Melodifestivalen 2024

Från Mellopedia
← 2023 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg
Carina Berg leder Melodifestivalen 2024. Foto: Morgan Norman/SVT

Melodifestivalen 2024 är den 64:e upplagan av tävlingen.

Genomförande

Startfältet i Melodifestivalen 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Antagningen av tävlingsbidrag hölls öppen från den 25 augusti till den 15 september 2023. 2 624 bidrag skickades in.

Den 20 september meddelades turnéplanen:

Det nordligaste turnéstoppet har aldrig tidigare legat så långt söderut.

– Vi är jätteglada för årets värdstäder men beklagar samtidigt att turnén blir geografiskt begränsad. Tyvärr kan inte Melodifestivalturnén resa norrut i Sverige 2024 på grund av andra evenemang som redan är uppbokade i arenorna, men vi hoppas kunna besöka norra delen av Sverige 2025, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

Startfältet presenterades på en presskonferens i TV-huset i Stockholm den 1 december.

Detta är första gången sedan 2009 som ingen av artisterna tidigare vunnit Melodifestivalen och första gången sedan 1997 som ingen av artisterna tidigare tävlat i Eurovision Song Contest. Danny Saucedo representerade dock Sverige i Eurovision Dance Contest 2008.

Medverkande

Carina Berg presenterades som programledaren för Melodifestivalen 2024 den 12 januari.

– Jag känner mig så hedrad och glad att jag ska få programleda hela självaste tjottaballongen. Det är den största tv-produktionen jag varit inblandad i, sade hon i ett pressmeddelande.

Berg har lett otaliga program i radio och tv: Berg flyttar in, Idol, The Voice, Morgonpasset i P3, Förkväll, Lilla Vi, Stjärnor på is med flera. Hon har varit på resande fot i bland annat Europa och USA tillsammans med sin kollega Christine Meltzer och skapat bygg-tv ihop med maken Erik i Bergs drömkåk. Hon har under åtskilliga år lett Barncancergalan – det svenska humorpriset och startade 2019 den framgångsrika podden Gynning & Berg – Hittar sig själva tillsammans med Carolina Gynning.

– Till årets Melodifestival ville vi ha en programledare med stort P. Vi ville ha en proffsig, rutinerad och av tittarna älskad yrkesmänniska. Någon som kan leda programmet med varm, glamorös och humoristisk ton, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i pressmeddelandet.

Kringprogrammen leds av Tina Mehrafzoon.

Husdansaren Kenny Lantz anlitas för femte gången, vilket är tangerat rekord.

Journalisterna Tina Mehrafzoon och Ronny Larsson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Experterna

En nyhet 2024 är att journalisterna Tina Mehrafzoon och Ronny Larsson medverkar i alla sändningar med kommentarer, statistik och analyser. Duon klipps in i bild från sin position i arenan vid olika tillfällen under programmen.

– I årets säsong vill vi sätta ännu mer fokus på tävlingen och ge tittarna en inblick om vad som har hänt under veckan. Hur gick repetitionerna, vad tror fansen och hur går snacket i pressen? säger projektledaren Anders Wistbacka.

Ett besläktat inslag förekom i Andra chansen 2011, där Adam Allsing medverkade som kommentator i bild. En kommentator fanns också 2006 i form av Pekka Heino, som emellertid inte syntes i bild.

Melodifestivalens scen 2024. Grafik: Greenwall/SVT

Scen och teknik

Scenen och arenarummet säsongen har utformats med LED och helhetstänkande. Avsikten har varit att skapa en upplevelse av gigantiska LED-väggar med ljus och video i alla riktningar, glammig festkänsla och modern, glittrig elegans jämte en närhet mellan artister och publik.

– Scenen kan bjuda på stor variation och arenakänslan blir elegant och festlig. Alla kommer att känna igen sig i den härliga och livliga festkänslan, som alltid ingår i Melodifestivalens identitet, säger scenograf Viktor Brattström som tillsammans med ljusdesignteamet under ledning av Fredrik Stormby har tagit fram årets scen- och ljusdesign.

En smal scenremsa finns ute bland publiken. Grafik: Greenwall/SVT

Den centrala LED-väggen kan liksom föregående år öppnas och blottlägga en bakomliggande bakgrund med en ljusrigg. Två vinklade LED-väggar med integrerade armaturer flankerar scenen, som har ett 72 kvadratmeter stort LED-golv. Tack vare en hög upplösning i LED-golvet finns rekordmånga pixlar att tillgå.

För att öka närheten mellan publik och artister placeras en smal spelyta bland publiken på parkett. På parkett finns också en mängd lampor installerade, som avses bidra till att sudda ut gränsen mellan scen och publik.

Designteamet har valt puderrosa som en av nyanserna som går igen i hela arenadesignen, på allt från ballonger till ljussättningen över publiken.

Förutsättningarna för året har bland annat varit att design och konstruktion ska fungera över längre tid samt att allt ska passa även i mindre arenor.

– En utmaning i år har varit att bli mera kompakta utan att tappa i det storslagna och dynamiska. Jag är tacksam att få ha varit en del av detta event och dess utveckling genom åren, säger Viktor Brattström.

Förändrat tävlingsupplägg

Melodifestivalen 2024 logotyp.png

Den 29 juni 2023 presenterades ett förändrat tävlingsupplägg. Startfältet 2024 kommer att bestå av 30 bidrag och fördelas över 5 deltävlingar.

I varje deltävling medverkar 6 bidrag, av vilka de 2 högst placerade går direkt till final och de 2 lägst placerade har tävlat färdigt. Formatet som infördes 2022 kvarstår, där bidraget med flest röster går direkt till final efter den första röstningsomgången. Poängskalan när tittargrupperna delar ut sina poäng i den andra omgången är nu 3-5-8-10-12.

Omspelen återkommer, där de två finalisterna framför sina vinnarbidrag igen, något som saknats de två föregående åren.

De två bidrag som har gått direkt till final från deltävlingarna får spelas fritt efter den femte deltävlingen. Det innebär att de släpps en vecka innan finalen i stället för två, eftersom de tidigare släppts efter den fjärde deltävlingen.

Finalen 2024 ser ut som tidigare, med 12 tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app och telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

Åren 20152023 bestod Melodifestivalen av 28 bidrag, av vilka 8 tävlade i Andra chansen (20222023 omdöpt till semifinal). Uppsamlingskvalet existerade som eget program 20022023.

Tävlingsupplägg i Finalkvalet

Bidragen på placeringarna 3 och 4 i de 5 deltävlingarna får tävla i Finalkvalet, en förlängning av den 5:e deltävlingen som sänds direkt från arenan. Tittarna får då rösta på nytt. Alla tävlande artister närvarar, och en snabbrepris av deras tidigare framföranden visas.

– Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

De 2 högst placerade bidragen i Finalkvalet går till final. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i Finalkvalet. Tittargrupperna används inte.

Tävlingen inleds med att bidragen tilldelas poäng utifrån hur många röster de fick i sin deltävling, viktat efter hur många som röstade i respektive deltävling. Totalt 1 000 poäng fördelas mellan bidragen, och den inledande poängställningen redovisas innan röstningen öppnar.

När röstningen har avslutats fördelas ytterligare 1 000 poäng mellan bidragen. Liksom i finalen får bidraget som för tillfället står på lägst poäng sina nya poäng redovisade först.

Röstningsförfarande

Melodifestivalens tittargrupper har använts sedan 2019. Den tittargrupp som för stunden ökar mest i röstningsintensitet visas av röstningshjärtat i TV-bilden.

I samtliga sex program kan tittarna hjärtrösta genom appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Den senare appen är anpassad för surfplattor, men samma användarkonto kan användas i båda apparna.

I deltävlingarna och finalen går det också att rösta via telefon med:

 • 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går Radiohjälpens hjälpprojekt.
 • 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

I Finalkvalet används följande telefonnummer, där de två sista siffrorna är bidragsspecifika:

 • 099-908 11 – 099-908 20. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpens hjälpprojekt.
 • 099-208 11 – 099-208 20. 3,60 kronor per röst.

