Veckans Mellopedia 2024: Deltävling 3

Från Mellopedia

Mellokuriosa: Veckans Mellopedia – kvinnligt artistövertag inför tredje ronden

Veckans Mellopedia är en sammanställning av Mellokuriosa som publiceras varje vecka under festivalen 2024.

Följ med på en djupdykning i veckans deltävling med hjälp av Mellopedia, Melodifestivalens eget uppslagsverk.

Växjö stod senast värd för en deltävling 2017 och 2012 – och båda gånger tävlade vinnaren här. 2012 uruppfördes "Euphoria" i VIDA Arena, och 2017 var det Robin Bengtssons "I Can't Go On" som tävlade. Staden anordnade deltävlingar också 2005 och 2002, men då i Växjö Tipshall. VIDA Arena har med andra ord en perfekt svit när det gäller att ta fram vinnare.

Men värdskapet 2002 var minst lika historiskt, eftersom det var den första deltävlingen i den moderna Melodifestivalen.

Debutantrikt och kvinnodominerat

I den tredje deltävlingen framförs fyra av de sex bidragen av debutanter. Att bara två av bidragen framförs av återkommande artister såg vi förra veckan och i deltävling tre 2023, men innan dess hade det inte förekommit sedan deltävling två 2018.

Men den här veckan är än mer färsk i sammanhanget. Artisterna har bara sammanlagt tävlat med två tidigare bidrag, framförda av Clara Klingenström och Cazzi Opeia (i den femte deltävlingen i år möter vi samma förhållanden, underlättat av att antalet deltävlingsbidrag inför året minskat till sex). Detta har inte inträffat sedan den den tredje deltävlingen 2017, då Robin Bengtsson var den ende som deltagit tidigare, vid ett tillfälle.

Samtidigt framförs fyra av veckans sex bidrag av kvinnliga artister. Senast båda finalbidragen från en deltävling framfördes av kvinnliga artister var i den andra deltävlingen 2020, där Anna Bergendahl och Dotter gick till final. Hittills 2024 har en majoritet av bidragen som gått vidare från deltävlingarna, till finalkval eller final, framförts av kvinnliga artister.

Gigantmöten på låtskrivarsidan

Cazzi Opeia. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Medan deltävlingen bjuder på nya artister är somliga av låtskrivarna desto mer rutinerade. Den här veckan hör vi musik av Jimmy Jansson, Albin Johnsén, Mattias Andréasson och Fredrik Andersson, som alla tidigare har tävlat som artister.

Därtill finner vi som låtskrivare till Jacqlines bidrag "Effortless" artisten Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, som ska tävla mot sig själv, på sin hemmaplan i Växjö. Hon framför bidraget "Give My Heart a Break". Att en artist har skrivit ett av de andra bidragen i en deltävling har bara inträffat en gång tidigare i den moderna Melodifestivalen: när Nanne Grönvall sjöng "Carpool Karaoke" 2020 och samtidigt hade varit med och skrivit "Om du tror att jag saknar dig" åt Jakob Karlberg. Det har också inträffat i Andra chansen 2020 (Paul Rey) och 2009 (Alexander Bard) samt i finalen 2022 (Sami Rekik och Ali Jammali i Medina).

Cazzi Opeia har skrivit "Give My Heart a Break" tillsammans med Ellen Berg, sin parhäst i låtskrivarduon Sunshine. Tillsammans vann de American Song Contest som låtskrivare, och med på bidraget finns också Jimmy Jansson, som kom tvåa i samma tävling. Den sista kompositören är Thomas G:son, som liksom Cazzi Opeia och Jimmy Jansson var med och vann Eurovision Song Contest med "Tattoo".

Thomas G:son har nu chansen att bli ensam rekordhållare i den prestigefyllda listan över låtskrivarna med flest bidrag i final genom tiderna, en förstaplats han för närvarande delar med Bobby Ljunggren. Men legendaren Ljunggren bjuder motstånd och ställer den här veckan upp med Clara Klingenström. G:son tävlar samtidigt med Jacqline, utöver nämnda Cazzi Opeia.

Ensam som ensam låtskrivare

Gunilla Persson. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Med Jacqline (uttalas /jakk-li:n/, med /j/ som i jacka) gör också Dino Medanhodzic entré för året och ska försöka försvara sin rekordsvit. Alla åtta bidrag han har tävlat med har gått direkt till final från sin deltävling. Samtidigt kan han knappa in på Jimmy "Joker" Thörnfeldt, som har gått till final med elva bidrag i rad, med uppsamlingskval inräknat. Thörnfeldt har en paus från tävlandet den här veckan.

Inför årets Melodifestival har Gunilla Persson stulit många rubriker. Hennes "I Won't Shake (La La Gunilla)" sticker samtidigt ut på en datapunkt. Det är årets enda bidrag med en ensam låtskrivare: den tidigare Melodifestivalvinnaren Fredrik Andersson.

Bidragsbibeln

Alla fakta om veckans bidrag hittar du i Bidragsbibeln, i startordning:

  1. Jacqline
  2. Clara Klingenström
  3. Kim Cesarion
  4. Klaudy
  5. Gunilla Persson
  6. Cazzi Opeia

Veckans Mellopedia – alla delar

/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia