Melodifestivalen 2025

Från Mellopedia
← 2024 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg
KAJ vann Melodifestivalen 2025 med bidraget "Bara bada bastu". Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Melodifestivalen 2025 var den 65:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev "Bara bada bastu" med KAJ, som därmed representerar Sverige i Eurovision Song Contest 2025 i schweiziska Basel, där finalen hålls den 17 maj, med semifinaler den 13 och 15 maj.

Genomförande

Hela startfältet i Melodifestivalen 2025 samlades för första och enda gången på en presskonferens i TV-huset den 26 november 2024. Undantaget var John Lundvik, som var uppbokad och saknades. Foto: Janne Danielsson/SVT

Antagningen av tävlingsbidrag hölls öppen via webbplatsen melodifestivalen.se mellan den 23 augusti och den 13 september klockan 11.59.

Den 17 september meddelades turnéplanen:

Auditions för professionella dansare för att hitta 2025 års husdansare hölls den 1 september i Stockholm. Ett liknande upplägg har använts vissa tidigare år.

Startfältet presenterades på en presskonferens i TV-huset i Stockholm den 26 november.

Den 1 december vann Jennifer Aoun tävlingen Hello Mello, där en möjlighet att göra ett framträdande i Melodifestivalen 2025 ingick som förstapris. Aoun framförde sitt vinnarbidrag som en mellanakt i den tredje deltävlingen.

Pengarna som skänktes till Radiohjälpen detta år gick till insamlingen Världens barn.

Den 23 mars bestod för andra gången någonsin hela Svensktoppen av låtar från Melodifestivalen. Det första tillfället inträffade den 3 april 2022.

Edvin Törnblom och Kristina "Keyyo" Petrushina, programledare 2025. Foto: Janne Danielsson/SVT
Husdansarna i Melodifestivalen 2025, från vänster: Daniel Gürow, Kim Pastor, Lovisa Bengtsson och Albin Lindén. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Medverkande

Programledarna meddelades i ett pressmeddelande den 7 november.

– Det är en dröm sedan barnsben att få programleda Melodifestivalen! sade Kristina "Keyyo" Petrushina.

– Jag älskar den här tävlingen nästan mest av allt på hela jorden, så jag kommer att ta hand om den väl, kommenterade Edvin Törnblom.

– Deras kärlek till Melodifestivalen är överväldigande, deras detaljkunskaper är imponerande och deras kreativitet är fantastisk. Jag hoppas och tror att tittarna kommer känna att Hela Sveriges fest bjuder på stor underhållning, kommenterade projektledaren Anders Wistbacka.

Kristina "Keyyo" Petrushina hade innan detta medverkat i mångtaliga medieproduktioner och har programlett galor och talangjakter. Hon kom ursprungligen fram genom en egen Youtubekanal. Edvin Törnblom var känd från scenföreställningar och tv-program och som en av programledarna för podcasten Ursäkta, som under en tid har varit bland landets största. Melodifestivalen 2025 var deras första samarbete.

Scen och teknik

Melodifestivalens scen 2025.

För första gången i den moderna Melodifestivalen återbrukades det föregående årets scenbygge.

– Den observanta kommer känna igen årets scen, eftersom den är uppbyggd som förra året. Vi kommer dock skapa en ny skrud vad gäller videomaterial och ljus som kommer andas 2025 och ge tittarna en ny upplevelse, sade scenografen Viktor Brattström i ett pressmeddelande den 29 januari.

Nytt för året var att den spång på parkett som användes för winner's walk och av programledarna hade större utbredning. Nytt videomaterial, avsett att samspela med årets programledare, hade också tagits fram för att fylla väggar och golv.

– Vi har tillsammans med SVT:s producenter tagit fram en design för året som är grafisk, lekfull, färgrik och mjuk i formerna, i kontrast till 2024 års rena och puderrosa design. Grafiken och ljussättningen samspelar för att ge årets version av scenen en ny, ung och energisk kostym, sade ljus- och videodesignern Fredrik Stormby i pressmeddelandet.

Logotyp och grafisk profil 2025.

Förändrat tävlingsupplägg

Den 22 augusti 2024 meddelade SVT förändringar i upplägget av dels Finalkvalet och dels utgivningen av de tävlande låtarna.

Senare meddelades också att det bidrag som fått flest poäng från tittargrupperna skulle presenters som den första finalisten i deltävlingarna. Detta skedde efter den första av de två röstningsomgångarna. Åren 20222024 baserades bidraget som presenterades i detta skede i stället på antalet röster. Efter den andra röstningsomgången presenterades den andra finalisten, i form av det kvarvarande bidrag som fått flest röster. Åren 20192024 baserades detta på poäng.

Även rankningen av bidragen på placeringarna 4–6 i deltävlingarna bestämdes av det totala antalet röster. 2019–2024 baserades detta på poäng. I Finalkvalet och finalen bestämdes hela rankningen av poängen från tittargrupperna.

Liksom det föregående året inleddes omspelet i greenroom och genomfördes med årets temagrafik på LED-skärmarna.

