Melina Borglowe

Från Mellopedia
Melina Borglowe. Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "Min melodi", Melina Borglowes bidrag i Melodifestivalen 2024

Melina Margaretha Borglowe, född den 12 maj 1997, svensk vispopartist från Växjö.

Melina Borglowe växte upp med gitarren, inspirerad av en sjungande pappa. Hon tog sig från skolavslutningsgig och musiktävlingar till trubadurturnéer och en plats i Rec-Collective, ett utbildningsinitiativ av Oskar Linnros med syfte att utbilda unga tjejer i musikproduktion.

Den första singeln, ”Sunflower Meadow”, släppte hon redan som 13-åring, och så småningom satte hon ihop sitt första liveband. Efter Rec-Collective och deltagande i talangtävlingar nådde hon en större publik än tidigare.

Efter att ha lagt musiken på hyllan ett tag har hon återvänt med några låtar på svenska i form av ”Livet ut (Dopvisan)” 2022 och ”En sommar längre fram” samt ”Vila dig här hos mig” 2023.

Hösten 2023 gav hon ut sin debut-EP Puss kram hej.

Efternamnet Borglowe har svenskt uttal, betonas på första stavelsen och är tvåstavigt, med stumt avslutande e: /bårj-låvv/. Tonaccenten är akut (som i ordet borgen, att jämföra med t.ex. ordet skollov, som har grav accent på rikssvenska). Melina uttalar det själv i en presentation på Instagram.

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2024 Min melodi Melina Borglowe Melina Borglowe (t), Thomas G:son (m) och Andreas Mattsson (m) Deltävling 1: Placering 6 - Utslagen