Det går enbart att rösta från Sverige.

Deltävlingarna och finalen omfattar två röstningsomgångar. Tittarna kan för varje bidrag rösta 10 gånger via app, 10 gånger via Radiohjälpens telefonnummer och 10 gånger via det billigare telefonnumret, fördelat på 5 röster per tävlingsomgång. Finalkvalet avgörs i en röstningsomgång, där tittarna på motsvarande sätt har 5 röster per röstningsmetod och bidrag.

Sedan 2019 räknas tittarnas röster om till poäng i åtta tittargrupper.

Med undantag för ovannämnda förändringar kvarstår det tävlingsupplägg som infördes 2022.

Tina Mehrafzoon, programledare för Förfest! och Efterfest! 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Kringprogram

Programmen Förfest! och Efterfest! leds av Tina Mehrafzoon. Förfest! sänds från Melodifestivalscenen varje lördagskväll klockan 19.30–20.00 på SVT Play, Tiktok och Youtube. Efterfest!, där programledaren minglar med medverkande artister och gäster, sänds på SVT Play klockan 21.30–21.45 deltävling 1–4 och 22.00–22.15 efter deltävling 5 och finalen.

Utöver detta produceras inslaget Artistduellen, som publiceras på SVT Play och Youtube inför lördagen men också ingår i Förfest!.

Liksom tidigare år publiceras också smakprov från bidragen och repetitionerna. 1 minut långa ljudsmakprov av låtarna som tävlar den aktuella veckan publiceras på torsdagarna inför deltävlingarna klockan 7 på morgonen. På fredagarna följs detta klockan 7 på morgonen av 30 sekunder från bidragens repetitioner. Direkt efter lördagskvällens sändning publiceras alla låtar utom finalbidragen på SVT Play och Youtube. Finalbidragen publiceras efter den femte deltävlingen.

Appen Melodifestivalen och övriga kanaler

Melloquiz och Mellopuls är två nyheter i Melodifestivalens app.

Appen Melodifestivalen fick inför säsongen 2024 nyheten Melloquiz, där användarna kan utmana vänner och främlingar i tusentals frågor i olika kategorier. En annan ny funktion är Mellopuls, där användarna samlar poäng genom sin aktivitet i appen. När en användare når en ny nivå låses nya funktioner upp, såsom dekorationer till profilsidan. Profilsidan har samtidigt fått ett nytt utseende.

Melodifestivalen finns också sedan tidigare för surfplattor i appen Mello United. Utöver apparna och SVT Play är Melodifestivalen under säsongen 2024 främst aktiv på Instagram, Tiktok, Youtube och Discord. På Youtube postas bidragen, mellanakterna, öppningsnumren och vissa av kringprogrammen.

Samiska melodifestivalen

Den 16 december presenterades nyheten att Samiska melodifestivalen (Sámi Grand Prix) 2024 närmar sig Melodifestivalen genom att röstningen kommer att ske i Melodifestivalens app. Samiska melodifestivalen har anordnats sedan 1990 och brukar äga rum på påskafton.

Deltävlingarna

Deltävlingarnas startordning presenterades i ett pressmeddelande den 9 januari.

Deltävling 1: Malmö

Smash Into Pieces och Lisa Ajax tog finalplatserna från den första deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från Malmö Arena i Malmö den 3 februari 2024.

Smash Into Pieces blev det första band – grupper ej medräknat – sedan Barbados år 2003 som har gått till final två gånger. Finalplatsen för bandet betydde också att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med nio bidrag i rad, vilket var ett nytt Melodifestivalrekord, som han skulle komma att dryga ut efterföljande vecka.

