Carina Berg

Från Mellopedia
Carina Berg som programledare för Melodifestivalen 2024. Foto: Morgan Norman/SVT

Carina Lilly Berg, född den 1 november 1977 i Österåkers församling, Stockholms län, svensk programledare, journalist, poddare och humorist.

Berg har lett otaliga program i radio och tv: Berg flyttar in, Idol, The Voice, Morgonpasset i P3, Förkväll, Lilla Vi, Stjärnor på is med flera. Hon har varit på resande fot i bland annat Europa och USA tillsammans med sin kollega Christine Meltzer och skapat bygg-tv ihop med maken Erik i Bergs drömkåk. Hon har under åtskilliga år lett Barncancergalan – det svenska humorpriset och startade 2019 den framgångsrika podden Gynning & Berg – Hittar sig själva tillsammans med Carolina Gynning.

I den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2008, den 23 februari, framförde Björn Gustafsson den humoristiska "Sången till Carina Berg". Carina Berg var då programledaren Kristian Luuks sambo och satt i publiken. Inslaget blev det mest ihågkomna av Björn Gustafssons mellanakter och har kommit att räknas till festivalens mest klassiska underhållningsinslag någonsin.

Den 12 januari 2024 presenterades Carina Berg som ensam programledare för Melodifestivalen 2024.

– Jag känner mig så hedrad och glad att jag ska få programleda hela självaste tjottaballongen. Det är den största tv-produktionen jag varit inblandad i, sade hon i ett pressmeddelande i samband med beskedet.

– Till årets Melodifestival ville vi ha en programledare med stort P. Vi ville ha en proffsig, rutinerad och av tittarna älskad yrkesmänniska. Någon som kan leda programmet med varm, glamorös och humoristisk ton, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i samma pressmeddelande.

Sidekick till Berg under sändningarna var Björn Gustafsson, något som inte presenterades förrän i direktsändningen av den första deltävlingen.

Stylist till Carina Berg under sändningarna 2024 var Linda Jägerström.