Melodifestivalen 2024

Från Mellopedia
← 2023 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg

Melodifestivalen 2024 kommer att bli den 64:e upplagan av tävlingen.

Genomförande

Antagningen av tävlingbidrag hölls öppen från den 25 augusti till den 15 september 2023. 2 624 bidrag skickades in.

Den 20 september meddelades turnéplanen:

Det nordligaste turnéstoppet har aldrig tidigare legat så långt söderut.

– Vi är jätteglada för årets värdstäder men beklagar samtidigt att turnén blir geografiskt begränsad. Tyvärr kan inte Melodifestivalturnén resa norrut i Sverige 2024 på grund av andra evenemang som redan är uppbokade i arenorna, men vi hoppas kunna besöka norra delen av Sverige 2025, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

Förändrat tävlingsupplägg

Den 29 juni 2023 presenterades ett förändrat tävlingsupplägg. Startfältet 2024 kommer att bestå av 30 bidrag och fördelas över 5 deltävlingar. I varje deltävling medverkar 6 bidrag, av vilka de 2 högst placerade går direkt till final och de 2 lägst placerade har tävlat färdigt.

De 2 sista bidragen får tävla i en förlängning av den 5:e deltävlingen. Tittarna får då dela ut fler hjärtan via app och telefon bland de 10 bidrag som kommit 3:a och 4:a i de 5 deltävlingarna. Alla tävlande artister närvarar, och tittarna får se en snabbrepris av deras tidigare framföranden.

– Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen, sade Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka i ett pressmeddelande.

De 2 högst placerade bidragen i förlängningen av den 5:e deltävlingen går till final. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i förlängningen av den 5:e deltävlingen.

– Hälften kommer från deltävlingen och hälften från förlängningen. Rösterna kommer att göras om till poäng med en algoritm som är rättvis, sade Anders Wistbacka till TT.

De två bidrag som har gått direkt till final från deltävlingarna får spelas fritt efter den femte deltävlingen. Det innebär att de släpps en vecka innan finalen i stället för två, eftersom de tidigare släppts efter den fjärde deltävlingen.

Finalen 2024 ser ut som tidigare, med 12 tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app och telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

Åren 20152023 bestod Melodifestivalen av 28 bidrag, av vilka 8 tävlade i Andra chansen (20222023 omdöpt till semifinal). Uppsamlingskvalet existerade som eget program 20022023.

Deltävlingarna

Deltävling 1: Malmö

Deltävlingen sänds från Malmö Arena i Malmö den 3 februari 2024.

Deltävling 2: Göteborg

Deltävlingen sänds från Scandinavium i Göteborg den 10 februari 2024.

Deltävling 3: Växjö

Deltävlingen sänds från VIDA Arena i Växjö den 17 februari 2024.

Deltävling 4: Eskilstuna

Deltävlingen sänds från Stiga Sports Arena i Eskilstuna den 24 februari 2024.

Deltävling 5: Karlstad

Deltävlingen sänds från Löfbergs Arena i Karlstad den 2 mars 2024.

Final: Stockholm

Finalen sänds från Friends Arena utanför Stockholm den 9 mars 2024.

Eurovision Song Contest

Den 7 juli 2023 meddelades att Malmö och Malmö Arena kommer att arrangera Eurovision Song Contest 2024, detta efter att Loreen och "Tattoo" vann tävlingen föregående år.

– Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats, sade SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

– Malmö har sedan de arrangerade ESC 2013 adderat effektiva och mer hållbara flöden samt fler och moderna samlingsplatser. Man satsar också stenhårt på att ännu mer än förra gången erbjuda besökare och invånare att aktivt delta i festligheterna. Det kommer på många sätt bli en ny upplevelse, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, i samma pressmeddelande.