Med sina fyra finalplatser blev den 25-åriga Lisa Ajax nu delad femma på listan över flest finalplatser i den moderna Melodifestivalen (2002–), och hon är den som har nått den fjärde finalplatsen vid näst yngst ålder efter Sanna Nielsen 2008.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Adam Woods Supernatural Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl
2 Samir & Viktor Hela världen väntar David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattsson
3 Melina Borglowe Min melodi Andreas Mattsson (m), Melina Borglowe (t), Thomas G:son (m)
4 Elisa Lindström Forever Yours Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son
5 Lisa Ajax Awful Liar David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström
6 Smash Into Pieces Heroes Are Calling Andreas "Giri" Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 Supernatural 12 10 10 10 8 8 5 3 66 4 Finalkval
2 Hela världen väntar 10 8 8 5 5 5 8 8 57 5 Utslagen
3 Min melodi 3 3 3 3 3 3 3 5 26 6 Utslagen
4 Forever Yours 5 5 5 8 10 12 12 12 69 3 Finalkval
5 Awful Liar 8 12 12 12 12 10 10 10 86 2 Till final
6 Heroes Are Calling Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final

Antalet röster presenteras efter Melodifestivalen.

Programinnehåll

Deltävling 2: Göteborg

Maria Sur och LIAMOO tog de två direktplatserna till final från den andra deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Deltävlingen sändes från Scandinavium i Göteborg den 10 februari 2024.

Melodifestivalen sändes för 20:e gången från Scandinavium, som är den lokal som har anordnat flest Melodifestivaler i historien.

LIAMOO, 26 år, gick direkt till final som artist för fjärde gången i rad – dessutom hade han gjort det en gång som låtskrivare – vilket innebar tangerat rekord med Mariette, Eric Saade, Danny Saucedo, Robin Bengtsson och Jon Henrik Fjällgren. Han blev också den tredje yngsta i den moderna Melodifestivalen att nå fyra finalplatser efter Sanna Nielsen (2008, 23 år) och Lisa Ajax (2024, 25 år).

Ukrainska Maria Sur blev den enda helt utländska akt som gått till final mer än en gång. Danska Sanne Salomonsen (2005, sjunde plats i finalen), amerikanske Swingfly (2011, femte plats i finalen, svensk medborgare från 2018), Maria Sur (2023, nionde plats i finalen) och norska Marcus & Martinus (2023, andra plats i finalen) är de fyra helt utländska akter som tidigare hade gått direkt till final från en deltävling.

Finalplatsen för LIAMOO och Maria Sur betydde att låtskrivaren Jimmy "Joker" Thörnfeldt hade gått till final – direkt eller via kval – med elva bidrag i rad och bättrade på sitt eget Melodifestivalrekord.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Maria Sur When I'm Gone Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Maria Sur
2 Engmans Kapell Norrland Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg
3 Dear Sara The Silence After You Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti
4 C-Joe Ahumma Charles Koroma, Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm, Twice Ice
5 LIAMOO Dragon Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, LIAMOO
6 Fröken Snusk Unga & fria Fröken Snusk, Sara Ryan

Resultat

Nr Bidrag Antal röster Omgång 2: Poäng i tittargrupper Plac. Anm.
Omg. 1 Totalt 3‑9 10‑15 16‑29 30‑44 45‑59 60‑74 75+ Tfn Totalt
1 When I'm Gone 12 12 10 12 12 12 12 12 94 2 Till final
2 Norrland 3 3 3 3 3 5 8 10 38 6 Utslagen
3 The Silence After You 5 5 5 8 10 10 10 8 61 3 Finalkval
4 Ahumma 8 8 8 5 8 8 5 3 53 5 Utslagen
5 Dragon Bidraget vann omgång 1 och tävlade därmed inte i omgång 2. 1 Till final
6 Unga & fria 10 10 12 10 5 3 3 5 58 4 Finalkval

Antalet röster presenteras efter Melodifestivalen.

Programinnehåll

Artisten Viktor Norén tolkade "Fyra Bugg och en Coca Cola" med anledning av Lotta Engbergs inval i Melodifestivalens Hall of Fame.