Tävlingsupplägg i Finalkvalet

En skulptur efterliknande vinnarstatyetten Sångfågeln fanns ovanpå ett podium vid greenroom. På podiet fanns alla historiens vinnare förevigade med plaketter. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Samtidigt förändrades Finalkvalet, som infördes föregående säsong. Ett i stället för två bidrag kvalificerades nu dit från var och en av de fem deltävlingarna, och antalet röster avgjorde vilket detta bidrag blev. Föregående säsong avgjorde antalet poäng från tittargrupperna vilka bidrag som kvalificerade sig till Finalkvalet.

Finalkvalet ingick fortsatt i samma sändning som den femte deltävlingen, och artisterna till de fem kvalificerade bidragen närvarade. I inledningen av Finalkvalet presenterades den första finalisten, som grundades på antalet röster i deltävlingarna, vilket av rättviseskäl ställdes i relation till hur många som röstade i respektive deltävling. Detta räknades om till poäng, där 1 000 poäng fördelades mellan de fem bidragen.

Därefter fick publiken se en snabbrepris av de kvarvarande fyra bidragen och rösta. De uppspelade utsnitten ur bidragen var längre än föregående säsong. Rösterna under Finalkvalet räknades om till poäng, där ytterligare 800 poäng fördelades mellan de fyra bidragen. I slutet av kvalet gick det bidrag som hade fått flest röster efter en sammanräkning av rösterna i deltävlingen och Finalkvalet till final. Vid samma slutpoäng för två eller flera bidrag skulle högst poängsumma i den första omgången ha avgjort, vilken var baserad på rösterna från deltävlingen.

I övrigt kvarstod tävlingsupplägget från föregående år. Se även den fullständiga beskrivningen av Melodifestivalens tävlingsupplägg 2025.

Publicering av bidragen

Låtarna släpptes nu kommersiellt på fredagen inför deras respektive deltävling, något som var unikt i historien. Under hela den föregående moderna Melodifestivalen hade de finalklara låtarna släppts en–två veckor innan finalen. Bidragen fick däremot inte, undantaget generalrepetitionerna, framföras offentligt av den tävlande artisten före deltävlingen.

– Med årets justeringar vill vi öka engagemanget kring de tävlande bidragen. Eftersom vi släpper låtarna en dag tidigare kan tittarna bekanta sig med dem i förväg och Mello-feelingen infinna sig redan på fredagen för att explodera på lördagen, kommenterade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

Ändringen innebar att deltävling 1–3 inte längre avpublicerades från SVT Play natten mot tisdagarna respektive vecka för att sedan återkomma efter deltävling 4, något som hade varit fallet under många år.

Det gick att förhandslyssna på kortare utsnitt av bidragen på SVT Play från och med klockan 07.00 på deltävlingarnas torsdagar. Låtarna släpptes på SVT Play och kommersiellt klockan 00.00 på fredagarna, och det gick att titta på ett klipp från varje bidrags repetition på SVT Play samma dag klockan 10.00.

Röstningsförfarande

Melodifestivalens tittargrupper började användas 2019. Den tittargrupp som för stunden ökade mest i röstningsintensitet visades av röstningshjärtat i TV-bilden.

I samtliga sex program kunde tittarna hjärtrösta genom appen Melodifestivalen.

I deltävlingarna och finalen gick det också att rösta via telefon med:

  • 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor gick till Radiohjälpen.
  • 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

I Finalkvalet används följande telefonnummer, där de två sista siffrorna utgörs av bidragets startnummer med 1 innan:

  • 099-908 11 – 099-908 15. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor gick Radiohjälpen.
  • 099-208 11 – 099-208 15. 3,60 kronor per röst.

Det gick enbart att rösta från Sverige.

Deltävlingarna och finalen omfattade två röstningsomgångar. Tittarna kunde för varje bidrag rösta 10 gånger via app, 10 gånger via Radiohjälpens telefonnummer och 10 gånger via det alternativa telefonnumret, fördelat på 5 röster per tävlingsomgång. Oanvända röster från den första omgången sparades inte, men alla lagda röster från den första omgången räknades med i den andra omgången – räkneverket nollställdes inte. Finalkvalet avgjordes i en röstningsomgång, där tittarna på motsvarande sätt hade 5 röster per röstningsmetod och bidrag.

Torbjörn Averås Skorup (höger), programledare för kringprogrammen i Mellokväll 2025, med panelmedlemmarna, från vänster, Eric Stern, Assia Dahir och Emilia Rehnberg. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Kringprogram

Årets kringsändningar benämndes Mellokväll och bestod av programmen Förfest, Parallell Mellokväll och Efterfest. Under Parallell Mellokväll kunde tittarna komma i kontakt med studion via en chatt. Programledare var Torbjörn Averås Skorup, som tillsammans med Assia Dahir, Eric Stern och Emilia Rehnberg diskuterade, analyserade och tyckte till om kvällens bidrag från en studio i Stockholm. I Förfest och Efterfest intervjuade Charlotta Björck finalisterna på plats i arenan och analyserade kvällens resultat tillsammans med kollegorna i studion.

