Melodifestivalen 2024
← 2023 |
Melodifestivalen 2024 är den 64:e upplagan av tävlingen.
Genomförande
Antagningen av tävlingsbidrag hölls öppen från den 25 augusti till den 15 september 2023. 2 624 bidrag skickades in.
Den 20 september meddelades turnéplanen:
- Deltävling 1: Lördag 3 februari 2024, Malmö Arena, Malmö
- Deltävling 2: Lördag 10 februari 2024, Scandinavium, Göteborg
- Deltävling 3: Lördag 17 februari 2024, VIDA Arena, Växjö
- Deltävling 4: Lördag 24 februari 2024, Stiga Sports Arena, Eskilstuna
- Deltävling 5: Lördag 2 mars 2024, Löfbergs Arena, Karlstad
- Final: Lördag 9 mars 2024, Friends Arena, Solna utanför Stockholm
Det nordligaste turnéstoppet har aldrig tidigare legat så långt söderut.
– Vi är jätteglada för årets värdstäder men beklagar samtidigt att turnén blir geografiskt begränsad. Tyvärr kan inte Melodifestivalturnén resa norrut i Sverige 2024 på grund av andra evenemang som redan är uppbokade i arenorna, men vi hoppas kunna besöka norra delen av Sverige 2025, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.
Startfältet presenterades på en presskonferens i TV-huset i Stockholm den 1 december.
Detta är första gången sedan 2009 som ingen av artisterna tidigare vunnit Melodifestivalen och första gången sedan 1997 som ingen av artisterna tidigare tävlat i Eurovision Song Contest. Danny Saucedo representerade dock Sverige i Eurovision Dance Contest 2008.
Medverkande
- Programledare: Carina Berg
- Övriga medverkande: Björn Gustafsson (humornummer), Tina Mehrafzoon (kommentator) och Ronny Larsson (expert)
- Husdansare: Pauline Eddeborn, Daniel Koivunen, Kenny Lantz och Kim Pastor
- Tävlingsproducent: Karin Gunnarsson
- Projektledare: Anders Wistbacka
Carina Berg presenterades som programledaren för Melodifestivalen 2024 den 12 januari.
– Jag känner mig så hedrad och glad att jag ska få programleda hela självaste tjottaballongen. Det är den största tv-produktionen jag varit inblandad i, sade hon i ett pressmeddelande.
Berg har lett otaliga program i radio och tv: Berg flyttar in, Idol, The Voice, Morgonpasset i P3, Förkväll, Lilla Vi, Stjärnor på is med flera. Hon har varit på resande fot i bland annat Europa och USA tillsammans med sin kollega Christine Meltzer och skapat bygg-tv ihop med maken Erik i Bergs drömkåk. Hon har under åtskilliga år lett Barncancergalan – det svenska humorpriset och startade 2019 den framgångsrika podden Gynning & Berg – Hittar sig själva tillsammans med Carolina Gynning.
– Till årets Melodifestival ville vi ha en programledare med stort P. Vi ville ha en proffsig, rutinerad och av tittarna älskad yrkesmänniska. Någon som kan leda programmet med varm, glamorös och humoristisk ton, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i pressmeddelandet.
Kringprogrammen leds av Tina Mehrafzoon.
Husdansaren Kenny Lantz anlitas för femte gången, vilket är tangerat rekord.
Experterna
En nyhet 2024 är att journalisterna Tina Mehrafzoon och Ronny Larsson medverkar i alla sändningar med kommentarer, statistik och analyser. Duon klipps in i bild från sin position i arenan vid olika tillfällen under programmen.
– I årets säsong vill vi sätta ännu mer fokus på tävlingen och ge tittarna en inblick om vad som har hänt under veckan. Hur gick repetitionerna, vad tror fansen och hur går snacket i pressen? säger projektledaren Anders Wistbacka.
Ett besläktat inslag förekom i Andra chansen 2011, där Adam Allsing medverkade som kommentator i bild. En kommentator fanns också 2006 i form av Pekka Heino, som emellertid inte syntes i bild.
Scen och teknik
Scenen och arenarummet säsongen har utformats med LED och helhetstänkande. Avsikten har varit att skapa en upplevelse av gigantiska LED-väggar med ljus och video i alla riktningar, glammig festkänsla och modern, glittrig elegans jämte en närhet mellan artister och publik.
