Richard Herrey

Från Mellopedia
Herreys och låtskrivarna valdes år 2020 in i Melodifestivalens Hall of Fame för insatsen i "Diggi-loo diggi-ley".

Per Richard Herrey, född den 19 augusti 1964 i Strömstad, svensk artist, politiker i Moderaterna, radioprogramledare, nöjesproducent och restaurangchef, invald i Melodifestivalens Hall of Fame.

Richard Herrey vann Melodifestivalen 1984 tillsammans med sina två bröder Per och Louis i gruppen Herreys och bidraget "Diggi-loo diggi-ley". Låten segrade även i Eurovision Song Contest 1984 i Luxemburg och resulterade därmed i Sveriges andra vinst i tävlingen.

Han valdes in i Melodifestivalens Hall of Fame år 2020 med motiveringen:

För Sveriges andra seger i Eurovision Song Contest väljs "Diggi-loo diggi-ley" med Herreys (Louis Herrey, Per Herrey och Richard Herrey) och låtskrivarna Britt Lindeborg och Torgny Söderberg in i Melodifestivalens Hall of Fame. Trots en titel utan betydelse har ”Diggi-loo diggi-ley” blivit ett evigt örhänge av största betydelse.

Herreys tog också hem Sopotfestivalen 1985 med låten "Sommarparty".

Richard Herrey var dansare i TV-serien Fame 1982–1983. Han medverkade i musikalen Grease på Chinateatern 1991–1992, musikalen West Side Story på Riksteatern 1993 och Hair på Chinateatern 1994.

Richard, Louis och Per Herrey är Sveriges mest kända mormoner. Richard Herrey är dock sedan mitten av 1980-talet inte längre religiös. Brodern Louis har varit biskop inom mormonkyrkan, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Han drev Oscarsteatern 1997–1998 och iscensatte där som producent och regissör 40-årsjubileumsföreställningen av musikalen West Side Story, som även vann två Guldmasker.

Melodifestivalshower med Christer Björkman

1998 gjorde Herrey och Christer Björkman julshowen på Grand Hotel i Stockholm, och de producerade även showen Rätt Låt Vann, med musik från Melodifestivalen, som de spelade omkring 900 gånger mellan 1994 och 2004.

Tillsammans med Riksteatern och Folkparkerna turnerade Herrey och Björkman med Den Stora Schlagerfesten 2002–2003, och 2002 instiftade de även Marcel Bezençon Award, som delas ut varje år på Eurovision Song Contest och tidigare även delades ut på Melodifestivalen.

Senare år

Richard Herrey deltog 2008 i TV-programmet Let's Dance.

Vid tiden omkring 2010 var han verksam med ansvar för nöjesutbud på restaurangen Golden Hits i Stockholm. 2012 började Herrey arbeta som programledare på nätterna i Sveriges Radios program Vaken. Han har även jobbat som morgonprogramledare för radiostationen StarFM och på Radio VinylFM. Från 2015 och framåt kombinerade han radiojobben med arbetet som general manager på Hard Rock Cafe Stockholm. Hösten 2020 tog han över som restaurangansvarig för Sälens högfjällshotell.

Han blev sedan politiker för Moderaterna.