Kristian Luuk

Från Mellopedia
Kristian Luuk. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Ants Robert Kristian Luuk (/luːk/), född den 14 juni 1966 i Hägerstens församling i Stockholm, svensk komiker, skådespelare och programledare, invald i Melodifestivalens Hall of Fame.

Han ledde Melodifestivalen 2007 och 2008 och var Sveriges kommentator i Eurovision Song Contest båda åren, tillsammans med Josef Sterzenbach, som också skrev hans manus i Melodifestivalen.

Under Melodifestivalen 2013 gjorde Luuk ett kort inhopp i mellanakten "Karl för sin kostym" i deltävling 1.

Han valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame år 2024 med motiveringen:

"Med sin underfundiga humor och sitt säregna tilltal flyttade Kristian Luuk fram positionerna för Melodifestivalens programledarskap. 2007 och 2008 vägledde han oss genom tävlingsveckorna med humor och galna upptåg utan att för en sekund tappa allvaret i tävlingen. Kristian Luuk tågar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame med den äran."

– Kristian satte en helt ny och stilbildande ton för Melodifestivalen och som resulterade i programmets första Kristall, kommenterade Christer Björkman, ordförande för Hall of Fame-kommittén.

Med anledning av invalet medverkade Kristian Luuk på scen i årets andra deltävling i en humoristisk mellanakt, som föregick av ett inslag som presenterade invalet. Han medverkade också i ett inslag i finalen.

Programmedverkan

År Roll Program Kommentar
2007 Programledare Alla
2008 Programledare Alla