– Scenen kan bjuda på stor variation och arenakänslan blir elegant och festlig. Alla kommer att känna igen sig i den härliga och livliga festkänslan, som alltid ingår i Melodifestivalens identitet, säger scenograf Viktor Brattström som tillsammans med ljusdesignteamet under ledning av Fredrik Stormby har tagit fram årets scen- och ljusdesign.
Den centrala LED-väggen kan liksom föregående år öppnas och blottlägga en bakomliggande bakgrund med en ljusrigg. Två vinklade LED-väggar med integrerade armaturer flankerar scenen, som har ett 72 kvadratmeter stort LED-golv. Tack vare en hög upplösning i LED-golvet finns rekordmånga pixlar att tillgå.
För att öka närheten mellan publik och artister placeras en smal spelyta bland publiken på parkett. På parkett finns också en mängd lampor installerade, som avses bidra till att sudda ut gränsen mellan scen och publik.
Designteamet har valt puderrosa som en av nyanserna som går igen i hela arenadesignen, på allt från ballonger till ljussättningen över publiken.
Förutsättningarna för året har bland annat varit att design och konstruktion ska fungera över längre tid samt att allt ska passa även i mindre arenor.
– En utmaning i år har varit att bli mera kompakta utan att tappa i det storslagna och dynamiska. Jag är tacksam att få ha varit en del av detta event och dess utveckling genom åren, säger Viktor Brattström.
Förändrat tävlingsupplägg
Den 29 juni 2023 presenterades ett förändrat tävlingsupplägg. Startfältet 2024 kommer att bestå av 30 bidrag och fördelas över 5 deltävlingar.
I varje deltävling medverkar 6 bidrag, av vilka de 2 högst placerade går direkt till final och de 2 lägst placerade har tävlat färdigt. Formatet som infördes 2022 kvarstår, där bidraget med flest röster går direkt till final efter den första röstningsomgången. Poängskalan när tittargrupperna delar ut sina poäng i den andra omgången är nu 3-5-8-10-12.
Omspelen återkommer, där de två finalisterna framför sina vinnarbidrag igen, något som saknats de två föregående åren.
De två bidrag som har gått direkt till final från deltävlingarna får spelas fritt efter den femte deltävlingen. Det innebär att de släpps en vecka innan finalen i stället för två, eftersom de tidigare släppts efter den fjärde deltävlingen.
Finalen 2024 ser ut som tidigare, med 12 tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app och telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.
Åren 2015–2023 bestod Melodifestivalen av 28 bidrag, av vilka 8 tävlade i Andra chansen (2022–2023 omdöpt till semifinal). Uppsamlingskvalet existerade som eget program 2002–2023.
Tävlingsupplägg i Finalkvalet
Bidragen på placeringarna 3 och 4 i de 5 deltävlingarna får tävla i Finalkvalet, en förlängning av den 5:e deltävlingen som sänds direkt från arenan. Tittarna får då rösta på nytt. Alla tävlande artister närvarar, och en snabbrepris av deras tidigare framföranden visas.
– Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.
De 2 högst placerade bidragen i Finalkvalet går till final. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i Finalkvalet. Tittargrupperna används inte.
Tävlingen inleds med att bidragen tilldelas poäng utifrån hur många röster de fick i sin deltävling, viktat efter hur många som röstade i respektive deltävling. Totalt 1 000 poäng fördelas mellan bidragen, och den inledande poängställningen redovisas innan röstningen öppnar.
När röstningen har avslutats fördelas ytterligare 1 000 poäng mellan bidragen. Liksom i finalen får bidraget som för tillfället står på lägst poäng sina nya poäng redovisade först.
Röstningsförfarande
I samtliga sex program kan tittarna hjärtrösta genom appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Den senare appen är anpassad för surfplattor, men samma användarkonto kan användas i båda apparna.
I deltävlingarna och finalen går det också att rösta via telefon med:
- 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går Radiohjälpens hjälpprojekt.
- 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.
I Finalkvalet används följande telefonnummer, där de två sista siffrorna är bidragsspecifika:
- 099-908 11 – 099-908 20. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpens hjälpprojekt.
- 099-208 11 – 099-208 20. 3,60 kronor per röst.
