Veckans Mellopedia 2024: Deltävling 4

Från Mellopedia

Mellokuriosa: Veckans Mellopedia – så kan Danny Saucedo bli historisk

Veckans Mellopedia är en sammanställning av Mellokuriosa som publiceras varje vecka under festivalen 2024.

Följ med på en djupdykning i veckans deltävling med hjälp av Mellopedia, Melodifestivalens eget uppslagsverk.

Veckans deltävling är årets mest meriterade, där Danny Saucedo sedan tidigare har två Melodifestivalsilver (2011 och 2012) och ett brons (2009), medan Dotter har ett silver (2020) och en fjärdeplats (2021).

Rekordchans för Danny Saucedo

Danny tävlade senast med "Dandi dansa" 2021, vilket resulterade i en sjundeplats i finalen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Danny är den enda av årets artister som är invald i Melodifestivalens Hall of Fame, vilket presenterades i finalen 2023, där han valdes in för sina insatser i "Amazing" och "In the Club". Det var just i Eskilstuna 2020 som Hall of Fame instiftades, vilket är det enda tidigare tillfället som Melodifestivalen har besökt staden. I årets bidrag "Happy That You Found Me" har Danny laddat upp med låtskrivare som tidigare har stått bakom bland andra Aviciis "SOS" och "Fade into Darkness" samt Swedish House Mafias "Don't You Worry Child" och "Save the World".

Favorittippade Danny går nu in och kan försvara de manliga artisterna i årets Melodifestival, som bara har bidragit med en tredjedel av låtarna som har gått vidare hittills. Han fyller 38 år dagen efter deltävlingen.

Danny har samtidigt chansen att bli den som har vunnit flest deltävlingar i Melodifestivalens historia, ett rekord han för närvarande delar med Mariette. Han har slutat på första plats i samtliga av i sina tidigare fyra deltävlingar. Vid en finalplats tar han därmed också rekordet för flest direktkvalificeringar till final i rad och tangerar Sanna Nielsens rekord för flest direktkvalificeringar till final samt går upp på andra plats på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen. Han har dessutom gått direkt till final en gång som låtskrivare, till Molly Sandéns "Youniverse" (2016), ett bidrag som emellertid inte vann sin deltävling.

Festivalens anonyma artistinflation

Duon SCARLET utgörs av Scarlet (vänster) och Thirsty (höger). Emedan deras ansikten är synliga kan identiteterna möjligen vara enklare att utröna än för föregående anonyma artister. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Duon SCARLET är årets tredje anonyma akt, efter Fröken Snusk och APOC i Smash Into Pieces. Innan fjolåret var norska Kamferdrops (2018) den enda anonyma artisten som tävlat i Melodifestivalen. SCARLET:s bidrag "Circus X" har åtta låtskrivare och tangerar därmed Melodifestivalrekordet tillsammans med Outtrigger 2014 och Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods 2023. Bildproduktionen av bidraget planeras ha 104 klipp, vilket är klart mest i år, närmast före Maria Sur på 86.

Den här veckan medverkar också årets äldsta artist, i form av 71-årige Christer Ericsson i Lasse Stefanz. Han gick med i bandet 1969, två år efter att det bildades av bland andra Olle Jönsson.

Bandets musik har på senare år nått en ny publik bland ungdomar som åker EPA i "30 km/h", vilket också är titeln på Lia Larssons låt. Debutanten backas upp av låtskrivare som Thomas G:son och Jimmy Jansson, vilka gick till final med båda sina bidrag förra veckan. G:son blev därmed låtskrivaren med flest finalbidrag genom tiderna.

Låtskrivarnas superduell

Inför den fjärde deltävlingen har Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Dino Medanhodzic var sin rekordsvit att försvara. Foto: Annika Berglund/SVT och Alma Bengtsson/SVT (montage)

Dotter kontrar med att ha årets längsta låttitel i form av "It's Not Easy to Write a Love Song", som saknar blott tre tecken för att slå sig in på topp tre genom tiderna.

