Melodifestivalen 1965: Skillnad mellan sidversioner

Från Mellopedia
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
'''Melodifestivalen 1965''', eller ''Svensk sångfestival'', som den vid tidpunkten kallades, var den 7:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev [[Annorstädes vals]] med [[Ingvar Wixell]], som därmed representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1965 i Neapel. Bidraget slutade på 10:e plats efter att där ha tävlat med titeln ''Absent Friend''.
'''Melodifestivalen 1965''', eller ''Svensk sångfestival'', som den vid tidpunkten kallades, var den 7:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev ''[[Annorstädes vals]]'' med [[Ingvar Wixell]], som därmed representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1965 i Neapel. Bidraget slutade på 10:e plats efter att där ha tävlat med titeln ''Absent Friend''.


== Genomförande==
== Genomförande==

Versionen från 1 november 2021 kl. 01.29

Melodifestivalen 1965, eller Svensk sångfestival, som den vid tidpunkten kallades, var den 7:e upplagan av tävlingen. Vinnaren blev Annorstädes vals med Ingvar Wixell, som därmed representerade Sverige i Eurovision Song Contest 1965 i Neapel. Bidraget slutade på 10:e plats efter att där ha tävlat med titeln Absent Friend.

Genomförande

Melodifestivalen 1964 ställdes in på grund av en artiststrejk, och Sverige skickade inget bidrag till Eurovisionen det året. När tävlingen återkom valde man att låta samma artist framföra alla bidrag, för att sätta största möjliga fokus på musiken. Man ville också kvalitetssäkra artisten för att undvika ett svagt resultat i den internationella tävlingen. Modellen hämtades från Storbritanniens uttagning samma år, och valet föll på operasångaren Ingvar Wixell. Detta var första och enda gången Sverige har använt sig av det här tävlingsupplägget.

En annan skillnad mot den senaste Melodifestivalen var att allmänheten inte kunde skicka in tävlingsbidrag. I stället skrevs bidragen av inbjudna kompositörer.

Finalen: Stockholm

Ingvar Wixell i finalen.

Tävlingen sändes från Cirkus i Stockholm lördagen den 13 februari 1965. Programmet samsändes med radions P1.

Kapellmästare var William Lind, Mats Olsson och Hans Wahlgren. Det här året hade man bara en orkester, dock tre olika kapellmästare.

Jurygrupperna var i finalen för första gången fördelade över elva svenska städer. Samma upplägg återkom många gånger under senare års festivaler.

Poängskalan var samma som Eurovisionen skulle använda sig av det året. Varje jurygrupp hade totalt nio poäng. Antingen kunde ge hela summan till ett bidrag, eller en sexa och en trea till två bidrag, eller en femma, en trea och en etta till tre bidrag.

Startlista

Nr Artist Bidrag Text och musik Dirigent
1 Ingvar Wixell Stilla och tyst Owe Thörnqvist (tm) Mats Olsson
2 Ingvar Wixell Kommer vår Yngve Orrmell1 (t), Bobbie Ericson (m) Hans Wahlgren
3 Ingvar Wixell Varm i dej Bo Nilsson (tm) William Lind
4 Ingvar Wixell Förtrollad stad Bo Setterlind (t), Torbjörn Iwan Lundquist (m) Hans Wahlgren
5 Ingvar Wixell Väldigt vacker Berndt Rosengren (t), Georg Riedel (m) Hans Wahlgren
6 Ingvar Wixell Annorstädes vals Alf Henrikson (t), Dag Wirén (m) William Lind

1 Upphovsmannen Yngve Orrmell gick under alias Bo Eneby.

Resultat

Nr Bidrag Juryomröstning
Sunds-
vall
Norr-
köp.
Sthlm Malmö Luleå Växjö Falun Gbg Umeå Örebro Karl-
stad
Summa Plac.
1 Stilla och tyst 1 5 5 3 3 - 5 1 3 1 1 28 2
2 Kommer vår - - - - 1 - 1 3 - - - 5 4
3 Varm i dig - 1 - - - 1 - - - - - 2 5
4 Förtrollad stad 3 - 1 - - 3 - - - 3 3 13 3
5 Väldigt vacker - - - 1 - - - - - - - 1 6
6 Annorstädes vals 5 3 3 5 5 5 3 5 6 5 5 50 1

Poängpresentatörer

Eurovision Song Contest

Sveriges bidrag Annorstädes vals döptes till den internationella tävlingen om till Absent Friend, och Ingvar Wixell framförde det alltså på engelska. Bakgrunden var att språkreglerna i tävlingen inte var tydliga, vilket Sverige utnyttjade. På grund av detta infördes tydliga språkregler året därpå som sedan hölls många år framåt. Sverige slutade på tionde plats av de arton tävlande länderna.

Huvudkälla

  • Thorsson, Leif & Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl.). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2