Deltävling 3: Växjö

Deltävlingen sänds från VIDA Arena i Växjö den 17 februari 2024.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Jacqline Effortless Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa, Jimmy Jansson, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son
2 Clara Klingenström Aldrig mer Bobby Ljunggren, Clara Klingenström, David Lindgren Zacharias
3 Kim Cesarion Take My Breath Away Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Kim Cesarion, Mattias Andréasson, William Segerdahl
4 Klaudy För dig William Schenberg, Åke Olofsson
5 Gunilla Persson I Won’t Shake (La La Gunilla) Fredrik Andersson
6 Cazzi Opeia Give My Heart a Break Ellen Berg, Jimmy Jansson, Moa "Cazzi Opeia" Carlebecker, Thomas G:son

Deltävling 4: Eskilstuna

Deltävlingen sänds från Volvo CE Arena i Eskilstuna den 24 februari 2024.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Albin Tingwall Done Getting Over You Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb
2 Lia Larsson 30 km/h Axel Schylström, Jimmy Jansson, Lia Larsson, My Söderholm, Thomas G:son
3 Dotter It's Not Easy to Write a Love Song Dino Medanhodzic, Johanna "Dotter" Jansson
4 SCARLET Circus X Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Scarlet, Simon Boustedt, Staffan Amberlind, Thirsty
5 Lasse Stefanz En sång om sommaren Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg
6 Danny Saucedo Happy That You Found Me Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

Deltävling 5: Karlstad

Deltävlingen sänds från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik
1 Marcus & Martinus Unforgettable Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen
2 Chelsea Muco Controlla Anderz Wrethov, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, FERNAND MP, Karl Flyckt, Pa Modou
3 Jay Smith Back to My Roots Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell
4 Elecktra Banne maj Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner, Robin Werner
5 Annika Wickihalder Light Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean
6 Medina Que sera Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Sami Rekik

Finalkvalet

Finalkvalet sänds från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.

Tävlingsmomentet, som är nytt för året, följer som en förlängning av sändningen från den femte deltävlingen.

Startlista

Bidragen listas här i den ordning som de har kvalificerat sig.

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
Elisa Lindström Forever Yours Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son 1
Adam Woods Supernatural Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl 1
Dear Sara The Silence After You Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti 2
Fröken Snusk Unga & fria Fröken Snusk, Sara Ryan 2
3
3
4
4
5
5

Final: Stockholm

Finalen sänds från Friends Arena i Solna utanför Stockholm den 9 mars 2024.

Startlista

Bidragen listas här i den ordning som de har kvalificerat sig.

Nr Artist Bidrag Text och musik Deltävl.
Smash Into Pieces Heroes Are Calling Andreas "Giri" Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist 1
Lisa Ajax Awful Liar David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström 1
LIAMOO Dragon Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, LIAMOO 2
Maria Sur When I'm Gone Anderz Wrethov, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie "Kill J" Aagaard, Maria Sur 2
3
3
4
4
5
5
FK
FK

Statistik

Artister

 • Totalt 47 artister, varav 16 kvinnor och 31 män.
 • 15 av bidragen framförs av kvinnliga artister och 15 av manliga.
 • 22 artister debuterar i Melodifestivalen.
 • 16 av de 30 bidragen framförs av debutanter.

Bidrag

 • Antal bidrag med svensk text: 10 av 30.

Låtskrivare

 • Totalt 96 upphovspersoner, varav 70 män och 26 kvinnor.
 • 40 personer debuterar som låtskrivare och 56 har tävlat med minst ett bidrag tidigare.
 • 21 av 30 låtar har delvis kvinnligt upphov, och 1 låt har helt kvinnligt upphov.

Gruppmedlemmar

Grupp Medlemmar
Engmans Kapell Pär Engman (sång och gitarr), Görgen Antonsson (fiol), Jocke Blomgren (gitarr), Pelle Larsson (piano och voxorgel), Peppe Lindholm (trummor), Dedde Malmqvist (bas)
Lasse Stefanz Olle Jönsson, Anders "Dallas" Dahlgren, Christer Ericsson, Jonas Rignell, Henrik Svensson, Gunnar Nilsson
Marcus & Martinus Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen
Medina Ali Jammali, Sami Rekik
SCARLET Scarlet, Thirsty
Smash Into Pieces Chris Adam (sång), The Apocalypse DJ (trummor), Per Bergquist (gitarr), Benjamin Jennebo (gitarr)

Melodifestivalens Hall of Fame

Liksom 2023 sprids presentationerna av vilka som har valts in i Melodifestivalens Hall of Fame ut bland programmen, efter att tidigare år huvudsakligen skett i semifinalen/Andra chansen.

