Björn Gustafsson

Från Mellopedia
Björn Gustafsson (2024). Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Lars Björn Gustafsson, född den 19 februari 1986 i Vasa församling i Göteborg, svensk komiker och skådespelare, invald i Melodifestivalens Hall of Fame 2020 med motiveringen:

Björn Gustafsson väljs in Melodifestivalens Hall of Fame för det monumentala genombrott han fick med sina humornummer under Melodifestivalen 2008.

Han var sidekick i Melodifestivalen 2008 och 2024 och gjorde gästspel 2014 och 2020.

Störst genomslag bland hans humornummer 2008 fick Sången till Carina Berg, som kommit att räknas till Melodifestivalens mest ikoniska mellanakter någonsin. Han hyllades också för sin mellanakt i Andra chansen 2020, när Hall of Fame instiftades, där han skämtade om sin psykiska ohälsa.

I den första deltävlingen 2024 möttes han på nytt av stor uppskattning, den här gången för mellanakten Björn Gustafsson gör entré. I finalen framförde han "Sången till Carina Berg (2024)" till stor uppskattning, men ådrog sig än större uppmärksamhet för mellanakten "Still the One", framförd av den fiktiva supergruppen "Björnzone", vars medlemmar Gustafsson huvudsakligen på egen hand hade ringt in för ändamålet.

Gustafsson var dessutom scenmedverkande i Salem Al Fakirs nummer i finalen 2010. Edward af Sillén, som stod för manus och regi i Melodifestivalen detta år, berättade år 2024 om bakgrunden i Melodifestivalklubbens podcast Nu kör vi.

– Han fick panik för att han trodde att han skulle vinna, och det var inte hans plan. Då kallades jag in på mitt konstigaste uppdrag hittills, vilket var att förstöra en vinnarlåt. Jag och Björn Gustafsson klev in, och Björn satt med en kaffekopp och spelade piano. Det gjorde vi med uppgift att se till att Salem inte skulle vinna. Och mycket riktigt, han kom tvåa.

Programmedverkan

År Roll Program Kommentar
2008 Sidekick Deltävling 1, Deltävling 2, Deltävling 3, Deltävling 4 och Final
2024 Sidekick Alla