För första gången kunde man också lyssna på hela låtarna som tävlade i deltävlingarna redan på fredagen, både på SVT Play och kommersiellt. Det gick även att smygtitta på repetitionsklipp.

I och med att Melodifestivalens app lanserades på engelska i januari 2025 avvecklades den parallella appen Mello United, som sedan januari 2021 hade funnits för surfplattor, ursprungligen under namnet Mello Tillsammans.

Finalen sändes för femte året i rad i en version med engelsk kommentering på SVT Play. Kommentatorsduon var liksom det föregående året Bella Qvist och William Lee Adams. En nyhet var att tittarna inte bara kommer kunna höra kommentatorerna utan även se dem i bild. Det gick även att komma i kontakt med dem genom en chatt under sändningen.

Deltävlingarna

Deltävlingarnas startordning presenterades i ett pressmeddelande den 19 december.

Finalisterna Maja Ivarsson och John Lundvik. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävling 1: Luleå

Deltävlingen sändes från Coop Norrbotten Arena i Luleå den 1 februari 2025.

För första gången i Melodifestivalens historia var alla artister som gick till final över 40 år gamla. Finalisterna var John Lundvik (42) och Maja Ivarsson (45).

Hälften av deltävlingens bidrag framfördes på svenska, vilket var den högsta andelen sedan den andra deltävlingen 2018, då 4 av 7 bidrag hade svenska som sångspråk.

Deltävlingen innebar flera trendbrott kopplade till startnummer. Bidraget på det avslutande startnumret slutade på sista plats, vilket senast inträffade i deltävling 3 2008, den gången för Eskobar med "Hallelujah New World". Det senaste tillfället då det sista startnumret fick lämna deltävlingen var när Margaret framförde "Tempo" 2019 och slutade på femte plats av sju bidrag.

Detta var samtidigt första gången som startnummer 2 gick direkt till final sedan samma deltävling 2019. Den gången var finalisten Malou Prytz med "I Do Me". Dessutom gick varken bidraget på det första eller det sista startnumret vidare från deltävlingen – till final eller uppsamlingskval – något som inte hade inträffat sedan den tredje deltävlingen 2013.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Albin Johnsén feat. Pa Upp i luften Mattias Andréasson, Christoffer Balazik, FERNAND MP, Albin Johnsén, Pa Modou
2 Maja Ivarsson Kamikaze Life Joy Deb, Linnea Deb, Maja Ivarsson, Andreas "Giri" Lindbergh, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
3 John Lundvik Voice of the Silent Peter Boström, Thomas G:son, Jimmy Jansson, John Lundvik
4 Meira Omar Hush Hush Laurell Barker, Dino Medanhodzic, Meira Omar, Anderz Wrethov
5 Adrian Macéus Vår första gång Adrian Björklund, Adam "Rymdpojken" Englund, Hugo Geijer Persson, Adrian Macéus, William Pärlenskog
6 Linnea Henriksson Den känslan Sebastian Atas, Linnea Henriksson, David Lindgren Zacharias

Resultat

Nr Bidrag Omgång 1: Poäng i tittargrupper Röster

omg 2

Röster totalt Plac. Anm.
3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt Röster
1 Upp i luften 12 10 8 5 5 1 1 3 45 1 089 032 596 636 1 685 668 4 Utslagen
2 Kamikaze Life 3 3 3 12 12 12 10 12 67 1 115 693 683 513 1 799 206 2 Till final
3 Voice of the Silent 10 12 12 10 10 10 12 10 86 1 355 309 1 Till final
4 Hush Hush 8 8 10 8 8 5 3 8 58 1 068 752 647 625 1 716 377 3 Finalkval
5 Vår första gång 5 5 5 3 3 3 5 1 30 879 946 455 470 1 335 416 5 Utslagen
6 Den känslan 1 1 1 1 1 8 8 5 26 660 354 342 138 1 002 492 6 Utslagen

Den här veckan hade Melodifestivalen en tittartidsandel (s.k. share) i linjär-TV på 80 procent, något som nämndes i programmet efterföljande vecka. Uppgiften innebär att 80 procent av alla som tittade linjärt (broadcast) på TV i Sverige vid tidpunkten såg på sändningen av Melodifestivalen i SVT1.