Det går enbart att rösta från Sverige.
Deltävlingarna och finalen omfattar två röstningsomgångar. Tittarna kan för varje bidrag rösta 10 gånger via app, 10 gånger via Radiohjälpens telefonnummer och 10 gånger via det billigare telefonnumret, fördelat på 5 röster per tävlingsomgång. Finalkvalet avgörs i en röstningsomgång, där tittarna på motsvarande sätt har 5 röster per röstningsmetod och bidrag.
Sedan 2019 räknas tittarnas röster om till poäng i åtta tittargrupper.
Med undantag för ovannämnda förändringar kvarstår det tävlingsupplägg som infördes 2022.
Kringprogram
Programmen Förfest! och Efterfest! leds av Tina Mehrafzoon. Förfest! sänds från Melodifestivalscenen varje lördagskväll klockan 19.30–20.00 på SVT Play, Tiktok och Youtube. Efterfest!, där programledaren minglar med medverkande artister och gäster, sänds på SVT Play klockan 21.30–21.45 deltävling 1–4 och 22.00–22.15 efter deltävling 5 och finalen.
Utöver detta produceras inslaget Artistduellen, som publiceras på SVT Play och Youtube inför lördagen men också ingår i Förfest!.
Liksom tidigare år publiceras också smakprov från bidragen och repetitionerna. 1 minut långa ljudsmakprov av låtarna som tävlar den aktuella veckan publiceras på torsdagarna inför deltävlingarna klockan 7 på morgonen. På fredagarna följs detta klockan 7 på morgonen av 30 sekunder från bidragens repetitioner. Direkt efter lördagskvällens sändning publiceras alla låtar utom finalbidragen på SVT Play och Youtube. Finalbidragen publiceras efter den femte deltävlingen.
Appen Melodifestivalen och övriga kanaler
Appen Melodifestivalen fick inför säsongen 2024 nyheten Melloquiz, där användarna kan utmana vänner och främlingar i tusentals frågor i olika kategorier. En annan ny funktion är Mellopuls, där användarna samlar poäng genom sin aktivitet i appen. När en användare når en ny nivå låses nya funktioner upp, såsom dekorationer till profilsidan. Profilsidan har samtidigt fått ett nytt utseende.
Melodifestivalen finns också sedan tidigare för surfplattor i appen Mello United. Utöver apparna och SVT Play är Melodifestivalen under säsongen 2024 främst aktiv på Instagram, Tiktok, Youtube och Discord. På Youtube postas bidragen, mellanakterna, öppningsnumren och vissa av kringprogrammen.
Samiska melodifestivalen
Den 16 december presenterades nyheten att Samiska melodifestivalen (Sámi Grand Prix) 2024 närmar sig Melodifestivalen genom att röstningen kommer att ske i Melodifestivalens app. Samiska melodifestivalen har anordnats sedan 1990 och brukar äga rum på påskafton.
Deltävlingarna
Deltävlingarnas startordning presenterades i ett pressmeddelande den 9 januari.
Deltävling 1: Malmö
Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö den 3 februari 2024.
Smash Into Pieces blev det första band – grupper ej medräknat – sedan Barbados år 2003 som har gått till final två gånger. Finalplatsen för bandet betydde också att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med nio bidrag i rad, vilket var ett nytt Melodifestivalrekord, som han skulle komma att dryga ut efterföljande vecka.
Med sina fyra finalplatser blev den 25-åriga Lisa Ajax nu delad femma på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen (2002–), och hon är den som har nått den fjärde finalplatsen vid näst yngst ålder efter Sanna Nielsen 2008.
Startlista
Resultat
Nr | Bidrag | Antal röster | Omgång 2: Poäng i tittargrupper | Plac. | Anm. | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Omg. 1 | Totalt | 3‑9 | 10‑15 | 16‑29 | 30‑44 | 45‑59 | 60‑74 | 75+ | Tfn | Totalt | ||||
1 | Supernatural | – | – | 12 | 10 | 10 | 10 | 8 | 8 | 5 | 3 | 66 | 4 | Finalkval |
2 | Hela världen väntar | – | – | 10 | 8 | 8 | 5 | 5 | 5 | 8 | 8 | 57 | 5 | Utslagen |
3 | Min melodi | – | – | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 26 | 6 | Utslagen |
4 | Forever Yours | – | – | 5 | 5 | 5 | 8 | 10 | 12 | 12 | 12 | 69 | 3 | Finalkval |
5 | Awful Liar | – | – | 8 | 12 | 12 | 12 | 12 | 10 | 10 | 10 | 86 | 2 | Till final |
6 | Heroes Are Calling | – | Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. | 1 | Till final |
Antalet röster presenteras efter Melodifestivalen.
