Fakta om Melodifestivalen 2025: Deltävling 4

Fördjupande fakta om Melodifestivalen. Se också grundfakta om deltävling 4 och om hela Melodifestivalen 2025.
Segervittring för ”Vinnarnas stad”
• Malmö anordnade Melodifestivalen för första gången 1983, när Carola slog igenom med "Främling". Staden har också anordnat Eurovision Song Contest 1992, 2013 och 2024, de två senare gångerna i Malmö Arena.
• Det var i Malmö som vinnarna Lena Philipsson (2004), Malena Ernman (2009), Anna Bergendahl (2010), Robin Stjernberg (2013) och Loreen (2023) tävlade första gången.
• Staden tog emot den moderna Melodifestivalen för första gången 2004, och den kunde sedan bli ett fast turnéstopp i och med färdigställandet av Malmö Arena 2009. De första tre åren som staden anordnade en Melodifestivaldeltävling slutade det med att ett av bidraget därifrån sedermera vann finalen. Det ledde till att Malmö i marknadsföringssammanhang under en period kallade sig "Vinnarnas stad" när man tog emot Melodifestivalen.
• Begreppet bleknade när inget bidrag som tävlat i Malmö lyckades vinna 2014–2020, innan Loreen återställde ordningen 2023. I årets tävling är Måns Zelmerlöw storfavorit till slutsegern enligt aktuella odds.
Årets mest meriterade
• I deltävlingen i Malmö ser vi skåningarna Ella Tiritiello (Kristianstad) och Måns Zelmerlöw (Lund). Under sin tidigare Melodifestivalkarriär har Zelmerlöw tävlat i Örnsköldsvik (2007), Skellefteå (2009), Örebro (2015) och Stockholm.
• Invalda i Melodifestivalens Hall of Fame bland veckans tävlande är Loreen Talhaoui (låtskrivare), Andreas Lundstedt och Måns Zelmerlöw.
• Deltävlingen i Malmö är årets mest meriterade, sett till artisternas tidigare antal bidrag. Tillsammans har de stått för 13 tidigare bidrag – dock mest på grund av Andreas Lundstedt, som har medverkat i 9 av dessa.
1. Andreas Lundstedt – ”Vicious”
• "Vicious" är Andreas Lundstedts tionde bidrag i Melodifestivalen, lika många som Kikki Danielsson. Endast Östen Warnerbring (11 bidrag, i 7 olika melodifestivaler) och Ann-Louise Hanson (14 bidrag, i 12 olika melodifestivaler) har tävlat med fler bidrag. Eftersom samma artist kunde tävla med flera bidrag under vissa av de tidiga åren är det endast Ann-Louise Hanson som har tävlat i fler Melodifestivaler än Lundstedt och Danielsson. Andreas Lundstedt är därmed den manliga artist som har tävlat under flest år i Melodifestivalens historia.
• Andreas Lundstedt har också chansen att gå upp på en delad andraplats på listan över flest finalplatser under de år Melodifestivalen har haft deltävlingar. Inför deltävlingen delar han sjätteplatsen på listan med sina fyra finalavancemang. Två av sina bidrag framförde han innan deltävlingarna infördes (2002).
• Trots sina 9 tidigare bidrag har Andreas Lundstedt aldrig tävlat i Malmö. Däremot har han tävlat hela 6 gånger i Göteborg. Han framförde dock ett Alcazar-medley tillsammans med resten av gruppen i finalen av Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, och ytterligare ett Alcazar-medley tillsammans med gruppen och Danny Saucedo i deltävlingen i Malmö 2013.
• Lundstedts bidrag "Vicious" är skrivet av bland andra Dino Medanhodzic, som har gått vidare från sin deltävling med samtliga 12 bidrag som han har tävlat med i karriären. Alla har gått direkt till final utom Meira Omars "Hush Hush", som tävlar i Finalkvalet 2025. Låtskrivarrekordet för flest bidrag till final i rad är 11 och innehas av Jimmy "Joker" Thörnfeldt men kommer att slås av Medanhodzic om Meira Omar går till final. Låtskrivarrekordet för flest bidrag vidare från deltävling i rad är 19 och hålls också av Thörnfeldt. Det bröts i den tredje deltävlingen 2025. För att Medanhodzic ska kunna hota det måste Andreas Lundstedt gå minst till Finalkvalet.