Programinnehåll

Deltävling 2: Göteborg

Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg den 8 februari 2025.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Nomi Tales Funniest Thing Nomi Bontegard, Adam Breitholtz, Herman Gardarfve, Jacob Lundahl, Simon Michael Weidersjö
2 SCHLAGERZ Don Juan Anna Engh, Mikael Karlsson
3 Erik Segerstedt Show Me What Love Is Mattias Andréasson, Erik Segerstedt, Pontus Söderman
4 Klara Hammarström On and On and On Peter Boström, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Klara Hammarström, Jimmy Jansson, Dino Medanhodzic
5 Fredrik Lundman The Heart of a Swedish Cowboy Erik Bernholm, Maja Francis, Thomas G:son
6 Kaliffa Salute Kaliffa Karlsson, Jakob "Big Brain" Malmlöf, Robert Skowronski, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Resultat

Nr Bidrag Omgång 1: Poäng i tittargrupper Röster omg 2 Röster totalt Plac. Anm.
3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt Röster
1 Funniest Thing 8 8 3 3 3 3 1 1 30 987 656 516 379 1 504 035 4 Utslagen
2 Don Juan 1 1 1 1 1 1 5 8 19 544 789 193 691 738 480 6 Utslagen
3 Show Me What Love Is 10 10 12 10 10 12 12 10 86 1 339 899 1 Till final
4 On and On and On 12 12 10 12 12 10 10 5 83 1 528 183 1 053 759 2 581 942 2 Till final
5 The Heart of a Swedish Cowboy 3 3 5 5 8 8 8 12 52 945 235 514 404 1 459 639 5 Utslagen
6 Salute 5 5 8 8 5 5 3 3 42 1 072 881 612 155 1 685 036 3 Finalkval
Erik Segerstedt och Klara Hammarström gick till final från den andra deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Programinnehåll

Deltävling 3: Västerås

Annika Wickihalder och Greczula gick till final. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från ABB Arena i Västerås den 15 februari 2025.

Malou Prytz, 21 år, blev den yngsta någonsin att ha tävlat med fyra bidrag – närmast före Ann-Louise Hanson, som framförde sitt fjärde och femte bidrag när hon var 22 år, och Sanna Nielsen, som framförde sitt fjärde bidrag vid samma ålder.

Att Malou Prytz "24K Gold" fick lämna tävlingen betydde att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldts svit stannade på 19 bidrag i rad som gick vidare från sin deltävling (till final eller uppsamlingskval).

Greczulas finalbidrag "Believe Me" skrevs helt av debuterande låtskrivare, i form av artisten själv tillsammans med Amanda Nordelius och John Russell. Senast ett bidrag helt skrivet av Melodifestivaldebutanter gick till final var Lisa Ajax "Torn" (2019).

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Greczula Believe Me Kristofer Greczula, Amanda Nordelius, John Russell
2 Malou Prytz 24K Gold Julie "Kill J" Aagaard, Malou Prytz, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov
3 Björn Holmgren Rädda mig Björn Holmgren, Jens Hult, David Lindgren Zacharias
4 Dolly Style YIHAA Caroline Aronsson, Herman Gardarfve, Patrik Jean, David Lindgren Zacharias, Mikaela Samuelsson, Melanie Wehbe
5 Angelino Teardrops Tusse Chiza, Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt
6 Annika Wickihalder Life Again Herman Gardarfve, Patrik Jean, Annika Wickihalder

Resultat

Nr Bidrag Omgång 1: Poäng i tittargrupper Röster omg 2 Röster totalt Plac. Anm.
3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt Röster
1 Believe Me 5 3 12 12 12 10 10 10 74 1 069 958 1 Till final
2 24K Gold 10 10 3 5 5 3 5 1 42 935 017 448 986 1 384 003 4 Utslagen
3 Rädda mig 3 1 8 1 1 1 1 5 21 798 822 338 552 1 137 374 6 Utslagen
4 YIHAA 12 12 1 10 3 5 3 8 54 1 057 492 600 798 1 658 290 3 Finalkval
5 Teardrops 8 5 5 3 8 8 8 3 48 883 140 416 917 1 300 057 5 Utslagen
6 Life Again 1 8 10 8 10 12 12 12 73 1 054 647 620 082 1 674 729 2 Till final
Eva Rydberg framför Loreens "Tattoo" som en del av sitt öppningsnummer i den tredje deltävlingen 2025. Repetitionsbild. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Programinnehåll

Pandora från arrangörsorten Västerås medverkade i öppningen av deltävlingen tillsammans med rapparen och den tidigare Melodifestivaldansaren Mario Perez Amigo, även han från Västerås. Med i öppningsnumret var också Eva Rydberg, som framförde Loreens "Tattoo" och "Euphoria". Även Loreen växte upp i Västerås.

Deltävling 4: Malmö

Måns Zelmerlöw och KAJ blev finalister. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö den 22 februari 2025.

Andreas Lundstedt tävlade här med sitt tionde bidrag, lika många som Kikki Danielsson. Endast Ann-Louise Hanson och Östen Warnerbring hade tävlat med fler bidrag. Warnerbring framförde sina elva bidrag fördelat på sju olika melodifestivaler, eftersom samma artist under vissa av de tidiga åren kunde framföra flera bidrag. Lundstedt blev därmed den manliga artist som har tävlat under flest år i Melodifestivalens historia.

