Fröken Snusk

Från Mellopedia
Fröken Snusk. Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "Unga & fria", Fröken Snusks bidrag i Melodifestivalen 2024

Fröken Snusk är en svensk artist, enligt egen utsago född 2004, enligt Aftonbladet något äldre. Hon är verksam inom epadunkkulturen.

Fröken Snusk slog igenom 2022 med låten ”Rid mig som en dalahäst”. Bland hennes andra hits märks bland annat ”Raggarbil” och ”Snurrar som ett hjul”. Under 2023 gav hon ut nästan en låt i veckan. Initiativtagare till artistprojektet är Rasmus Gozzi, som också ända från start agerade låtskrivare.

Fröken Snusk blev snabbt Nordens mest bokade artister. Hon var den nionde mest spelade artisten på Spotify 2023.

Hon har uttryckt att hon vill vara en röst för kvinnorna inom den EPA-kultur som på det tidiga 2020-talet exploderade på många håll i landet.

Förspelet till deltagandet i Melodifestivalen 2024 med "Unga & fria" kantades av uppgifter om att låtströmningar av Fröken Snusk varit köpta. Detta fick Expressens ledarredaktion att anse att artisten inte borde få vara med i Melodifestivalen. Programmets projektledare Anders Wistbacka avfärdade åsikten med hänvisning till att uppgifterna enbart var spekulationer. Fröken Snusk förnekade kännedom om köpta strömningar.

Under deltävlingsveckan hade hon halsproblem, och på torsdagens repetition inför de ackrediterade medierepresentanterna avbröt hon med en hög svordom och dramatiskt kroppsspråk, vilket gav eko i tidningarna.

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2024 Unga & fria Fröken Snusk Fröken Snusk och Sara Ryan Finalkvalet