Chattanooga

Från Mellopedia
Trion Chattanooga valdes år 2024 in i Melodifestivalens Hall of Fame för sin insats i "Hallå hela pressen". Foto: SVT (TV-bild)

Chattanooga var en svensk popgrupp bestående av systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff, som år 2024 valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame med motiveringen:

Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff stegade som Chattanooga kaxigt in i svensk pophistoria 1982. Iklädda coola kavajer och skön attityd sjöng de sin Hallå hela pressen till en fjärdeplats i Melodifestivalen och blåste in en fräsch popvind i festivalen. Låten blev en landsplåga med sin träffande text om en förlorad flirt och att trion hör hemma i Melodifestivalens Hall of Fame är givet.

– Tre coola popsystrar klev in på scenen och skakade om i den traditionella schlagertävlingen och fick en jättehit. "Hallå hela pressen" sitter fastnitad i det kollektiva minnet, kommenterade Hall of Fame-kommitténs ordförande Christer Björkman.

Invalet skedde i samband med den fjärde deltävlingen 2024.

Chattanooga väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame under den fjärde deltävlingen 2024. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Gruppens tidiga år

Gruppen startade som gatumusiker 1978 under namnet Sistersong. År 1981 skrev de kontrakt med skivbolaget Mylabel under ledning av Johan Langer. Langer skickade in en demolåt till SVT inför Melodifestivalen och gruppen ändrade samtidigt namnet till Chattanooga, efter jazzlåten med samma namn.

Gruppen tävlade i Melodifestivalen 1982 med "Hallå hela pressen", som slutade på fjärde plats. På försäljningslistorna för singlar placerade den sig på andra plats i Sverige och på fjärde plats i Norge. Låten låg på Svensktoppen i åtta veckor under perioden 28 mars–16 maj 1982.

Under våren 1982 gav man ut skivan Stoppa pressarna. Året efter kom gruppens andra skiva, Glimten i ögat.

Efter Melodifestivalen

Under turnén 1983 ersattes kompgruppen Strix Q, som tillsammans med Mia Kempff skrivit Melodifestivalbidraget, av den norska musikgruppen Salt & Pepper. Chattanooga turnerade på klubbar runtom i Sverige 1984–1986 innan man splittrade under hösten 1986.

År 1993–1996 återförenades gruppen tillsammans med fyra andra musiker i gruppen Stig Malms Septett, som var husband i Robert Aschbergs nöjesprogram Ikväll och Uppesittarkväll i TV3. Gruppen spelade rythm & blues.

Vintern 2009 spelade alla tre i orkestern i Östersundsrevyn. I början av 2000-talets första decennium bildade man slagverksgruppen Bullermammorna. I augusti 2010 höll man en konsert i Mörsil, som fick namnet Returkonserten, eftersom gruppen hade börjat använda föremål såsom brödrostar och diskmaskiner som slagverk. Konserten följdes av flera spelningar och en skolturné i Jämtland 2012.

År 2022 gav man ut originalversionen av "Hallå hela pressen".

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
1982 Hallå hela pressen Chattanooga Mia Kempff (tm) och Strix Q (m) Final: Placering 4