William Lee Adams

Från Mellopedia
William Lee Adams (2024). Foto: SVT

William Lee Adams, född den 6 november 1984, är en Londonbaserad vietnamesisk-amerikansk musikjournalist.

Han kommenterade finalen av Melodifestivalen 2024 tillsammans med Bella Qvist.

Han besökte Melodifestivalen för första gången 2011 och förälskade sig i Jenny Silvers och Linda Bengtzings artisteri. Han uppgav 2024 att han fortfarande återhämtade sig från tillfället då Love Generation åkte ut i Andra chansen. Sedan dess har han skrivit om Eurovision för medier Time, New York Times och VICE. Hans bok Wild Dances: My Queer and Curious Journey to Eurovision publicerades 2023.

Vid sidan av att driva hemsidan och Youtube-kanalen Wiwibloggs medverkar han regelbundet i TV över hela Europa, både som jurymedlem och röstavlämnare. Under Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 gav han ett internationellt perspektiv i SVT:s inför-serie Studio Eurovision, och 2020 gav skådespelaren Will Ferrell honom en cameoroll i filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

– Jag har upplevt Melodifestivalen på plats tio gånger, men det finns så mycket av svensk musik som jag inte förstår – från dansband till epa-dunk. Energin i Friends Arena kan bara mätas med motsvarande för OS och fotbolls-VM. Jag längtar efter att få dra fram min rosa boa och glitterhatt och dansa med alla Mello-fans. Det är verkligen den lyckligaste platsen på jorden, sade han i pressmeddelandet där hans roll som kommentator 2024 meddelades.

Programmedverkan

År Roll Program Kommentar
2024 Engelska kommentatorer Final