Melodifestivalen 1970

Från Mellopedia
Version från den 3 februari 2022 kl. 00.33 av MelloBot (diskussion | bidrag) (Automatic page editing by robot)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
← 1969 Melodifestivalens logotyp sedan 2016 - liten.jpg 1971 →

Melodifestivalen 1970 skulle ha varit den 12:e upplagan. Tävlingen ställdes dock in.

Skälet var att fyra länder hade delat på segern efter att de slutat på samma totalpoäng i Eurovision Song Contest 1969, detta eftersom det saknats skiljeregel. Utfallet uppfattades av många internationellt som ett fiasko, och Sverige, Norge, Finland, Portugal och Österrike beslutade sig för att bojkotta tävlingen efter fjolårets tävlingsresultat.

Många förutspådde att årets Eurovision Song Contest skulle bli den sista. Den hölls i Amsterdam, efter att Nederländerna hade tilldelats arrangörskapet – med villkoret att sändningen inte utformades som något som kunde uppfattas som en begravning av tävlingen. 12 länder deltog, att jämföra med 16 året innan.

I svensk press uppmärksammades den endast med korta notiser, där det kunde stå: "I kväll sänds den allra sista schlagerfinalen". Eurovision Song Contest 1970 sändes dock inte i Sverige, varken i radio eller TV.

Till nästa år införde dock Eurovisionen en skiljeregel som skulle garantera att tävlingen enbart kunde få en vinnare per årgång, och efter det valde Sverige att återkomma.

Huvudkälla

Thorsson, Leif & Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl.). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2