2. Ella Tiritiello – ”Bara du är där”
• Startnummer 2 i deltävling 4 har aldrig gått direkt till final sedan Melodifestivalen fick deltävlingar 2002. Den här gången är det Ella Tiritiello som ska försöka bryta trenden. Vid 3 tillfällen på 23 försök har bidraget på detta startnummer gått vidare till uppsamlingskval: Star Pilots med "Higher" (2009), Dolly Style med "Rollercoaster" (2016) och Lillasyster med "Till Our Days Are Over" (2022). Samtidigt har bidrag på alla startnummer utom 5 tagit sig direkt till final från någon av de 3 första deltävlingarna 2025.
• Ella Tiritiello tar hjälp av den Eurovisionvinnande artisten Loreen Talhaoui som en av låtskrivarna. Bara två Melodifestivalbidrag i historien har skrivits av en svensk tidigare Eurovisionvinnande artist, utan att artisten själv framfört bidraget: "Bang en boomerang" (3:a 1975) av Björn & Benny och "Men natten är vår" (5:a, d.v.s. sist, 1981) av Agnetha Fältskog.
3. Tennessee Tears – ”Yours”
• Duon Tennessee Tears tävlade senast 2023, vilket också var senaste gången som ett och samma bidrag hade både manliga och kvinnliga artister.

4. KAJ – ”Bara bada bastu”
• Utländska artister har firat framgångar de senaste åren med Marcus & Martinus och Maria Sur. I deltävling 4 kommer 2025 års utländska inslag, i form av finlandssvenska KAJ. Bland tidigare finska inslag i Melodifestivalen finns Arja Saijonmaa, Krista Siegfrids (finlandssvensk), Markoolio (sverigefinsk), Lleucu Young i High15 (2019, finlandssvensk), Paul Rey (finsk pappa), Johan Hirvi i Panetoz (finsk pappa), Lisa Miskovsky (finsk mamma), Mark Levengood (sverigefinlandssvensk, programledare 2003 och i finalen 2005), nu senast Käärijä (mellanakt i deltävling 1 2025) – och så vinnaren Lill Lindfors, som flyttade till Sverige från Finland som åttaåring. Dessutom bor svenska Sandra Estberg i SCHLAGERZ (2025) på Åland.
5. AmenA – ”Do Good Be Better”
• Också AmenA har utländsk bakgrund. Efter att ha varit på flykt från Jemen kom hon till Sverige för fem år sedan.
• AmenA:s låt är skriven av Eurovisionvinnarna Sandra Bjurman och Stefan Örn (Azerbajdzjan 2011). Därmed är hälften av startfältets bidrag i deltävling 4 skrivna av Eurovisionvinnare, eftersom också Måns Zelmerlöw och Loreen (Ella Tiritiello) finns på veckans låtskrivarlista.

6. Måns Zelmerlöw – ”Revolution”
• Måns Zelmerlöw återkommer som tävlande artist efter 10 års frånvaro. Bland de Melodifestivalvinnare som har återkommit är detta det längsta dröjsmålet sedan Carola 1991. Hon väntade 15 år på att återkomma, innan hon 2006 ställde upp igen och på nytt vann tävlingen.
• De Melodifestivalvinnare från år 2000–2015 som har gjort comeback har i genomsnitt väntat 4,7 år efter segern.
• De fyra svenska Eurovisionvinnare som återkommit i tävlingen har väntat i genomsnitt 9,8 år på comebacken, vilket placerar Måns Zelmerlöw nära medelvärdet. I två av tre fall har det för dessa slutat med seger i comebacken: Carola 2006 och Charlotte Perrelli 2008. Den tredje är Loreen, som blev utslagen i Andra chansen 2017.
• De Melodifestivalvinnande artister som 2002 eller senare har gjort sin Melodifestivalcomeback efter vinsten har i 13 fall gått till final i comebacken, medan fyra har slagits ut i Andra chansen och två (Charlotte Perrelli 2012 och Marie Bergman 2015) i deltävlingen. Två har vunnit (Carola 2006 och Charlotte Perrelli 2008). Bland artisterna som vunnit Melodifestivalen på den här sidan om millennieskiftet har ingen sedermera vunnit i comebacken. The Mamas tredjeplats 2021 är det starkaste resultatet.
Bidragsbibeln
Alla fakta om veckans bidrag finns i Bidragsbibeln, i startordning:
- Andreas Lundstedt – "Vicious"
- Ella Tiritiello – "Bara du är där"
- Tennessee Tears – "Yours"
- KAJ – "Bara bada bastu"
- AmenA – "Do Good Be Better"
- Måns Zelmerlöw –"Revolution"
Fakta efter deltävlingen
Måns Zelmerlöw
• Måns Zelmerlöw blev kvällens första finalist. Han har därmed blivit den första i samtliga fyra deltävlingar som han har ställt upp i i historien, vilket innebär en delad andraplats i kategorin i Melodifestivalens rekordbok, tillsammans med Mariette. Han är ett avancemang bakom ettan Danny Saucedo.