För första gången i historien tävlade två Eurovisionvinnande artister i en och samma deltävling: Måns Zelmerlöw och (som låtskrivare till Ella Tiritiello) Loreen.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Andreas Lundstedt Vicious Laurell Barker, LIAMOO, Andreas Lundstedt, Dino Medanhodzic
2 Ella Tiritiello Bara du är där David Björk, Adam "Rymdpojken" Englund, Loreen Talhaoui
3 Tennessee Tears Yours Tilda Feuk, Jonas Hermansson, Gavin Jones, Pär Westerlund
4 KAJ Bara bada bastu Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Robert Skowronski, Kristofer Strandberg, Anderz Wrethov, Axel Åhman
5 AmenA Do Good Be Better AmenA, Sandra Bjurman, Stefan Örn
6 Måns Zelmerlöw Revolution Sebastian Atas, David Lindgren Zacharias, Ola Svensson, Måns Zelmerlöw

Resultat

Nr Bidrag Omgång 1: Poäng i tittargrupper Röster omg 2 Röster totalt Plac. Anm.
3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt Röster
1 Vicious 5 5 5 5 8 10 5 5 48 925 304 597 985 1 523 289 4 Utslagen
2 Bara du är där 10 8 8 8 3 3 3 3 46 967 458 634 115 1 601 573 3 Finalkval
3 Yours 3 3 1 3 5 5 8 8 36 773 258 436 047 1 209 305 5 Utslagen
4 Bara bada bastu 8 10 10 10 10 8 10 10 76 1 238 511 954 961 2 193 472 2 Till final
5 Do Good Be Better 1 1 3 1 1 1 1 1 10 629 574 333 799 963 373 6 Utslagen
6 Revolution 12 12 12 12 12 12 12 12 96 1 632 844 1 Till final
Hasse Andersson tilldelades Hall of Fame-statyetten Guldstjärnan av programledaren Keyyo i ett överraskningsmoment. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Programinnehåll

Nanne Grönvall medverkade här i programunderhållningen utom tävlan för femte året och tangerade därmed rekordet.

Vinnarna i deltävling 5 och Finalkvalet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävling 5: Jönköping

Deltävlingen sändes från Husqvarna Garden i Jönköping den 1 mars 2025.

Arvingarna deltog för sjunde gången och utökade sitt rekord som den grupp som har tävlat med flest bidrag.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Arvingarna Ring baby ring Stefan Brunzell, Thomas G:son
2 Arwin This Dream of Mine Anderz Wrethov, Arwin Ismail, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Peter Boström
3 Saga Ludvigsson Hate You So Much Lisa Desmond, Herman Gardarfve, Saga Ludvigsson
4 Victoria Silvstedt Love It! Thomas G:son, Jimmy Jansson
5 Vilhelm Buchaus I'm Yours Vilhelm Buchaus, Elias Edman, Jonatan Lahti, Simon Alexander Ward
6 SCARLET Sweet N' Psycho Dino Medanhodzic, Scarlet Hunts, Thirsty, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Resultat

Nr Bidrag Omgång 1: Poäng i tittargrupper Röster omg 2 Röster totalt Plac. Anm.

3‑9

10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt Röster
1 Ring baby ring 3 3 3 3 1 1 3 3 20 680 012 320 987 1 000 999 5 Utslagen
2 This Dream of Mine 12 10 5 5 5 8 8 5 58 1 006 048 552 450 1 558 498 3 Finalkval
3 Hate You So Much 8 12 10 10 10 12 10 8 80 1 106 111 1 Till final
4 Love It! 1 1 1 1 3 3 5 1 16 575 878 258 921 834 799 6 Utslagen
5 I'm Yours 5 5 12 8 8 10 12 12 72 948 581 606 022 1 554 603 4 Utslagen
6 Sweet N' Psycho 10 8 8 12 12 5 1 10 66 1 117 434 825 019 1 942 453 2 Till final
Programledaren Keyyo i mellanakten "Mello är Sverige för mig". Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Programinnehåll

Finalkvalet

Finalkvalet sändes från Husqvarna Garden i Jönköping den 1 mars 2025.

Tävlingsmomentet följde som en förlängning av sändningen från den femte deltävlingen och hade delvis fått nya regler.

Meira Omars finalplats betydde här att låtskrivaren Dino Medanhodzic, räknat utifrån deltävlingsstartnummer, gick till final med 12 bidrag i rad under åren 2019–2025 – nytt rekord.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
1 Meira Omar Hush Hush Laurell Barker, Dino Medanhodzic, Meira Omar, Anderz Wrethov 1
2 Kaliffa Salute Kaliffa Karlsson, Jakob "Big Brain" Malmlöf, Robert Skowronski, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov 2
3 Dolly Style YIHAA Caroline Aronsson, Herman Gardarfve, Patrik Jean, David Lindgren Zacharias, Mikaela Samuelsson, Melanie Wehbe 3
4 Ella Tiritiello Bara du är där David Björk, Adam "Rymdpojken" Englund, Loreen Talhaoui 4
5 Arwin This Dream of Mine Anderz Wrethov, Arwin Ismail, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Peter Boström 5

Resultat

Nr Bidrag Poäng Omg. 2 Plac. Anm.
Omg. 1 Omg. 2 Totalt Antal röster
1 Hush Hush 210 306 516 1 087 480 2 Till final
2 Salute 197 150 347 540 096 4 Utslagen
3 YIHAA 215 Bidraget gick till final efter omg. 1. 1 Till final
4 Bara du är där 184 195 379 693 518 3 Utslagen
5 This Dream of Mine 194 149 343 531 661 5 Utslagen

Poängen avgjorde i Finalkvalet. Poängen i omgång 1 baserades på antalet röster i deltävlingarna. Poängen i omgång 2 baserades på antalet röster i Finalkvalet.

