som nu heter Finalkvalet.

Bidragsbibeln

Alla fakta om veckans bidrag hittar du i Bidragsbibeln, i startordning:

  1. Maria Sur
  2. Engmans Kapell
  3. Dear Sara
  4. C-Joe
  5. LIAMOO
  6. Fröken Snusk

/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia