Veckans Mellopedia 2024: Deltävling 5

Från Mellopedia

Mellokuriosa: Veckans Mellopedia – historisk duo-dominans?

Veckans Mellopedia är en sammanställning av Mellokuriosa som publiceras varje vecka under festivalen 2024.

Följ med på en djupdykning i veckans deltävling med hjälp av Mellopedia, Melodifestivalens eget uppslagsverk.

För första gången sedan 1971 innehåller Melodifestivalen en femte deltävling. Det historiska första bidraget på scen blir Marcus & Martinus "Unforgettable", i en deltävling där bidragen innehåller osedvanligt många tonartshöjningar.

På lördagen ser vi också för första gången Finalkvalet, där de två sista bidragen i finalen utses. Med enkel grundskolematematik omräknas bidragens röster från deltävlingarna till poäng, varpå tittarna får rösta på nytt under programmet och därmed addera lika många poäng. Finalkvalet tar vid direkt efter deltävlingen och ingår i samma sändning.

Karlstad: Vinnarnas stad?

Skådeplats för sändningen är Karlstad, som Melodifestivaldebuterade som arrangörsort 2004 och återkom 2006. Större avtryck gjorde man 2013, då Andra chansen avgjordes på orten och en förkyld Robin Stjernberg lyckades krångla sig till final med den senare slutvinnaren "You". Senaste besöket skedde 2018, även då med den senare slutvinnaren i startfältet, denna gång i form av Benjamin Ingrossos "Dance You Off". Staden har alltså en 50-procentig vinnarchans så här långt.

Melodifestivalveckan äger samtidigt rum i dagar då vi känner historiens vingslag, eftersom det i tisdags var exakt 25 år sedan Charlotte Nilsson vann tävlingen med den senare Eurovisionvinnaren "Tusen och en natt". Och i söndags kunde vi fira 40-årsjubileumet av Herreys Melodifestivalseger med "Diggi-loo diggi-ley". 50-årsdagen sedan ABBA:s vinst i Sverige med "Waterloo" var den 9 februari.

Chans till dominans för kvinnorna

I den femte deltävlingen framförs fyra av sex bidrag av debutanter. Att bara två av bidragen framförs av återkommande artister såg vi i deltävling två och tre i år och i deltävling tre 2023, men innan dess hade det inte förekommit sedan deltävling två 2018.

Fem av de åtta hittillsvarande finalbidragen framförs av kvinnliga artister, det vill säga 62,5 procent. Om ytterligare två kvinnliga bidrag kvalificerar sig till några av de fyra återstående finalplatserna blir den kvinnliga andelen av finalbidragen 58,3 procent. Detta vore den högsta noteringen sedan 2009, då nära 70 procent av finalbidragen var kvinnliga. Efter ett kvinnodominerat 00-tal var 10-talet i Melodifestivalens finaler starkt manligt präglat.

Norska tvillingarna redan historiska

Marcus (höger) och Martinus (vänster). Foto: Janne Danielsson/SVT

Oddsfavoriter inför deltävling fem är de två duorna Marcus & Martinus och Medina. Senast inget av de två bidrag som gick till final från en deltävling framfördes av en solist var i den tredje deltävlingen 2013, då Ravaillacz och State of Drama tog finalplatserna. Två duor eller duetter har aldrig tagit finalplatserna i en deltävling. Närmast kommer den tredje deltävlingen 2008, då Frida feat. Headline och trion BWO gick till final.

Den norska tvillingduon Marcus & Martinus Melodifestivaldebuterade 2023 med "Air", som blev det första bidraget i Melodifestivalens historia att gå direkt till final utan att någon av bidragets artister vid någon tidpunkt hade bott i Sverige. Bidraget blev det fjärde med enbart utländska tävlingsartister att gå direkt till final från en deltävling, efter Sanne Salomonsen (2005), Swingfly (2011) och Maria Sur (2023).

I finalen slutade Marcus & Martinus på andra plats och blev den tangerat bäst placerade helt utländska akten någonsin, tillsammans med Arja Saijonmaa (1987).

Artisten som slutade på andra plats föregående år har vunnit Melodifestivalen vid fem tillfällen: Monica Zetterlund 1963, Lasse Berghagen 1975, Chips 1982, Carola 1991 och Friends 2001.

20-årsjubileum för Mellodrag

Elecktra. Foto: Janne Danielsson/SVT

Medina ställer upp med bidraget ”Que sera”, som är det första med svensk text som går ut sist i den sista deltävlingen sedan Carola sjöng "Evighet" 2006.

I deltävlingen möter vi också dragshowartisten Elecktra. Tidigare har After Dark (2004, 2007 och 2016), Rickard Engfors (2005), Babsan (2011) och Pink Pistols (2014) tävlat med drag, vilket innebär att underhållningsformen firar 20-årsjubileum i Melodifestivalen i år, efter startskottet med "La dolce vita" 2004.

Bakom artistnamnet Elecktra döljer sig Robin Werner, en utbildad makeupartist som tidigare har jobbat med att sminka bland andra 2024 års programledare Carina Berg och därtill Carolina Gynning, sidekick i deltävling tre.

I veckans deltävling ser vi också de båda tidigare Idol-deltagarna Jay Smith (2010, vinnare) och Annika Wickihalder (2021). Det schweiziska namnet Wickihalder betonas på den tredje stavelsen och uttalas /vi-kki-hall-der/.

Deltävlingen bjuder också på Chelsea Muco, vars artistnamn uttalas /tʃel-si mo-tʃå/, där Muco alltså uttalas som spanskans mucho ('mycket'). Muco är delvis uppvuxen i Värmland och sluter nu cirkeln i Karlstad.

Bidragsbibeln

Alla fakta om veckans bidrag hittar du i Bidragsbibeln, i startordning:

  1. Marcus & Martinus
  2. Chelsea Muco
  3. Jay Smith
  4. Elecktra
  5. Annika Wickihalder
  6. Medina

Fakta efter deltävlingen och Finalkvalet

Marcus & Martinus, Medina, Annika Wickihalder och Jay Smith gick till final från deltävling 5 och Finalkvalet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

• För första gången i Melodifestivalens historia tog två duor finalplatserna i en deltävling. Senast inget av de två bidrag som gick till final från en deltävling framfördes av en solist var för över tio år sedan, i den tredje deltävlingen 2013, då Ravaillacz och State of Drama tog finalplatserna.

• Norska Marcus & Martinus är den andra helt utländska akt som gått till final i Melodifestivalen mer än en gång, efter ukrainska Maria Sur. Danska Sanne Salomonsen (2005, sjunde plats i finalen), amerikanske Swingfly (2011, femte plats i finalen, svensk medborgare från 2018), Maria Sur (2023, nionde plats i finalen), Marcus & Martinus (2023, andra plats i finalen) och Maria Sur (2024) är de fyra helt utländska akter som tidigare har gått direkt till final från en deltävling.

• Medinas ”Que sera” blev det första bidraget med svensk text i finalen 2024. Bidraget var också det första med svensk text att gå ut sist i den sista deltävlingen sedan Carola sjöng "Evighet" 2006.

• På låtskrivarsidan blir Jimmy "Joker" Thörnfeldt ännu en gång årets mest framgångsrika i finalfältet, där han med Marcus & Martinus och Medina, har fem finalbidrag. Ingen annan låtskrivare har genom tiderna haft fler än fyra. Samtidigt är detta den näst bästa noteringen av en låtskrivare i rekordboken, bara ett bidrag från att tangerat hans eget rekord från 2023.

• Jimmy "Joker" har under de senaste fyra åren varit med och skrivit 18 bidrag av de 48 som under perioden har tävlat i finalen, det vill säga över en tredjedel av finalbidragen. Han har tävlat med 24 bidrag under hela sin Melodifestivalkarriär och alltså bara missat final med 6 av dessa. Något liknande har bara skådats från låtskrivaren Åke Gerhard, som vann tävlingen fyra av de första fem åren och kvalificerade sig med tre av finalens fyra bidrag 1960. Även Lasse Holm har vunnit fyra gånger på fem år, åren 1982–1986.

• Eftersom Albin Tingwall fick lämna tävlingen stannade samtidigt Jimmy "Joker" Thörnfeldts rekordsvit på elva bidrag i rad till final 2022–2024.

• Sex av finalens tolv bidrag framförs av kvinnliga artister, samma andel som i finalen 2022. Lika hög har andelen annars inte varit sedan 2009. Då var nära 70 procent av finalbidragen kvinnliga. Efter ett kvinnodominerat 00-tal var 10-talet i Melodifestivalens finaler starkt manligt präglat.

/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia