Lynda Woodruff

Från Mellopedia
Lynda Woodruff i ett inslag under Melodifestivalen 2019. Foto: SVT (TV-bild)

Lynda Woodruff är en fiktiv gestalt spelad av Sarah Dawn Finer som skapades av Finer och regissören Edward af Sillén under Melodifestivalen 2012. Lynda Woodruff förekom sedan i Melodifestivalen även 2013, 2016 och 2019.

Gestalten föreställer en spokesperson för EBU och talar med en parodierad brittisk accent. Finer hämtade inspiration till dialekten från brittiska realityprogram.

Edward af Sillén har berättat för Melodifestivalklubbens podd Nu Kör Vi (2024) att karaktären skapades vid ett manusmöte med Sarah Dawn Finer hemma hos honom. Den ursprungliga tanken var att karaktären skulle vara ett Eurovisionfan, men man kände snabbt att det var roligare att sparka uppåt.

Ursprungligen var tanken att inslaget skulle användas i Andra chansen-sändningen, men när Christer Björkman, producent för programmet 2012, såg inslaget tyckte han att det var så roligt att det kom att användas i finalen.

Förnamnet Lynda valdes som en karikatyrartad brittisk stavning av Linda. Woodruff var efternamnet på en brittisk ljussättare som af Sillén jobbade med samma år, varför det föresvävade honom som ett i allmänhet "kul namn".

Lynda Woodruff har också medverkat i programmen under de svenska värdskapen av Eurovision Song Contest 2013 och 2016 samt delat ut Sveriges poäng 2012.