Medina

Från Mellopedia
(Omdirigerad från MEDINA)
Medina (2024). Duon består av Ali Jammali (vänster) och Sami Rekik (höger). Foto: Janne Danielsson/SVT
Se bidragsbibeln till "Que sera", Medinas bidrag i Melodifestivalen 2024
Se bidragsbibeln till "In i dimman", Medinas bidrag i Melodifestivalen 2022

Medina, svensk duo bestående av Sami Rekik och Ali Jammali, uppvuxna i Stockholm respektive Göteborg och Östersund med rötter i Tunisien.

Medina firade stora framgångar som hiphopduo på 00-talet. Efter 13 år tillsammans lade de ner och träffade inte varandra på fyra år, men i Melodifestivalen 2022 gjorde de comeback. Bidraget "In i dimman" nådde en tredjeplats i finalen.

Medina har per 2024 över 350 miljoner strömningar och har haft hittar som ”Miss Decibel”, ”Där palmerna bor”, ”Sista minuten” och ”In i dimman”.

2023 firade Medina 20 år och släppte fullängdsalbumet Tropicalisera.

Duon bildades ursprungligen när Ali befann sig på en svår plats efter en stökig uppväxt och Sami hade haft förhoppningar på en karriär som fotbollsanfallare men blivit skadad. De kallar sin genre för ”haffla music”, vilket beskrivs som en blandning av reggaeton, hiphop, rai, house, pop och dancehall. Haffla betyder 'fest' på arabiska.

I Melodifestivalen 2022 tävlade duon också som låtskrivare till LIAMOO:s bidrag "Bluffin". Sami hade tävlat flera gånger tidigare, inte minst 2021, i duon WAHL feat. SAMI med bidraget "90-talet", som slogs ut i deltävlingen men sedan blev en hit. Sami har också verkat under artistnamnet Sam-E.

Med "Que sera" 2024 blev Medina de första att tävla med svensk text på det sista startnumret i den sista deltävlingen sedan Carola sjöng "Evighet" 2006. Bidraget gick direkt till final och blev därmed årets enda svenskspråkiga finalbidrag.

Medina betyder 'stad' på arabiska och är namnet på en saudiarabisk stad som är en av islams viktigaste vallfärdsorter. 2022 tävlade duon med logotypskrivningen MEDINA medan man till 2024 bytt till normaliserad stavning.

Bidrag

År Bidrag Artist Text och musik Resultat
2022 In i dimman Medina Ali Jammali, Dino Medanhodzic, Sami Rekik och Jimmy "Joker" Thörnfeldt Final: Placering 3
2024 Que sera Medina Ali Jammali, Sami Rekik, Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Anderz Wrethov Final: Placering 2


Gruppmedlemmar

Person 2022 2024
Ali Jammali sång
Sami Rekik sång