- TV-tittare: 2 900 000 tittare (SVT1, tittartidsandel 76,7 %; därtill 376 415 i SVT Play)
- Antal röstande: 460 794 enheter (app och telefon)
- Gåvor till Radiohjälpen: 230 707 kronor
Programinnehåll
- Carina Berg – "Det är kul när det är kul" (öppningsnummer)
- Artistpresentationer: Carina Berg träffar artisterna under repetitionerna
- Björn Gustafsson, Carina Berg & Erik Berg – Björn Gustafsson gör entré
- A-Teens – A-Teens-medley med "Mamma Mia", "Upside Down", "Floorfiller" och "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)"
- Inslag: Björn Gustafsson går med på att skriva kontrakt
Deltävling 2: Göteborg
Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg den 10 februari 2024.
Melodifestivalen sändes för 20:e gången från Scandinavium, som är den lokal som har anordnat flest Melodifestivaler i historien.
LIAMOO, 26 år, gick direkt till final som artist för fjärde gången i rad – dessutom hade han gjort det en gång som låtskrivare – vilket innebar tangerat rekord med Mariette, Eric Saade, Danny Saucedo, Robin Bengtsson och Jon Henrik Fjällgren. Han blev också den tredje yngsta i den moderna Melodifestivalen att nå fyra finalplatser efter Sanna Nielsen (2008, 23 år) och Lisa Ajax (2024, 25 år).
Ukrainska Maria Sur blev den enda helt utländska akt som gått till final mer än en gång. Danska Sanne Salomonsen (2005, sjunde plats i finalen), amerikanske Swingfly (2011, femte plats i finalen, svensk medborgare från 2018), Maria Sur (2023, nionde plats i finalen) och norska Marcus & Martinus (2023, andra plats i finalen) är de fyra helt utländska akter som tidigare hade gått direkt till final från en deltävling.
Finalplatsen för LIAMOO och Maria Sur betydde att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med elva bidrag i rad och bättrade på sitt eget Melodifestivalrekord.
Startlista
Resultat
Nr | Bidrag | Antal röster | Omgång 2: Poäng i tittargrupper | Plac. | Anm. | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Omg. 1 | Totalt | 3‑9 | 10‑15 | 16‑29 | 30‑44 | 45‑59 | 60‑74 | 75+ | Tfn | Totalt | ||||
1 | When I'm Gone | – | – | 12 | 12 | 10 | 12 | 12 | 12 | 12 | 12 | 94 | 2 | Till final |
2 | Norrland | – | – | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 8 | 10 | 38 | 6 | Utslagen |
3 | The Silence After You | – | – | 5 | 5 | 5 | 8 | 10 | 10 | 10 | 8 | 61 | 3 | Finalkval |
4 | Ahumma | – | – | 8 | 8 | 8 | 5 | 8 | 8 | 5 | 3 | 53 | 5 | Utslagen |
5 | Dragon | – | Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. | 1 | Till final | |||||||||
6 | Unga & fria | – | – | 10 | 10 | 12 | 10 | 5 | 3 | 3 | 5 | 58 | 4 | Finalkval |
Antalet röster presenteras efter Melodifestivalen.
- TV-tittare: Prel. 2 838 000 tittare (SVT1, tittartidsandel 80,4 %; SVT Play tillkommer senare)
- Antal röstande: 589 162 enheter (app och telefon)
- Gåvor till Radiohjälpen: 418 604 kronor
Programinnehåll
- KlubbN – "Ramlar" (öppningsnummer)
- Artistpresentationer: Carina Berg intervjuar artisternas assisterad av Björn Gustafsson, med Carina Bergfeldts dekor
- Inslag: Lotta Engberg väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame
- Viktor Norén & KlubbN – "Fyra Bugg och en Coca Cola"
- Inslag: Kristian Luuk väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame
- Kristian Luuk, Carina Berg och Björn Gustafsson
- Inslag: "Oändligt passerkort"
Artisten Viktor Norén tolkade "Fyra Bugg och en Coca Cola" med anledning av Lotta Engbergs inval i Melodifestivalens Hall of Fame.