Bakom låten står hon själv och fästmannen Dino Medanhodzic. Denne går för närvarande en hård kamp mot Jimmy "Joker" Thörnfeldt, där Jokern den här veckan ställer upp med Albin Tingwalls bidrag.

  • Dino Medanhodzic har gått direkt till final från sin deltävling med nio bidrag i rad, ett rekord han nu ska försöka utöka. Dessa nio bidrag utgör dessutom samtliga som han har tävlat med sedan debuten 2019.
  • Jimmy "Joker" Thörnfeldt har gått till final – direkt eller via uppsamlingskval – med elva bidrag i rad, en rekordsvit som precis som för Medanhodzic fortfarande lever. Thörnfeldt har varit med och skrivit hälften av bidragen som kvalificerat sig till finalen hittills 2024.

Bidragsbibeln

Alla fakta om veckans bidrag hittar du i Bidragsbibeln, i startordning:

  1. Albin Tingwall
  2. Lia Larsson
  3. Dotter
  4. SCARLET
  5. Lasse Stefanz
  6. Danny Saucedo

Fakta efter deltävlingen

Danny Saucedo och Dotter tog de två finalplatserna i den fjärde deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

• Danny blev i och med deltävlingssegern den som har vunnit flest deltävlingar i Melodifestivalens historia, ett rekord han tidigare delade med Mariette. Han har slutat på första plats i samtliga av i sina fem deltävlingar. Vid finalplatsen tog han därmed också rekordet för flest direktkvalificeringar till final i rad och tangerade Sanna Nielsens rekord för flest direktkvalificeringar till final. Dessutom gick han upp på andra plats på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen. Han har dessutom gått direkt till final en gång som låtskrivare, till Molly Sandéns "Youniverse" (2016), ett bidrag som dock inte vann sin deltävling.

• Med Dotters finalplats fortsatte låtskrivaren Dino Medanhodzic rekordsvit, där han nu har gått direkt till final från sin deltävling med tio bidrag i rad. Dessa tio bidrag utgör dessutom samtliga som han har tävlat med sedan debuten 2019.

• I och med att Albin Tingwall är kvar i tävlingen har Jimmy "Joker" Thörnfeldt samtidigt fortfarande chans att förlänga sin rekordsvit, där han hittills har gått till final – direkt eller via uppsamlingskval – med elva bidrag i rad.

• Melodifestivalens vinnare har ofta haft korta låttitlar, men med Danny Saucedo och Dotter gick deltävlingens två längsta låttitlar till final. Och faktum är att det aldrig har hänt i Melodifestivalens historia att den sammanlagda längden på låttitlarna i de två finalbidragen från en deltävling har varit så här lång – om man undantar parentesen i Jon Henrik Fjällgren feat. Aninias rekordlånga låttitel "En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)" från 2017, där den samiska översättningen aldrig nämndes i låttexten. Danny Saucedos "Happy That You Found Me" och Dotters "It’s Not Easy to Write a Love Song" spänner tillsammans över 57 tecken, vilket med bred marginal överträffar den tidigare rekordinnehavaren, finalparet "Copacabanana" och "Only the Dead Fish Follow the Stream" från 2013 med sina sammanlagda 48 tecken. Den kortaste kombinerade låttiteln är "Air" och "Royals", som gick till final från den tredje deltävlingen 2023.

• Efter tidigare försök som Pagan Furys "Stormbringer" (2019) och Nanne Grönvalls "Evig kärlek" (2003) står SCARLET för det tredje bidraget med skräcktema som går vidare från en deltävling, efter Nordmans "I lågornas sken" (2008, till final via Andra chansen) och Outtriggers "Echo" (2014, utslaget i Andra chansen). De enda akterna med tydligt rockinfluerat uttryck som har tagit sig till final i Melodifestivalen de senaste tio åren är Smash Into Pieces (2023 och 2024). SCARLET får nu göra ett försök i Finalkvalet nästa vecka.

/Gustav Dahlander, redaktör Mellopedia