Final: Stockholm

Finalen sändes från Nationalarenan (Strawberry Arena) i Solna utanför Stockholm den 8 mars 2025.

I finalen korades Melodifestivalens 65:e vinnare. Finska KAJ blev den andra helt utländska vinnarakten genom tiderna – efter Marcus & Martinus (2024) – och det första vinnarbidraget framfört på svenska sedan Carolas "Evighet" (2006).

För första gången sedan 2009 framfördes merparten av bidragen i finalen av kvinnliga artister.

I finalen delades som tidigare hälften av poängen ut av tittarna och hälften av internationella juryn. Jurygrupperna bestod av personer som på olika sätt arbetar med musik i sina hemländer. Syftet med den internationella juryn var att den ska hjälpa till att utse det starkaste och mest konkurrenskraftiga bidraget att skicka till Eurovision Song Contest.

Efter att jurygruppernas röster hade redovisats startade röstningsomgång två, där tittarna hade möjlighet att reagera på utfallet. Om två bidrag hade fått samma poäng hade antalet tittarröster avgjort. Se vidare det fullständiga tävlingsupplägget.

Finalen sändes också sedan 2010 i en teckenspråksgestaltad version. Efter en castingprocess med över 40 sökande valdes den här gången 12 gestaltare och 2 programledare ut som ledde tittarna genom kvällen.

Statyetten Sångfågeln delades i sändningens slutskede ut av programledaren Keyyo.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
1 John Lundvik Voice of the Silent Peter Boström, Thomas G:son, Jimmy Jansson, John Lundvik 1
2 Dolly Style YIHAA Caroline Aronsson, Herman Gardarfve, Patrik Jean, David Lindgren Zacharias, Mikaela Samuelsson, Melanie Wehbe 3 + FK
3 Greczula Believe Me Kristofer Greczula, Amanda Nordelius, John Russell 3
4 Klara Hammarström On and On and On Peter Boström, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son, Klara Hammarström, Jimmy Jansson, Dino Medanhodzic 2
5 SCARLET Sweet N' Psycho Dino Medanhodzic, Scarlet Hunts, Thirsty, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov 5
6 Erik Segerstedt Show Me What Love Is Mattias Andréasson, Erik Segerstedt, Pontus Söderman 2
7 Maja Ivarsson Kamikaze Life Joy Deb, Linnea Deb, Maja Ivarsson, Andreas "Giri" Lindbergh, Jimmy "Joker" Thörnfeldt 1
8 Meira Omar Hush Hush Laurell Barker, Dino Medanhodzic, Meira Omar, Anderz Wrethov 1 + FK
9 Måns Zelmerlöw Revolution Sebastian Atas, David Lindgren Zacharias, Ola Svensson, Måns Zelmerlöw 4
10 Saga Ludvigsson Hate You So Much Lisa Desmond, Herman Gardarfve, Saga Ludvigsson 5
11 Annika Wickihalder Life Again Herman Gardarfve, Patrik Jean, Annika Wickihalder 3
12 KAJ Bara bada bastu Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Robert Skowronski, Kristofer Strandberg, Anderz Wrethov, Axel Åhman 4

Startordningen, som i vanlig ordning var producentlagd, offentliggjordes i ett pressmeddelande den 2 mars, på natten efter Finalkvalet.

Resultat

Nr Bidrag Juryomröstning Tittaromröstning (åldersgrupper för appröster) Totalt Plac.
Flag of Lithuania.svg.pngLIT 33px-Flag of Italy.svg.pngITA 30px-Flag of Switzerland.svg.pngSCH Flag of Ireland.svg.pngIRL Flag of France.svg.pngFRA Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg.pngNOR Flag of Greece.svg.pngGRE Flag of Serbia.svg.pngSER Jury-poäng Tittar-röster 3-9 10-15 16-29 30-44 45-59 60-74 75+ Telefon Tittar-poäng
1 Voice of the Silent 8 7 8 5 6 5 4 6 49 1 578 564 2 2 1 2 3 5 7 3 25 74 6
2 YIHAA 10 10 4 6 1 6 8 3 48 2 011 149 10 7 4 5 1 27 75 5
3 Believe Me 3 8 7 4 7 3 5 10 47 2 696 753 3 5 10 8 8 8 6 8 56 103 3
4 On and On and On 1 3 3 8 8 7 4 34 2 461 721 8 8 7 6 7 2 3 2 43 77 4
5 Sweet N' Psycho 6 4 2 4 7 8 31 1 943 638 6 4 2 7 6 3 5 33 64 7
6 Show Me What Love Is 5 2 1 8 2 2 2 2 24 1 615 974 1 1 3 1 4 6 5 6 27 51 9
7 Kamikaze Life 2 2 1 435 634 3 5 7 8 7 30 32 11
8 Hush Hush 6 10 3 4 3 26 1 901 356 5 6 6 4 2 1 24 50 10
9 Revolution 7 6 12 7 12 10 10 12 76 3 278 385 7 10 8 10 12 12 12 10 81 157 2
10 Hate You So Much 1 3 10 1 1 1 17 1 472 693 4 3 1 2 10 27 12
11 Life Again 12 5 2 1 5 6 5 36 1 370 687 5 1 4 4 4 18 54 8
12 Bara bada bastu 4 12 5 12 10 12 12 7 74 4 305 774 12 12 12 12 10 10 10 12 90 164 1