Deltävling 3: Växjö
Deltävlingen sänds från VIDA Arena i Växjö den 17 februari 2024.
Startlista
Deltävling 4: Eskilstuna
Deltävlingen sänds från Volvo CE Arena i Eskilstuna den 24 februari 2024.
Startlista
Deltävling 5: Karlstad
Deltävlingen sänds från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.
Startlista
Finalkvalet
Finalkvalet sänds från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.
Tävlingsmomentet, som är nytt för året, följer som en förlängning av sändningen från den femte deltävlingen.
Startlista
Bidragen listas här i den ordning som de har kvalificerat sig.
Nr | Artist | Bidrag | Text och musik | Deltävl. |
---|---|---|---|---|
– | Elisa Lindström | Forever Yours | Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son | 1 |
– | Adam Woods | Supernatural | Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl | 1 |
– | Dear Sara | The Silence After You | Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti | 2 |
– | Fröken Snusk | Unga & fria | Fröken Snusk, Sara Ryan | 2 |
– | 3 | |||
– | 3 | |||
– | 4 | |||
– | 4 | |||
– | 5 | |||
– | 5 |
Final: Stockholm
Finalen sänds från Friends Arena i Solna utanför Stockholm den 9 mars 2024.
Startlista
Bidragen listas här i den ordning som de har kvalificerat sig.
Nr | Artist | Bidrag | Text och musik | Deltävl. |
---|---|---|---|---|
– | Smash Into Pieces | Heroes Are Calling | Andreas "Giri" Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist | 1 |
– | Lisa Ajax | Awful Liar | David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström | 1 |
– | LIAMOO | Dragon | Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, LIAMOO | 2 |
– | Maria Sur | When I'm Gone | Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Maria Sur | 2 |
– | 3 | |||
– | 3 | |||
– | 4 | |||
– | 4 | |||
– | 5 | |||
– | 5 | |||
– | FK | |||
– | FK |
Statistik
Artister
- Totalt 47 artister, varav 16 kvinnor och 31 män.
- 15 av bidragen framförs av kvinnliga artister och 15 av manliga.
- 22 artister debuterar i Melodifestivalen.
- 16 av de 30 bidragen framförs av debutanter.
Bidrag
- Antal bidrag med svensk text: 10 av 30.
Låtskrivare
- Totalt 96 upphovspersoner, varav 70 män och 26 kvinnor.
- 40 personer debuterar som låtskrivare och 56 har tävlat med minst ett bidrag tidigare.
- 21 av 30 låtar har delvis kvinnligt upphov, och 1 låt har helt kvinnligt upphov.
Gruppmedlemmar
Grupp | Medlemmar |
---|---|
Engmans Kapell | Pär Engman (sång och gitarr), Görgen Antonsson (fiol), Jocke Blomgren (gitarr), Pelle Larsson (piano och voxorgel), Peppe Lindholm (trummor), Dedde Malmqvist (bas) |
Lasse Stefanz | Olle Jönsson, Anders "Dallas" Dahlgren, Christer Ericsson, Jonas Rignell, Henrik Svensson, Gunnar Nilsson |
Marcus & Martinus | Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen |
Medina | Ali Jammali, Sami Rekik |
SCARLET | Scarlet, Thirsty |
Smash Into Pieces | Chris Adam (sång), The Apocalypse DJ (trummor), Per Bergquist (gitarr), Benjamin Jennebo (gitarr) |
Melodifestivalens Hall of Fame
Liksom 2023 sprids presentationerna av vilka som har valts in i Melodifestivalens Hall of Fame ut bland programmen, efter att tidigare år huvudsakligen skett i semifinalen/Andra chansen.