Invald Insats Motivering
Kristian Luuk Programledare 2007 och 2008 Med sin underfundiga humor och sitt säregna tilltal flyttade Kristian Luuk fram positionerna för Melodifestivalens programledarskap. 2007 och 2008 vägledde han oss genom tävlingsveckorna med humor och galna upptåg utan att för en sekund tappa allvaret i tävlingen. Kristian Luuk tågar nu in i Melodifestivalens Hall of Fame med den äran.
Lotta Engberg "Fyra Bugg och en Coca Cola" När en 23-årig glad och gravid Lotta Engberg dansade in i Lisebergshallen och vann Melodifestivalen 1987 med "Fyra Bugg och en Coca Cola" skrev hon historia. Få vinnare har varit lika omskrivna och omdebatterade. Låten slog Arjas "Högt över havet" med ynka en poäng, diskades från Svensktoppen, tvingades inför Eurovision att byta namn till "Boogaloo", och refrängrimmet ändrades till "Boogaloo, dansa rock 'n' rolla”. Låten har dessutom sjungits in av Carl Bildt. Att Lotta och hennes calypsoschlager ska in i Hall of Fame är solklart.

Eurovision Song Contest

Den 7 juli 2023 meddelades att Malmö och Malmö Arena kommer att arrangera Eurovision Song Contest 2024, detta efter att Loreen och "Tattoo" vann tävlingen föregående år.

– Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats, sade SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

– Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, i samma pressmeddelande.

Den 14 november meddelades att tävlingens slogan blir "United By Music" – samma som användes av Liverpool 2023. Detta blir därmed permanent slogan för Eurovision Song Contest. Med undantag för 2009 har tävlingen haft en ny slogan varje år sedan 2002. Officiella hashtaggar blir #eurovision2024 och #unitedbymalmo.

Den 14 december presenterades "The Eurovision Lights", den visuella identiteten för evenemanget, som inspirerats av norrsken.

Semifinallottningen sändes tisdagen den 30 januari kl 19.00 på SVT Play och i SVT2 med Pernilla Månsson Colt och Farah Abadi som programledare. Här blev det klart de svenska tittarna kan rösta i den första semifinalen. Som värdland är Sverige direktkvalificerat till finalen.

Petra Mede och Malin Åkerman, programledare för Eurovision Song Contest 2024. Foto: Janne Danielsson/SVT

Programledare och manus

Programledarna Petra Mede och Malin Åkerman presenterades den 5 februari. Eurovision är deras första samarbete.

– Malin är en underbar personlighet och en av våra mest talangfulla skådespelare i Hollywood. Petra är en ikon i Eurovision-sammanhang som också blivit framröstad som den bästa Eurovision-programledaren någonsin, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent, i ett pressmeddelande.

Petra Mede leder Eurovision för tredje gången. Storbritanniens Katie Boyle med fyra programledarskap är den enda som har lett tävlingen fler gånger.

Den 7 december meddelades att programmen regisseras av Edward af Sillén, som också skriver manus tillsammans med Daniel Réhn.

Scen och teknik

Bild: SVT

Den 19 december presenterades de första skisserna på scen- och ljusdesignen. Scenen är placerad mitt i publikhavet och formad som ett kryss, vilket avviker från gängse utseende i tävlingen.

Rörliga LED-kuber, LED-golv, ljus-, video- och scenteknik används för att skapa variationer i arenan. Centrerat ovanför scenen finns en stor installation av video och ljus.

Scenen är utformad av tyske Florian Wieder, med ljus och skärminnehåll av svenske Fredrik Stormby.

Urvalsjury

Urvalsjuryn valde ut hälften av tävlingsbidragen, medan den andra hälften valdes av Melodifestivalens tävlingsredaktion.

____________________