Antalet tittarröster i den första röstningsomgången av programmet redovisas i dokumentet med röstningsstatistik.

KAJ:s bidrag "Bara bada bastu" fick det högsta antalet röster för ett enskilt bidrag någonsin i Melodifestivalen. Det tidigare rekordet innehades av Loreen, som med "Tattoo" (2023) fick 3 783 148 röster. Antalet möjliga appröster utökades från 5 till 10 per bidrag inför Melodifestivalen 2022, vilket förhindrar direkta jämförelser med bidrag som tävlade innan dess.

Antal röstande i finalen var 7 000 enheter från det gällande rekordet, 1 159 881, som sattes i finalen 2021.

Poängpresentatörer

På grund av tekniska problem fick sändningen inte kontakt med röstavlämnarna från Litauen och Serbien. De aktuella jurygruppernas poäng presenterades i stället av programledarna. Litauens poäng skulle ha presenterats av Vaidotas Valiukevičius – sångare i gruppen The Roop – som emellertid aldrig var i bild. Serbiens poäng skulle ha presenterats av Princ, landets artist i Eurovision Song Contest 2025, som var i bild men utan att ljudet nådde fram.

Programinnehåll

Statistik

Dokument: Röstningsstatistik Melodifestivalen 2025 (pdf)

  • Antal röstande totalt: 4 213 102 enheter (app och telefon, i snitt 601 872 per tävling, −2,4 % sedan 2024)*
  • Antal röster totalt: 72 474 314 (−8,5 % sedan 2024)*
  • Gåvor till Radiohjälpen totalt: 3 336 564 (−22,3 % sedan 2024)*

* I Finalkvalet hade tittarna 4 bidrag att rösta på 2025, i jämförelse med 10 bidrag 2024. Detta hade en viss påverkan på minskningen av mängden röster, röstande enheter och gåvor till Radiohjälpen.

Artister

  • Totalt 43 tävlande artister, varav 21 kvinnor och 22 män.
  • 14 av bidragen framfördes av kvinnliga artister och 15 av manliga. 1 bidrag framfördes gemensamt av en kvinna och en man.
  • 22 personer artistdebuterade i Melodifestivalen.
  • 17 av de 30 bidragen framfördes helt av debuterande artister.

Bidrag

  • Antal bidrag med svensk text: 9 av 30.
  • Totalt skickades 2 794 bidrag in till tävlingen.

Låtskrivare

  • Totalt 79 låtskrivare, varav 54 män och 25 kvinnor.
  • 33 personer debuterade som låtskrivare och 46 hade tävlat med minst ett bidrag tidigare.
  • 19 av 30 bidrag hade minst en kvinnlig låtskrivare. 11 bidrag hade enbart manliga låtskrivare. Inget bidrag hade enbart kvinnliga låtskrivare.

Låtskrivarna med flest bidrag 2025

Låtskrivarna som tävlade med mer än ett bidrag i Melodifestivalen 2025.

Låtskrivare Antal bidrag
Anderz Wrethov 6
Jimmy "Joker" Thörnfeldt 6
Thomas G:son 5
Herman Gardarfve 4
David Lindgren Zacharias 4
Dino Medanhodzic 4
Peter Boström 3
Jimmy Jansson 3
Julie "Kill J" Aagaard 2
Mattias Andréasson 2
Sebastian Atas 2
Laurell Barker 2
Joy Deb 2
Linnea Deb 2
Adam "Rymdpojken" Englund 2
Patrik Jean 2
Robert Skowronski 2

Gruppmedlemmar

Grupp Medlemmar
Arvingarna Casper Janebrink (sång), Kim Carlsson (sång), Tommy Carlsson (sång), Lars "Lasseman" Larsson (sång)
Dolly Style Caroline Aronsson (Polly), Vilma Davidsson (Holly), Annie Moreau (Molly), Mikaela Samuelsson (Yolly)
KAJ Kevin Holmström (sång), Jakob Norrgård (sång), Axel Åhman (sång och dragspel)
SCARLET Scarlet Hunts (sång), Thirsty (sång)
SCHLAGERZ Sandra Estberg (sång), Maria Persson (sång), Maria Rolf (sång)
Tennessee Tears Tilda Feuk (sång), Jonas Hermansson (sång och gitarr)

