Veckans Mellopedia 2024: Deltävling 1

Från Mellopedia

Mellokuriosa: Veckans Mellopedia – detaljen vi inte sett sedan 1997

Veckans Mellopedia är en sammanställning av Mellokuriosa som publiceras varje vecka under festivalen 2024.

Följ med på en djupdykning i veckans deltävling med hjälp av Mellopedia, Melodifestivalens eget referensverk.

I Melodifestivalen 2024 införs den femte deltävlingen. Senast vi såg en femte deltävling var 1971. Ett format med deltävlingar användes också i Melodifestivalen 1959 och 1960, innan det kom för att stanna i den moderna Melodifestivalen år 2002.

Uppdelningen i 5 deltävlingar betyder att vi får se 6 i stället för 7 bidrag varje vecka. Senast en Melodifestivaltävling bara innehöll 6 tävlingsbidrag var deltävling 1 2016, då bidraget "Himmel för två" diskvalificerades och framfördes som en mellanakt.

Första gången sedan 1997

Årets startfält bjuder på många artister som sällan eller aldrig har tävlat i Melodifestivalen tidigare. Ingen av dem har tidigare vunnit tävlingen – och senast startfältet inte innehöll någon återvändande vinnare var 2009. Men det året tävlade två artister som representerat andra länder: Anna Sahlene (Estland 2002) och Maria Haukaas Storeng (Norge 2008). Därför är 2024 första året sedan 1997 som ingen av artisterna tidigare har tävlat i Eurovision Song Contest (Danny Saucedo representerade dock Sverige i Eurovision Dance Contest 2008).

Vi vet alltså redan nu att Sverige kommer att representeras av en Eurovisiondebutant när vi står värd för tävlingen i maj.

Lisa Ajax, 25 år, är en av de mest festivalrutinerade artisterna 2024. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Årets mest rutinerade deltävling

Deltävling 1 är å andra sidan årets mest rutinerade – den enda debutanten är Melina Borglowe. Senast en deltävling inte innehöll mer än en artistdebutant var deltävling 1 2022.

Störst artistrutin i Melodifestivalen 2024 har Lisa Ajax och Danny Saucedo, som båda ställer sig på scenen i tävlingen för femte året. Lisa Ajax får vi se redan i den första deltävlingen, och vid 25 års ålder är hon den som har nått sitt femte bidrag snabbast.

I Melodifestivalens historia är det bara Ann-Louise Hanson (22 år) och Sanna Nielsen (23 år) som har framfört sitt femte bidrag vid yngre ålder.

Den här veckan får vi också se Samir & Viktor, som liksom Lisa Ajax har gått till final tre gånger tidigare. Det betyder att de inför veckan delar tolfteplatsen på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen. Vid en finalplats på lördag avancerar de till en delad femteplats.

Avslutar deltävlingen gör Smash Into Pieces, som med sin tredjeplats i fjol blev Melodifestivalens högst placerade metal-/hårdrocksband någonsin.

Thomas G:son. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Låtskrivarna som kan skriva historia

Bland veckans låtskrivare ser vi två av fjolårets artister i form av Victor Crone och Casanovas sångare Henrik Sethsson, som har varit med och skrivit Lisa Ajax' respektive Elisa Lindströms bidrag. Fjolårets Eurovisionvinnare med "Tattoo" kliver också in i handlingen direkt i form av Thomas G:son (Melina Borglowe och Elisa Lindström) och Jimmy "Joker" Thörnfeldt (Smash Into Pieces).

Thomas G:son blir vid en finalplats den här veckan ensam etta på listan över flest finalbidrag genom tiderna.

Samtidigt har Jimmy "Joker" Thörnfeldt gått till final med sina 8 senaste bidrag, vilket innebär att han blir ensam rekordhållare om Smash Into Pieces går till final.

På låtskrivarsidan ser vi också en comeback av Fredrik Kempe, som tävlar med Samir & Viktor. Kempe tävlade senast 2021 och har vunnit fyra gånger (endast överträffat av Lasse Holm och Bobby Ljunggren) och har i och med veckans bidrag tävlat med 36 låtar, vilket ger honom en femteplats i maratontabellen.

Kenny Lantz (2023). Foto: Alma Bengtsson/SVT

Rekordmannen bland husdansarna

Backar upp bidraget gör festivalens husdansare Pauline Eddeborn, Daniel Koivunen, Kenny Lantz och Kim Pastor. Kenny Lantz gör sitt femte år i rollen, vilket är tangerat rekord. Daniel Koivunen gör samtidigt sitt sammanlagt fjärde år, medan Kim Pastor ställer upp för tredje året i rad. Pauline Eddeborn debuterar som husdansare.

Bidragsbibeln

Alla fakta om veckans bidrag hittar du i Bidragsbibeln, i startordning:

  1. Adam Woods
  2. Samir & Viktor
  3. Melina Borglowe
  4. Elisa Lindström
  5. Lisa Ajax
  6. Smash Into Pieces

/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia