Dear Sara

Från Mellopedia
Dear Sara. Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "The Silence After You", Dear Saras bidrag i Melodifestivalen 2024

Dear Sara, artistnamn för Sara Kristina Nutti, född den 28 januari 1996 i Karesuando församling, Norrbottens län, svensk-samisk artist.

Den svensk-samiska artisten Dear Saras (Sara Nutti) musik och texter har tagit avstamp i uppväxten i en renskötarfamilj i trakten runt Karesuando, nordost om Kiruna, som är Sveriges nordligaste tätort och har ett par hundra invånare. Hon beskriver samtidigt att hon också har tagit intryck i sitt skapande av storstadslivet i Stockholm, dit hon senare flyttade.

Som 16-åring förstod Sara att det var musiken hon ville satsa på. Hon tävlade i auditionfasen av svenska X Factor och tog sig till Los Angeles för att pröva lyckan. Förutom att jobba med erfarna producenter fick hon resa, träffa nya människor och uppleva saker som var långt ifrån det hon vuxit upp med.

2021 debuterade hon som Dear Sara och släppte singeln “Something You Should Know”. Hon EP-debuterade sedan med I'm Not That Sad:). Sommaren därefter skrev hon och Jasmine Kara ”Stockholm är kallt” – en låt avsedd som en hyllning, med skräckblandad förtjusning, till staden som nu blivit Dear Saras hem. Ett nästa steg i karriären blev ett gästspel som featuringartist på den internationellt framgångsrike dj:n Deorros låt ”You Are Not Alone” 2023.

Artistnamnet Dear Sara uttalas i sin helhet på engelska. Det är fonetiskt tvetydigt, där /deer/ kan betyda både 'kära' och 'ren'.

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2024 The Silence After You Dear Sara Sara Nutti, Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander och Marcus Winther-John Finalkvalet: Utslagen

Dear Sara har även medverkat som "Sara Nutti".