Danny Saucedo

Från Mellopedia
Se bidragsbibeln till "Happy That You Found Me", Danny Saucedos bidrag i Melodifestivalen 2024
Danny Saucedo (2024). Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "Dandi dansa", Danny Saucedos bidrag i Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo, egentligen Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski, född den 25 februari 1986 i Katarina församling i Stockholm, svensk popartist, låtskrivare och sångare.

Han slog ursprungligen igenom efter sin medverkan i Idol 2006, där han kom på sjätte plats. År 2008 slutade han fyra i Let’s Dance men fick dansa för Sverige i Eurovision Dance Contest, där han slutade på tolfte plats. År 2011 var han en av sångcoacherna i programmet True Talent.

Danny kom på en andraplats i Melodifestivalen 2012 med ”Amazing”. Innan dess tävlade han med gruppen E.M.D. och som soloartist med ”In the Club”. Alla dessa gånger blev resultatet en pallplats i finalen.

2012 tog Danny Saucedo sitt andra raka Melodifestivalsilver med "Amazing". Foto: Maja Suslin/TT

2013 var han programledare tillsammans med Gina Dirawi.

Danny etablerade sig efter det som artist på svenska och har vunnit flera Grammisar i kategorin Årets låt. Han har medverkat i Så mycket bättre två gånger och har gjort de populära liveshowerna ”Nu” och ”The Run(A)way Show”.

2021 gick han till final och slutade på sjunde plats med "Dandi dansa".

2023 valdes han in i Melodifestivalens Hall of Fame för sina insatser i "Amazing" och "In the Club". Med anledning av det framförde han ett medley av de två bidragen som en mellanakt i finalen. Mellanakten föregicks av ett förinspelat inslag där Danny medverkade som speakerröst.

2024 återkom han till tävlingen med "Happy That You Found Me". Vid tidpunkten skulle han snart göra skådespelardebut i tv-serien Scener efter ett äktenskap.

Han vann sin deltävling med "Happy That You Found Me" och blev därmed den som hade vunnit flest deltävlingar i Melodifestivalens historia, ett rekord han tidigare delade med Mariette. Han har slutat på första plats i samtliga av i sina fem deltävlingar. Vid finalplatsen tog han därmed också rekordet för flest direktkvalificeringar till final i rad och tangerade Sanna Nielsens rekord för flest direktkvalificeringar till final. Dessutom gick han upp på andra plats på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen.

Han har därtill gått direkt till final en gång som låtskrivare, till Molly Sandéns "Youniverse" (2016).

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2009 Baby Goodbye E.M.D. Danny Saucedo, Erik Segerstedt, Mattias Andréasson och Oscar Görres Final: Placering 3
2011 In the Club Danny Saucedo Danny Saucedo (tm), Figge Boström (tm) och Peter Boström (tm) Final: Placering 2
2012 Amazing Danny Saucedo Danny Saucedo (tm), Peter Boström (tm) och Figge Boström (tm) Final: Placering 2
2016 Youniverse Molly Sandén Molly Sandén, Danny Saucedo och John Alexis Final: Placering 6
2021 Dandi dansa Danny Saucedo Danny Saucedo och Karl-Johan Råsmark Final: Placering 7
2024 Happy That You Found Me Danny Saucedo Kristoffer Fogelmark, John Martin, Danny Saucedo och Michel Zitron Final: Placering 6


Programmedverkan

År Roll Program Kommentar
2013 Programledare Alla


Gruppmedlemskap

År Grupp
2009 E.M.D.