Invald | Insats | Motivering |
---|---|---|
Kristian Luuk | Programledare 2007 och 2008 | Med sin underfundiga humor och sitt säregna tilltal flyttade Kristian Luuk fram positionerna för Melodifestivalens programledarskap. 2007 och 2008 vägledde han oss genom tävlingsveckorna med humor och galna upptåg utan att för en sekund tappa allvaret i tävlingen. Kristian Luuk tågar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame med den äran. |
Lotta Engberg | "Fyra Bugg och en Coca Cola" | När en 23-årig glad och gravid Lotta Engberg dansade in i Lisebergshallen och vann Melodifestivalen 1987 med "Fyra Bugg och en Coca Cola" skrev hon historia. Få vinnare har varit lika omskrivna och omdebatterade. Låten slog Arjas "Högt över havet" med ynka en poäng, diskades från Svensktoppen, tvingades inför Eurovision att byta namn till "Boogaloo", och refrängrimmet ändrades till "Boogaloo, dansa rock 'n' rolla”. Låten har dessutom sjungits in av Carl Bildt. Att Lotta och hennes calypsoschlager ska in i Hall of Fame är solklart. |
Eurovision Song Contest
Den 7 juli 2023 meddelades att Malmö och Malmö Arena kommer att arrangera Eurovision Song Contest 2024, detta efter att Loreen och "Tattoo" vann tävlingen föregående år.
– Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats, sade SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.
– Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, i samma pressmeddelande.
Den 14 november meddelades att tävlingens slogan blir "United By Music" – samma som användes av Liverpool 2023. Detta blir därmed permanent slogan för Eurovision Song Contest. Med undantag för 2009 har tävlingen haft en ny slogan varje år sedan 2002. Officiella hashtaggar blir #eurovision2024 och #unitedbymalmo.
Den 14 december presenterades "The Eurovision Lights", den visuella identiteten för evenemanget, som inspirerats av norrsken.
Semifinallottningen sändes tisdagen den 30 januari kl 19.00 på SVT Play och i SVT2 med Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi som programledare. Här blev det klart de svenska tittarna kan rösta i den första semifinalen. Som värdland är Sverige direktkvalificerat till finalen.
- Klara artister och bidrag presenteras på Eurovision.tv
Programledare och manus
Programledarna Petra Mede och Malin Åkerman presenterades den 5 februari. Eurovision är deras första samarbete.
– Malin är en underbar personlighet och en av våra mest talangfulla skådespelare i Hollywood. Petra är en ikon i Eurovision-sammanhang som också blivit framröstad som den bästa Eurovision-programledaren någonsin, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent, i ett pressmeddelande.
Petra Mede leder Eurovision för tredje gången. Storbritanniens Katie Boyle med fyra programledarskap är den enda som har lett tävlingen fler gånger.
Den 7 december meddelades att programmen regisseras av Edward af Sillén, som också skriver manus tillsammans med Daniel Réhn.
Scen och teknik
Den 19 december presenterades de första skisserna på scen- och ljusdesignen. Scenen är placerad mitt i publikhavet och formad som ett kryss, vilket avviker från gängse utseende i tävlingen.
Rörliga LED-kuber, LED-golv, ljus-, video- och scenteknik används för att skapa variationer i arenan. Centrerat ovanför scenen finns en stor installation av video och ljus.
Scenen är utformad av tyske Florian Wieder, med ljus och skärminnehåll av svenske Fredrik Stormby.
Urvalsjury
- Inskickade bidrag: 2 624
Urvalsjuryn valde ut hälften av tävlingsbidragen, medan den andra hälften valdes av Melodifestivalens tävlingsredaktion.
- Juryordförande: Karin Gunnarsson, 48 år, tävlingsproducent Melodifestivalen.
- Dina Alami, 27 år, statsvetare och projektledare.
- Alma Bengtsson, 26 år, fotograf.
- Viktor Berglund, 43 år, projektledare och konceptutvecklare Melodifestivalens appar.
- Hannah Boqvist, 36 år, exekutiv producent Spotify.
- Leo Gullberg, 30 år, event- och programchef samt artistbokare på Gröna Lund.
- Christofer Hansson, 36 år, frilansande A&R.
- Mari Hesthammer, 34 år, musikredaktör Sveriges Radio.
- Mathias Nilsson Lugoboni, 47 år, musikchef Bauer Media.
- Sarah Schomaker, 50 år, redaktör Melodifestivalen.
- Robert Sehlberg, 54 år, musikchef Viaplay Group.
- Germund Stenhag, 55 år, musikredaktör Sveriges Radio P4.
____________________
- Redaktör Mellopedia: Gustav Dahlander