Programinnehåll

Grupp Medlemmar
Brandsta City Släckers Glenn Borgkvist (sång), Mats Nilsson (sång och gitarr), Ulf Johansson (sång och bas), Olle Östberg (sång), Tom Börjesson (ståtrumma)
Fame Jessica Andersson (sång), Magnus Bäcklund (sång)
Lili & Susie Lili Päivärinta (sång), Susie Päivärinta (sång)
Ronny & Ragge Fredde Granberg (sång), Peter Settman (sång)
Hooja Hooja (sång), DJ Mårdhund (keytar)
Triple & Touch Håkan Glänte (sång), Lasse Kronér (sång), Göran Rudbo (sång), Ken Wennerholm (sång)

Melodifestivalens Hall of Fame

Liksom 2023 och 2024 spreds presentationerna av vilka som valts in i Melodifestivalens Hall of Fame ut bland programmen, efter att tidigare år huvudsakligen ha skett i semifinalen/Andra chansen. Invalen listas här i den ordning de presenterades.

Invald Insats Motivering
Style (Tommy Ekman, Gigi Hamilton och Christer Sandelin) "Dover–Calais" 1986 tog en hårfager, trulig trio Sverige med storm när de sjöng om ett passionerat möte på färjan över Engelska kanalen. Gigi, Tommy och Christer var sprungna ur succégruppen Freestyle och med superballaden "Dover–Calais" flyttade de in modern pop i Mello.  Självklart seglar Style även in i Melodifestivalens Hall of Fame.
Sanna Nielsen Samlad gärning Hela Sveriges Sanna stod 2014 äntligen som segrare och detta på sjunde Melloförsöket. Efter en rad schlagerklassiker och den magiska andraplatsen med ”Empty Room” vässade Bromöllas bästa sig ytterligare. La Nielsens formidabla framträdande lyfte ”Undo” till en bronsplats i Eurovision. Att folkkära Sanna väljs in i Hall of Fame är inget annat än sjungande självklart.
Hasse Andersson Guld och gröna skogar Med “Guld och gröna skogar” Mellodebuterade Hasse Andersson 2015. Vips hade svenska folket, och främst de yngre tittarna, hittat en ny idol som bjöd på dans och hålligång. Hundratals skolor ville samma år ha Malmös Mellomorfar på sin skolavslutning med denna somriga evergreen. Guld och gröna skogar ger oss njutbar nynostalgi och dansar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame.
Hans Marklund Medleyt "Stjärnornas krig" 2000 År 2000 skrev tio Melloikoner TV-historia i en mellanakt som fick Sverige att ställa sig upp framför TV:n. Det lekfulla supermedleyt bjöd på alltifrån Skifs till Carola. Med värme och humor sammanfattade det över 40 års schlagerhistoria. Det mästerliga mellanaktsmedleyt från Melodifestivalen 2000 har därför en självklar plats i Melodifestivalens Hall of Fame.
Mårten Eriksson och Stina Jadelius "Genom eld och vatten" På senare år har Sareks etnofärgade turboschlager fått en revival utan motstycke. Från de högsta berg till de djupaste av dalar skrålar alla med i denna svenska klassiker som blev sexa i finalen 2003. Idag har den kultstatus och har letat sig in såväl i allsångshäften som upp på fotbollsläktare. Och såklart, in i Melodifestivalens Hall of Fame.

Eurovision Song Contest

SVT bekräftade till SR:s Radio Sweden den 12 mars att KAJ kommer att framföra "Bara bada bastu" på originalspråk i Eurovision Song Contest. Bidraget blir därmed Sveriges första på svenska sedan 1998.

Sedan tidigare var det klart att Sverige startar i den första halvan av den första semifinalen. Den 27 mars presenterade arrangörerna startordningen för semifinalerna, där det framgick att Sverige är det sjätte tävlande bidraget i sändningen.

Den 24 april meddelades att den svenska kommentatorn för 14:e gången blir Edward af Sillén, som i finalen får sällskap av Petra Mede.

Förändringar i Sveriges bidrag

Den 9 april uppgav KAJ:s Jakob Norrgård till finska YLE att "Bara bada bastu" kommer att ha tre dansare i Eurovision Song Contest, en färre än i Melodifestivalen. Det betyder också att körsångaren Lars Säfsund (utanför scen i Melodifestivalen) utgår. I stället kommer de tre dansarna att köra. Skälet till förändringen är att Eurovision Song Contest tillåter sex personer att medverka per bidrag medan Melodifestivalen tillåter åtta.

En annan förändring blir enligt Norrgård att bastun görs lättare, så att dansarna kan fälla upp den själva, utan hjälp av scentekniker. Dessutom övervägs förändringar av granarna.

– Dels barrar de något otroligt och dels vet jag inte varifrån vi ska få tag på färska granar i Schweiz i maj, sade Norrgård till YLE.

Urvalsjury

Urvalsjuryn valde ut hälften av tävlingsbidragen i Melodifestivalen, medan den andra hälften valdes av tävlingsredaktionen. Antalet inskickade bidrag var det näst högsta under de senaste tio åren.

Länk

____________________