• Zelmerlöw gick direkt till final från sin deltävling för fjärde gången på lika många försök, vilket även i denna kategori ger honom en delad andraplats i historien, ett avancemang mindre än Danny Saucedo.
• Med sina fyra finalplatser i den moderna Melodifestivalen intar Måns Zelmerlöw nu en delad sjätteplats på den historiska listan.
• Måns Zelmerlöw gick till final tillsammans med den manliga trion KAJ. Även 2015 gick han till final tillsammans med en manlig trio, den gången JTR. Samma mönster förekom hos Loreen, den andra återkommande Eurovisionvinnaren från 2000-talet, när hon 2023 gick till final tillsammans med rockbandet Smash Into Pieces efter att 2012 ha gått till final tillsammans med rockbandet Dead by April.
• För första gången i historien tävlade två personer som vunnit Eurovision som artister i en och samma deltävling, och båda gick vidare, eftersom Loreen som skrivit Ella Tiritiellos "Bara du är där" gick till Finalkvalet.
KAJ
• KAJ och Ella Tiritiello avancerade i tävlingen, vilket innebär att två bidrag på svenska gick vidare från en deltävling för första gången sedan i den första deltävlingen 2022. Då användes enbart telefonröster, på grund av problem med röstningsappen. THEOZ och Danne Stråhed gick till uppsamlingskval. Senast två bidrag på svenska gick vidare, varav minst ett gick direkt till final, var i den första deltävlingen 2021, då Danny Saucedo ("Dandi dansa") och Arvingarna båda gick direkt till final.
• KAJ sjunger "Bara bada bastu" och Ella Tiritiello framförde "Bara du är där". Den gemensamma nämnaren utöver sångspråket är alltså att båda titlar inleds med ordet bara.
• KAJ framför årets första bidrag på svenska som gått till final. Det lägsta antalet finalbidrag på svenska är just 1 bidrag, vilket inföll 2019, 2020 och 2024. I fjol tog emellertid det bidraget andraplatsen i form av Medinas "Que sera".
• KAJ är också det första bidraget till final i år som inte framförs av en soloartist.
• Framgången för KAJ betyder att bidrag som framförs av utländska medborgare gått till final för tredje året i rad, efter framgångarna på senare tid för Marcus & Martinus och Maria Sur.
• Efter tidigare försök från Arja Saijonmaa (2005 och 2019) och Krista Siegfrids (2016 och 2017) gick nu ett finländskt bidrag till final för första gången sedan deltävlingarna infördes 2002.
Ella Tiritiello
• Ella Tiritiello (18) är den första tonåringen som går vidare från en deltävling 2025. Tonåringarna i årets startfält är Adrian Macéus (deltävling 1), Ella Tiritiello (deltävling 4) samt Saga Ludvigsson och Arwin (båda i deltävling 5).
• Ella Tiritiello gick vidare från startnummer 2 i deltävling 4, en plats som har aldrig gått direkt till final sedan Melodifestivalen fick deltävlingar 2002. Detta är 4:e gången på 24 försök som bidraget på detta startnummer har gått vidare till uppsamlingskval. De tidigare fallen var Star Pilots med "Higher" (2009), Dolly Style med "Rollercoaster" (2016) och Lillasyster med "Till Our Days Are Over" (2022). Bidrag på alla startnummer utom 5 har tagit sig direkt till final från någon av de 4 första deltävlingarna 2025.
Andreas Lundstedt
• Andreas Lundstedt på fjärde plats fick lämna tävlingen, vilket innebar att två låtskrivarsviter bröts. Dino Medanhodzic hade avancerat från sin deltävling med samtliga sina tolv bidrag innan detta, och LIAMOO hade gått direkt till final med samtliga sina fem bidrag. Bland dessa han var enbart låtskrivare för ett.
• Andreas Lundstedt har nu tävlat tre gånger solo i den moderna Melodifestivalen och med alla tre bidrag fått lämna tävlingen efter deltävlingen. Men samtidigt har han tävlat fem gånger som en del i Alcazar och i samtliga fall gått vidare i tävlingen.
Nanne Grönvall
• Nanne Grönvall ledde veckans artistpresentationer och har därmed medverkat i programunderhållningen utom tävlan under fem olika år. Det innebär ett tangerat rekord tillsammans med Charlotte Perrelli och Tess Merkel. Nanne Grönvall har tidigare medverkat 2010 i öppningsnumret deltävling 1 och i Sverige–Norge-showen i finalen samma år, 2011 med figuren The Hurricane och i finalen, 2016 i finalmedleyt och 2022 i numret "Mello Italiano".
/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia