Ali Jammali

Från Mellopedia
Ali Jammali (2022). Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "Que sera", Medinas bidrag i Melodifestivalen 2024
Se bidragsbibeln till "In i dimman", Medinas bidrag i Melodifestivalen 2022

Ali Jammali, född den 2 februari 1982, svensk artist och låtskrivare uppväxt i Valla på Frösön i Östersund och Fanbyn på Gällö utanför Östersund samt i Göteborg.

Han utgör tillsammans med Sami Rekik duon Medina, som firade stora framgångar inom hiphop på 00-talet. Efter 13 år tillsammans lade de ner och träffade inte varandra på fyra år, men i Melodifestivalen 2022 gjorde de comeback. Bidraget "In i dimman" nådde en tredjeplats i finalen.

Medina har per 2024 över 350 miljoner strömningar och har haft hittar som ”Miss Decibel”, ”Där palmerna bor”, ”Sista minuten” och ”In i dimman”.

2023 firade Medina 20 år och släppte fullängdsalbumet Tropicalisera.

Duon bildades ursprungligen när Ali befann sig på en svår plats efter en stökig uppväxt och Sami hade haft förhoppningar på en karriär som fotbollsanfallare men blivit skadad.

De kallar sin genre för ”haffla music”, vilket beskrivs som en blandning av reggaeton, hiphop, rai, house, pop och dancehall. Haffla betyder 'fest' på arabiska.

Ali Jammali skrev 10 av de 16 låtarna på rapparen G Mansours album The Cage (2010). Han producerade och spelade in låtarna tillsammans med Sami Rekik i Medinas studio. Han har även kallat sig Alibrorsh och Alibi.

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2022 Bluffin LIAMOO Ali Jammali, Dino Medanhodzic, Sami Rekik och Jimmy "Joker" Thörnfeldt Final: Placering 4
In i dimman Medina Ali Jammali, Dino Medanhodzic, Sami Rekik och Jimmy "Joker" Thörnfeldt Final: Placering 3
2024 Que sera Medina Ali Jammali, Sami Rekik, Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Anderz Wrethov Final: Placering 2


Gruppmedlemskap

År Grupp
2022 Medina
2024 Medina